EXCLUSIV Instituția care va cumpăra prioritar gazele extrase din Marea Neagră a fost operaționalizată. Rezervele Statului trebuie ofertate pentru fiecare cantitate pe care vor să o vândă Petrom și Romgaz în cadrul unui acord bilateral. Dilema cazului Uniper Germania

Platforma-Mighty-marea neagra petrom transocean 4 sursa foto: Petruț Iacob / Info Sud-Est

Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a primit, acum două săptămâni, licență de trader gaze din partea ANRE și poate astfel vinde și cumpăra această materie primă în piața locală. Astfel, statul devine jucător în piață alături de zeci de alți furnizori. Va fi însă cel mai mare jucător, pentru că, așa cum Economedia.ro a aflat, această licență primită de la ANRE s-a dat pentru ca ANRSPS să poată achiziționa gazele ce vor fi extrase de Petrom și Romgaz din Marea Neagră, începând din 2027.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Reamintim că statul român are, prin lege, drept de preempțiune la achiziția gazului, pe care apoi îl va vinde unde crede de cuviință și la prețul pe care îl crede de cuviință. Practic, Petrom și Romgaz vor putea vinde gazul și către terți doar după ce ofertează mai întâi pe ANRSPS, în cadrul unor acorduri bilaterale (care vor acoperi cea mai mare parte din cantitatea de gaze extrase, pentru că așa funcționează lucrurile într-un proiect de o asemenea anvergură și pe termen lung).

Nu cunoaștem încă aceste detalii, nu știm de unde vor veni banii – miliarde și miliarde de euro, în 15 ani de exploatare (probabil alocare de la buget), dar, în acest moment, putem spune că mecanismul prin care statul își va exercita dreptul de preempțiune la achiziția gazului a fost realizat.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„ANRSPS a solicitat acordarea licenței pentru desfășurarea activității de furnizare a gazelor naturale din perspectiva prevederilor art.21, aliniatele (3) și (4) din Legea 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operațiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre offshore și onshore de adâncime, republică, cu modificările și completările ulterioare”, au transmis Rezervele Statului la solicitarea Economedia.

Art. 21, aliniatele 3 și 4 se referă fix la exploatarea gazelor din Marea Neagră, mai precis la exercitarea dreptului de preempțiune al statului și la notificarea către ANRE a oricărei înțelegeri bilaterale pentru vânzarea de gaz. Aflăm astfel că beneficiarii exploatării, anume Petrom și Romgaz, trebuie să trimită ANRSPS o ofertă cu cantitatea de gaze scoasă la vânzare și prețul cerut. Instituția are 7 zile la dispoziție să răspundă acestei oferte iar, dacă nu răspunde, companiile pot continua cu vânzarea gazului către terți.

„Prețul de vânzare a gazelor(către terți) nu va fi mai mic decât cel oferit ANRSPS”, se mai arată în legea citată.

Cum rămâne cu dreptul de preempțiune al statului la vânzarea gazelor către Uniper Germania?

Reamintim că, la începutul acestui an, OMV – proprietarul Petrom anunța că a încheiat un acord cu gigantul german Uniper pentru livrarea, începând cu 2027, a 1,4 miliarde de metri cubi.

Potrivit legii, cele 1,4 miliarde de metri cubi ar trebui oferite mai întâi către ANRSPS. Dacă instituția refuză, abia atunci Petrom poate vinde în Germania.

Cum acordul cu nemții a fost deja încheiat, se poate considera că statul a refuzat să cumpere aceste cantități desi Petrom l-ar fi ofertat – cantitate și preț, chiar dacă Autoritatea nu avea încă licența de trader gaze primită de la ANRE.

Legea este clară: beneficiarii resursei de gaz trebuie să facă ofertă scrisă către stat. Autoritățile, atât ANRSPS cât și Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, trebuie să lămurească acest aspect.

La momentul anunțului acordului cu Uniper, Burduja spunea doar că „a ajuta Europa să scape de influența rusească asupra resurselor energetice este un obiectiv care ne interesează, în spiritul solidarității europene și a pieței unice. Acest pas reconfirmă poziția României de pilon regional al securității energetice a Uniunii Europene”.

Într-o precizare suplimentară, același Burduja le făcea responsabile pe Petrom și Romgaz de luarea deciziei de comercializare a gazului. „Fiecare partener în proiect, atât Romgaz, cât și OMV Petrom, este responsabil pentru propriile decizii de comercializare a gazului exploatat în viitor, în condițiile legii și cu protejarea securității energetice a României… Ne asigurăm că această resursă va fi utilizată responsabil pentru beneficiul României și al cetățenilor noștri”.

Perimetrul Neptun Deep are rezerve estimate de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze și o producție de platou de circa 7-8 miliarde de metri cubi. În mod norma, toate aceste 100 de miliarde de metri cubi, în valoare de zeci de miliarde de euro, ar trebui ofertate mai întâi statului român, prin ANRSPS.

În Marea Neagră, extrage deja gaze din permietrul Midia americanii de la BSOG, în limita a 1 miliard de metri cubi anual (la rezerve totale de 10 miliarde metri cubi), jumătate din care se duc la Engie. Aceste gaze nu sunt vizate de dreptul de preempțiune al statului, întrucât acordul de vânzare a lor a fost încheiat înainte de publicarea în Monitorul Oficial a legii 256/2018.

România produce în prezent circa 9 miliarde de metri cubi de gaze. Mai importăm și ceva peste 1 miliard de metri cubi.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.