De ce Trump nu poate construi iPhone-uri în SUA / Componentele sale arată de ce acest lucru este extrem de nepractic, notează Financial Times

iPhone 16e

Ultima dată când s-a deschis o fabrică de smartphone-uri în SUA, aceasta s-a închis în decurs de un an.

În 2013, Motorola a anunțat că dorește să sfideze înțelepciunea convențională conform căreia fabricarea în SUA este prea costisitoare. Dar 12 luni mai târziu, fabrica din Fort Worth, Texas, a fost închisă din cauza vânzărilor dezamăgitoare și a costurilor ridicate, amintește Financial Times.

Dacă Donald Trump își va urma calea, Apple va fi următoarea companie de tehnologie care va testa teoria. Administrația Trump dorește ca gigantul smartphone-urilor să producă iPhone-urile în America și nu în China, unde sunt fabricate în prezent majoritatea acestora.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Vă amintiți de armata de milioane și milioane de ființe umane care înșurubau șuruburi mici pentru a produce iPhone-uri?”, a declarat secretarul pentru comerț Howard Lutnick la începutul lunii aprilie. „Acest tip de lucru va veni în America”.

Experții în lanțul de aprovizionare cred că proiectul Trump s-ar confrunta cu aceleași probleme ca Motorola – într-adevăr, unii prevăd că un iPhone ar putea costa până la 3.500 de dolari dacă ar fi asamblat complet în SUA.

Dar motivul pentru care este atât de greu să se transfere producția Apple în America nu se datorează doar armatelor de muncitori la care a făcut referire Lutnick. Problema mai mare este mutarea lanțurilor de aprovizionare globale sofisticate, construite de-a lungul deceniilor, care susțin operațiunile Apple în China.

„La început a fost vorba despre costurile scăzute ale forței de muncă – companiile au mers în China pentru că era ieftin”, spune Andy Tsay, profesor de sisteme informatice la Școala de Afaceri Leavey din cadrul Universității Santa Clara. „Dar au rămas în China, iar acum au rămas cu China la bine și la rău. China este rapidă, flexibilă și de clasă mondială, așa că acum este vorba despre mult mai mult decât costuri reduse ale forței de muncă.”

Apple plănuiește să reducă activitatea din China, dar principalul beneficiar va fi India, unde dezvoltă un lanț de aprovizionare alternativ de aproape un deceniu și unde intenționează acum să asambleze toate iPhone-urile vândute în SUA.

O privire în interiorul celui mai popular smartphone din lume ilustrează în mod clar cât de complex a devenit lanțul de aprovizionare al Apple și de ce analiștii au respins viziunea lui Trump ca nerealistă.

Lanțul global de aprovizionare al Apple este un exemplu de manual al rețelelor elaborate care domină acum economia globală și care nu vor fi ușor de înlăturat de tarife.

În urmă cu 20 de ani, principala atracție a Chinei pentru companiile de tehnologie precum Apple ar fi putut fi oferta nesfârșită de forță de muncă ieftină, care reprezintă încă un avantaj relativ față de SUA.

Însă, în prezent, lanțul de aprovizionare al iPhone utilizează expertiză specifică pentru componente individuale acumulată în aproape 11 țări din Asia, care este apoi ancorată în jurul unor grupuri de furnizori din China.

Experții spun că dezrădăcinarea acestui amestec de organizare, amploare și competențe ar fi impracticabilă în timpul președinției lui Trump.

Este „foarte puțin probabil ca Apple să mute asamblarea iPhone în SUA”, conform unui raport obținut de FT de la compania de cercetare TechInsights. „Lanțul de aprovizionare cu smartphone-uri este adânc înrădăcinat în China, susținut de ingineri calificați și de un număr mare de muncitori de asamblare”.

Apple livrează mai mult de 230 de milioane de iPhone-uri în fiecare an – echivalentul producerii a 438 în fiecare minut.

Capacitatea companiei de a produce la scară largă, reducând în același timp costurile, înseamnă că obține aproximativ 400 de dolari – aproximativ 36% marjă netă – pentru fiecare iPhone 16 Pro (256GB). TechInsights estimează că asamblarea finală și testarea costă doar 10 dolari, bateriile 4 dolari, iar afișajul și ecranul tactil 38 de dolari.

Un rol esențial în acest lanț de aprovizionare complex îl au companiile care furnizează servicii de producție electronică, precum Foxconn din Taiwan, care asamblează majoritatea iPhone-urilor vândute la nivel global. De-a lungul timpului, Foxconn a extins și a mutat liniile de producție în funcție de nevoile Apple: mai întâi într-un complex de fabrici din orașul Shenzhen din sudul Chinei, apoi s-a diversificat în zeci de alte locații din China, mai departe în Asia de Sud-Est și acum în India.

