Restricţiile impuse de SUA producătorului de cipuri Nvidia oferă un avantaj companiilor chineze rivale precum Huawei, avertizează analiștii

nvidia, AI, chipuri, placi video, gigant tech, tehnologic, tehnologie, inteligenta artificiala, ia, sua, china, cipuri Sursa foto: JOEL SAGET / AFP / Profimedia

Pe măsură ce SUA înăspreşte restricţiile privind exporturile de cipuri Nvidia către China, giganţi locali precum Huawei ar putea profita, susţin analiştii din industria semiconductoarelor,transmite News.ro, care citează CNBC. Departamentul Comerţului american a anunţat săptămâna trecută că noile unităţi grafice Nvidia H20 şi alte cipuri produse de AMD vor necesita licenţe speciale de export, ceea ce a dus la oprirea livrărilor şi la o pierdere de 5,5 miliarde de dolari pentru Nvidia în acest trimestru, conform CNBC.

Această decizie ar putea accelera ascensiunea rivalilor chinezi în domeniul inteligenţei artificiale, precum Huawei şi Cambricon Technologies, o companie parţial de stat. Acţiunile Cambricon au crescut cu peste 10% în ultimele cinci zile şi cu 400% în ultimul an.

Huawei este considerată liderul local în eforturile de a înlocui Nvidia, prin dezvoltarea seriei de cipuri Ascend 910, cea mai recentă versiune fiind Ascend 910C.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

”Restricţiile aplicate H20 oferă o fereastră de oportunitate pentru cipurile domestice precum Ascend,” a declarat Doug O’Laughlin de la SemiAnalysis. Deşi Huawei este cu ”o generaţie în urmă”, hardware-ul produs devine tot mai competitiv, chiar dacă ecosistemul software rămâne mai puţin matur.

Totuşi, analiştii subliniază dificultăţile de producţie: China se bazează pe fonderii interne precum SMIC, dar şi acestea sunt afectate de controalele americane, care le limitează accesul la echipamente de ultimă generaţie. TSMC, principalul producător de cipuri la nivel global, respectă interdicţiile SUA şi nu mai produce cipuri avansate pentru Huawei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În pofida acestui context, experţii spun că stocurile acumulate anterior, estimate la 16 miliarde de dolari doar pentru cipurile H20, pot susţine temporar nevoile companiilor chineze, oferind timp pentru dezvoltarea internă.

Un raport SemiAnalysis indică faptul că, în pofida sancţiunilor, Huawei a reuşit să integreze în cipurile sale componente esenţiale provenind din Coreea de Sud, Taiwan, SUA, Olanda şi Japonia. De asemenea, capacitatea de producţie a SMIC ar putea creşte semnificativ în lipsa unor sancţiuni mai stricte.

Pe fondul acestor evoluţii, SUA investighează TSMC după ce un cip realizat de companie pentru Sophgo a fost găsit în procesorul Huawei Ascend 910B, ceea ce ridică suspiciuni privind posibile ocoliri ale controalelor.

În concluzie, mulţi analişti se îndoiesc că noile restricţii vor atinge obiectivele dorite.

”Aceste controale au afectat în primul rând companiile americane, precum Nvidia, şi au avut un impact redus asupra capacităţii Chinei de a dezvolta modele AI avansate,” a spus Paul Triolo, expert la DGA Group. Dimpotrivă, ele par să fi încurajat industria chineză să devină mai inovatoare şi să elimine treptat dependenţa de tehnologia americană.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.