Executivul a aprobat miercuri un proiect de lege privind ratificarea Convenției între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru eliminarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe câștiguri de capital și prevenirea evaziunii fiscale și a evitării plății impozitelor și a Protocolului anexă la convenție, semnate la Londra la 13 noiembrie 2024, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, textul noii convenții, care o înlocuiește pe cea din 1975, este în concordanță cu legislația din România, cu modelul de convenție pentru eliminarea dublei impuneri al Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cu planul de combatere a erodării bazei fiscale și de transfer al profiturilor (planul BEPS) adoptat de OCDE în 2016 și cu prevederile Acordului comercial și de cooperare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
„Noua convenție cuprinde în preambul o prevedere anti-abuz, conform căreia acest instrument juridic nu creează oportunități în avantajul unor rezidenți ai statelor terțe privind neimpozitarea sau impozitarea mai redusă a veniturilor acestora, ca urmare a evaziunii fiscale sau a evitării plății impozitelor, inclusiv prin intermediul unor aranjamente financiare care au ca scop obținerea beneficiilor prevăzute în convenție”, se arată în comunicat.
O noutate se regăsește la articolul referitor la „sediul permanent”, fiind introduse două noi paragrafe prin care sunt descrise circumstanțele în care o întreprindere este strâns legată de alta, precum și o prevedere care să împiedice fragmentarea unei operațiuni economice unitare în mai multe operațiuni mici, pentru care s-ar putea susține că fiecare dintre acestea reprezintă activitate de natură pregătitoare sau auxiliară, care nu ar genera sediu permanent.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Profiturile realizate de un șantier de construcții sau un proiect de construcții sau instalare se vor impune în statul în care se desfășoară activitatea numai în cazul în care această activitate se desfășoară pe o perioadă mai mare de 12 luni. Profiturile realizate de un rezident al unui stat contractant din exploatarea în trafic internațional a navelor sau aeronavelor sunt impozabile numai în acel stat. De asemenea, se includ în aceste profituri și cele obținute din închirierea unei nave goale sau aeronave, precum și cele din folosirea, întreținerea sau închirierea containerelor folosite pentru transportul bunurilor sau mărfurilor, când astfel de operațiuni sunt efectuate în legătură cu exploatarea navelor și aeronavelor în trafic internațional”, conform comunicatului.
În cazul dividendelor, cota de impozit prevăzută de noua convenție a scăzut la 5% față de 10%; în cazul dobânzilor, cota de impozit a scăzut la 3% față de 10%, iar în cazul redevențelor, cota de impozit a scăzut la 3% față de 10%, precizează sursa citată.
Prin noua convenție se reglementează și impozitarea veniturilor sub formă de salarii și pensii, a veniturilor obținute de membrii consiliilor de administrație, de salariați aflați în funcții publice, de studenți, practicieni, artiști de spectacol și sportivi, precum și a veniturilor obținute din câștiguri de capital.
Totodată, noua convenție reglementează și aspecte referitoare la metodele de eliminare a dublei impuneri, nediscriminare, procedură amiabilă, schimbul de informații, intrarea în vigoare a noii convenții și încetarea valabilității convenției din 1975.
Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.