Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că sâmbătă, 26 aprilie, va începe construcția podului de la Ungheni, peste Prut. Este primul pod peste Prut de după Revoluție, a precizat ministrul într-o postare pe Tik Tok.
“Sâmbătă vom merge la Ungheni. Aici va începe sâmbătă construcția ansamblului de poduri peste râul Prut. Vorbim de două poduri, câte unu pe fiecare sens. De fapt, vorbim de începerea construcției la primul pod peste Prut de după Revoluție. E un pas important, dar tot la fel de important e faptul și că aceste poduri sunt în continuarea viitoarei autostrăzi A8, care va lega Chișinău de Iași și de Pașcani și care mai departe, de la Pașcani, va trece Carpații la Târgu Mureș. Acest pod este primul, cel de la Ungheni. Ar trebui să fie finalizat în 18 luni, deci undeva în a doua jumătate a anului viitor. Cele două poduri trebuie să fie finalizate, dar mai vreau să anunț un lucru că avem încă patru poduri la stadiul de proiectare. Anul viitor se va termina proiectarea și odată cu ele vom avea cinci noi poduri peste Prut, ceea ce e un lucru bun.”, a declarat Grindeanu.
La începutul lunii aprilie, a fost emisă Autorizația de Construire, de către partea română, necesară execuției primului pod rutier la nivel de autostradă peste Prut după mai bine de 60 de ani de la ultimul pod construit, respectiv Podul de Flori peste Prut de la Ungheni, Golăiești (RO) – Zagarancea (MD), a anunțat secretarul de stat în ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.

Principalele caracteristici ale acestui obiectiv de investiții sunt:
– 261,20 m lungime pod nou peste Prut, din care 130,60 m pe teritoriul României
– câte un pod pentru fiecare sens de circulație
– 2 benzi pe sens + trotuare
– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)
– 8 m lățime parte carosabilă
– 1 km lungime traseu
– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură
– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor
Durata contractului este de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151,68 milioane lei, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.
Podul de Flori peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii Unirii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).
Ionel Scrioșteanu a mai precizat că “este primul din seria celor 5 poduri noi peste Prut, pentru care avem contractul de proiectare și execuție lucrări semnat încă de anul trecut, urmând să mai construim:
1) Stânca (RO) – Costești (MD)
2)Bumbăta (RO) – Leova (MD)
3) Fălciu (RO) – Leca (MD)
4) Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD),
5) Albița (RO) – Leușeni (MD)”
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Contractul pentru proiectarea preliminară (studiu de fezabilitate) a fost scos la licitație pe 19 ianuarie 2024 pentru valoarea de 6,4 milioane lei (aprox. 1,6 milioane lei fiecare dintre cele 4 loturi). Este a doua licitație, prima procedură fiind anulată în toamna anului trecut după cum Economedia a explicat aici. La a doua licitație, proiectanții au depus zeci de clarificări și au întrebat CNAIR detalii despre acordurile dintre Guvernele României și Republicii Moldova pentru intfrastructura rutieră, cum vor face studiile pe celălalt mal al Prutului și ce avize trebuie să obțină de la Chișinău.
,,Au fost depuse astăzi șase oferte pentru proiectarea (Studiu de Fezabilitate) a 4 noi poduri peste Prut !
– Pod Stânca (RO) –Costești (MD);
– Pod nou Bumbăta (RO) – Leova (MD);
– Pod Fălciu (RO) – Leca (MD);
– Pod Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD)
1. Asocierea RUTIER CONEX XXI S.R.L. (LIDER) – SC TOTAL ROAD SRL (ASOCIAT)
3. Asocierea SC PROIECT – CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL (LIDER) – SC TQM MANAGEMENT SRL (ASOCIAT)
4. DONPREST COM SRL
5. SC TOTAL BUSINESS LAND SRL
6. SC LIKE CONSULTING SRL
Valoarea însumată a celor 4 contracte este de 1,61 milioane de lei (făra TVA), iar perioada contractuală pentru elaborarea fiecarui Studiu de Fezabilitate este de 12 luni.” – Cristian Pistol.
În luna februarie, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu a dat detalii despre cele patru noi poduri peste Prut :
1. Pod nou Stânca (RO) -Costești (MD)
Amplasamentul se va desfășura pe teritoriului județului Botoșani și al Raionului Rîșcani, la sud de actualul punct vamal, ce funcționează pe DN29E
2. Pod nou Bumbăta (RO) -Leova (MD)
Amplasamentul va fi localizat în estul României, la nivelul județului Vaslui și în sud-vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Leova.
3. Pod nou Fălciu (RO) -Leca (MD)
Amplasamentul viitorului obiectiv se va desfășura pe teritoriul județului Vaslui și al Raionului Cantemir
4. Pod nou Răducăneni (RO) -Bărboieni (MD)
Amplasamentul se află localizat în estul României, la nivelul județului Iași și în vestul Republicii Moldova, la nivelul Raionului Nisporeni
Termenul de depunere a ofertelor este 29 februarie.
În cadrul acestor obiective de investiții, se vor implementa cel puțin următorii indicatori tehnico-economici:
–pod rutier nou
–drum de legătură la infrastructura existentă
–punct control frontieră
Drumurile de legătură vor asigura conectivitatea atât cu infrastructura rutieră existentă, cât și cu celelalte proiecte de infrastructură majoră din România, aflate în diferite stadii de implementare, precum: Autostrada Unirii A8 Târgu Neamț – Iași – Ungheni, parte a Coridorului TEN-T Core (Central) și Drumurile de mare viteză Tișița-Albița, Buzău-Brăila, Brăila-Focșani, Suceava-Botoșani, dar și DX Brăila-Galați.