Ministrul Energiei: Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic național – prima și a doua zi de Paște / Unde au apărut supratensiuni?

un electrician verifica un panou electric Sursa foto: Freepik / pvproductions

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță că am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic național în această perioadă – prima și a doua zi de Paște. „Pe scurt, totul a fost gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului – producție vs. consum, cât și al tensiunilor din rețele electrice”, spune ministrul. El precizează că nu au lipsit momentele de stres, iar presiunea cea mai mare a fost în zonele București, Craiova și Slatina, unde s-au confruntat cu supratensiuni, transmite News.ro.

„ENERGIA ROMÂNIEI DE PAȘTE: FĂRĂ PROBLEME. Dincolo de titlurile care au anunțat apocalipsa și blackout-ul de Paște, realitatea este că oamenii care țin lumina aprinsă în România sunt o mare familie de profesioniști. Iar eu sunt, fără îndoială, cel mai norocos ministru din Guvern că am onoarea să lucrez alături de acești oameni”, transmite luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Am trecut cu bine de perioada cea mai dificilă pentru sistemul energetic național în această perioadă – prima și a doua zi de Paște. Pe scurt, totul a fost gestionat impecabil atât din punct de vedere al echilibrului – producție vs. consum, cât și al tensiunilor din rețele electrice de transport și distribuție”, adaugă Burduja. Ministrul Energiei mai afirmă că nu au lipsit momentele de stres. „Presiunea cea mai mare a fost în zonele București, Craiova și Slatina, unde ne-am confruntat cu supratensiuni. Dispeceratele teritoriale și operatorii de distribuție s-au coordonat bine și nu a fost niciun incident”, precizează el.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Am început, prin eforturile Dispecerului Energetic Național (DEN) – Transelectrica, să pregătim buna funcționare a sistemului energetic în zilele de Paște încă de acum 3 săptămâni. Am avut numeroase scenarii, analize, planuri de acțiune și măsuri. În toată această perioadă am monitorizat constant prognozele meteo și am rediscutat fiecare detaliu în parte. Am mers cu scenariile până la o eventuală reducere controlată cu 40% a producției la cele două reactoare de la Cernavodă, ceea ce nu a fost cazul nici în prima zi, nici în a doua. Ambele au produs în bandă, la capacitatea obișnuită”, mai arată Sebastian Burduja.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit lui Burduja, o parte dintre măsuri au fost luate încă de miercuri, când au fost efectuate teste de capabilitate la mai multe entități care dețin centrale electrice fotovoltaice/instalații de stocare pentru a absorbi cât mai multă energie reactivă din sistem, pentru controlul tensiunilor, apoi prin oprirea rând pe rând a termocentralelor. „În noaptea de Înviere am început oprirea hidrocentralelor, de la o producție de 2300 MW sâmbătă seara, am scăzut la 270 MW în după-amiaza zilei de Paște. Astfel, când consumul minim al zilei a fost de aproximativ 2500 MW, jumătate din producția de energie provenea din cele două reactoare de la Cernavodă, iar diferența din funcționarea la parametri minimi a termocentralelor, hidrocentralelor și centralelor fotovoltaice și eoliene, cele din urmă fiind aproape inexistente în sistem”, explică ministrul.

„Astăzi, în orele cele mai critice (13-15) consumul s-a menținut în jurul valorii de 2700 MW. Față de ieri, astăzi am avut export de energie, este vorba de câteva sute de MW, dar care au contat foarte mult în echilibrarea SEN. Comparativ cu ziua de ieri, producția de energie electrică fotovoltaică în centrale a fost mai mare cu aproximativ 200 – 300 MW, respectiv o producție la prosumatori, de asemenea, mai mare cu aproximativ 250 – 300 MW. În intervalul 13:00 – 13:15, instalațiile de stocare au jucat un rol foarte important și au absorbit 133 MW, un nivel record până acum. Strategia noastră de a pune stocarea pe primul loc în ordinea de priorități a investițiilor începe să dea rezultate. Am început anul 2024 cu 15 MW instalați în stocare și azi avem 235 MW, cu o capacitate de stocare de energie de 400 MWh. Și accelerăm la turație maximă cu toate celelalte proiecte de stocare aflate în desfășurare”, mai arată Sebastian Burduja.

Ministrul completează că, „datorită tuturor acțiunilor întreprinse, bazate pe planuri bine puse la punct, sistemul energetic național a fost în permanență în echilibru, neexistând niciun moment probleme de adecvanță, cu atât mai puțin mult anunțata cădere în beznă a țării”. „Acest fapt se datorează în egală măsură tuturor celor care au lucrat la planurile de acțiune, celor care au contribuit din proprie inițiativă (asociațiile de profil prin apeluri civice, producătorii privați, prosumatorii), celor care au stat în noaptea de Înviere și în zilele de Paște la serviciu. Văzând toată mobilizarea de forțe și dedicarea profesioniștilor, am fost ferm convins că nu există niciun risc de blackout în sistemul energetic din România. Ceea ce am și transmis public în repetate rânduri. M-a întrebat cineva dacă ar fi fost la fel dacă nu am fi acționat din timp. Nu vreau să mă gândesc la asta, căci acesta nu este stilul de lucru al echipei mele. Nu lăsăm nimic la voia întâmplării”, explică Burduja.

„Ca o concluzie a acestor două zile: avem oameni dedicați și pregătiți, adevărați profesioniști, în fața cărora mă înclin și le mulțumesc încă o dată, avem un mix energetic echilibrat și flexibil, dar care are nevoie de o continuare accelerată a investițiilor. Am încredere că în 2028, prin proiectele deja începute din PNRR și Fondul pentru Modernizare, energia României va fi mult mai multă, mai rezilientă și mai competitivă, cu noile capacități de producție, investițiile în rețele și extinderea capacităților de stocare. Hristos a Înviat!”, mai arată ministrul.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.