Banca Centrală Europeană a redus dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, la 2,25% / Amenințările tarifare la adresa creșterii depășesc preocupările inflaționiste

christine lagarde sursa foto: Facebook

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi dobânda cheie, cu 25 de puncte de bază, până la 2,25%, în linie cu așteptările analiștilor, scrie Reuters. Tăierea de dobândă vine în contextul în care amenințările tarifare ale lui Donald Trump la adresa creșterii economice din blocul european depășesc îngrijorările legate de inflație.

BCE a redus joi ratele dobânzilor pentru a șaptea oară într-un an, așa cum anticipaseră analiștii.

„Procesul de dezinflație este pe drumul cel bun. Inflația a continuat să evolueze conform așteptărilor personalului, atât inflația globală, cât și cea de bază scăzând în martie”, a declarat BCE într-un comunicat.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Economia zonei euro și-a consolidat o anumită rezistență la șocurile globale, dar perspectivele de creștere s-au deteriorat din cauza creșterii tensiunilor comerciale. Creșterea incertitudinii este de natură să reducă încrederea gospodăriilor și a întreprinderilor, iar reacția negativă și volatilă a pieței la tensiunile comerciale este de natură să aibă un impact de înăsprire asupra condițiilor de finanțare”, a adăugat BCE.

Disputele comerciale afectează creșterea

Decizia băncii vine în contextul în care tensiunile comerciale globale, generate de tarifele vamale ale președintelui american Donald Trump, reprezintă un risc pentru creșterea economică din zona euro – depășind îngrijorările legate de un vârf inflaționist.

La începutul acestui an, aprobarea de către Germania a unui pachet istoric de cheltuieli a îmbunătățit perspectivele regiunii. Acest lucru este acum umbrit de disputele comerciale, care spulberă speranțele de redresare a zonei euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Donald Trump a impus în prezent o taxă de 10% asupra exporturilor UE către SUA și a amenințat cu o rată mai mare de 20%. Perspectiva unui război comercial global, care a dus la prăbușirea piețelor bursiere, nu numai că a diminuat sentimentul investitorilor, dar îi împinge și pe consumatorii nervoși să își păstreze economiile.

Ca răspuns la aceste riscuri geopolitice, economiștii ING se așteaptă ca expansiunea în zona euro să stagneze în trimestrele al doilea și al treilea ale acestui an, rezultând o creștere anuală a PIB de doar 0,5%. Asta în comparație cu 0,9% anul trecut.

„Cu bugetul expansionist planificat al Germaniei, îmbunătățirea este încă probabilă în 2026, dar din cauza unui efect de report mai slab, am redus, de asemenea, prognoza de creștere pentru anul viitor la 1,1% (în scădere de la 1,4%)”, a declarat economistul șef Peter Vanden Houte. Datorită naturii schimbătoare a politicilor comerciale ale lui Trump, el a adăugat totuși că previziunile sunt foarte incerte.

Ar putea fi tarifele deflaționiste pentru Europa?

În ceea ce privește inflația, perspectiva unei încetiniri economice și scăderea costurilor energiei ar trebui să atenueze presiunile asupra prețurilor, care se apropie deja de ținta de 2% a BCE.

Inflația din zona euro (IAPC) a ajuns la 2,2% în martie, în scădere față de valoarea de 2,3% înregistrată în februarie în ritm anual. Aceasta înseamnă că prețurile continuă să crească, dar într-un ritm ușor mai lent.

Inflația de bază, care elimină componentele volatile precum energia și alimentele, a scăzut la 2,4%, cea mai scăzută valoare de la începutul anului 2022.

Între timp, inflația anuală a serviciilor a scăzut de la 3,7% în februarie la 3,4%. Acesta este cel mai scăzut nivel din ultimii aproape trei ani.

În ciuda faptului că tarifele scumpesc importurile străine, economiștii prevăd că războiul comercial al lui Trump ar putea fi de fapt deflaționist pentru zona euro, chiar dacă UE răspunde cu taxe de retorsiune.

Unul dintre motive este acela că incertitudinea economică limitează cheltuielile, dar există și perspectiva redirecționării comerțului din partea altor țări. De exemplu, China se confruntă acum cu taxe de 145% asupra produselor sale trimise în SUA, ceea ce înseamnă că mulți producători vor căuta piețe alternative. Dacă zona euro primește un surplus de mărfuri redirecționate, înseamnă că oferta va crește în raport cu cererea, ceea ce va duce la scăderea prețurilor.

În plus, euro este puternic în acest moment în raport cu dolarul, ceea ce face ca importurile să fie relativ mai ieftine pentru europeni. La începutul acestei săptămâni, moneda a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, investitorii punând la îndoială siguranța dolarului.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.