În 2010, cu subvenții, scutiri fiscale și alte avantaje, Foxconn a plătit 1,5 miliarde de dolari pentru a construi orașul iPhone din Zhengzhou, care produce aproximativ 50% din iPhone-urile din lume, spune Erik Woodring de la Morgan Stanley. „Acesta este doar costul de înființare a instalației, nu și costul de funcționare – iar la vârf are 350.000 de angajați acolo.”

Dar Foxconn și partenerii de asamblare mai mici, precum Pegatron din Taiwan și Luxshare din China, integrează doar componente produse de sute de alte companii. Totul, de la lentilele și straturile camerelor de luat vederi până la diferitele plăci cu circuite imprimate și substraturi care țin iPhone-ul împreună, este fabricat în toată China și în Asia de Sud-Est.

Cea mai mare parte a iPhone-urilor (aproximativ 85 %) sunt încă asamblate în China, restul fiind fabricate în India.

Facilitățile de producție ale Apple

Doar 30 din cei 187 de furnizori utilizați de Apple nu sunt prezenți în China. Restul sunt din țări precum, Japonia, Statele Unite, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, Vietnam, Malaezia, Filipine, India, Singapore, Germania, Franța, Israel sau Marea Britanie.

Apropierea furnizorilor și a producătorilor este esențială pentru productivitatea Apple. „Există o mulțime de avantaje pentru colocarea activităților din lanțul de aprovizionare, în ceea ce privește viteza și calitatea comunicării și inovarea în proiectarea produselor și proceselor”, spune Tsay, profesor la Școala de Afaceri Leavey din Santa Clara.

„Înseamnă că puteți obține livrări foarte rapid și că puteți comunica cu furnizorul foarte ușor. Iar atunci când pui un ocean între client, în acest caz Apple, și furnizorul de componente, există un dezavantaj”, adaugă el.

Acest ecosistem electronic este motivul pentru care mutarea asamblării în SUA „introduce ineficiențe”, potrivit lui Wamsi Mohan de la Bank of America. „Dacă totul nu este fabricat în apropiere, devine complicat”.

În timp ce Apple ar putea găsi producători alternativi pentru unele componente ale iPhone, altele sunt furnizate exclusiv. TSMC din Taiwan, cel mai mare producător de cipuri din lume, furnizează procesorul principal. Deși compania spune că producția de masă a început în Arizona în ianuarie, experții spun că nu există niciun înlocuitor pentru cipurile produse în Taiwan și Coreea de Sud.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prin urmare, mutarea producției în SUA ar necesita ani, dacă nu decenii, de investiții coordonate în automatizare, instrumente, infrastructură și formare. Stimularea producătorilor străini de componente să construiască instalații în SUA ar fi, de asemenea, o provocare.

„Dacă sunteți un furnizor chinez care produce un anumit tip de componentă care poate fi utilizată și într-un telefon Huawei sau Xiaomi, aveți un avantaj”, spune Mohan. „Stimulentul de a separa aceste fabrici este scăzut, deoarece obțineți scară și eficiență în China pe care nu le-ați obține dacă Apple ar fi singurul dvs. furnizor.”

Incertitudinea politică este o altă problemă, potrivit lui Tsay. „Sistemul american în forma sa actuală, în care totul se poate schimba complet la fiecare patru ani, nu este propice investițiilor în afaceri. Atunci când oamenii și companiile fac investiții, acestea trebuie să aibă un orizont mai lung decât acesta.”

Mark Randall a fost vicepreședinte senior la Motorola când aceasta era deținută de Google și dorea să își construiască o fabrică de smartphone-uri în SUA. Ideea nu era imposibilă, spune el, dar „am știut că va fi incredibil de greu”.

Costurile forței de muncă din SUA necesare pentru a transforma materiile prime în produse finite sunt „semnificativ mai mari” decât în alte părți, spune el. Statele Unite, de exemplu, duc lipsă de ingineri în domeniul sculelor mecanice. Pentru o mutare masivă a producției de electronice în SUA, „vorbim despre nevoia a zeci de mii de ingineri”.

Tarifele creează un „coșmar” atunci când se modelează costurile unei noi fabrici, adaugă Randall. „Acesta este motivul pentru care majoritatea companiilor nu reacționează pe termen scurt, în mod impulsiv, la schimbările pe care le vedem astăzi. Trebuie să fii foarte strategic și să știi încotro te îndrepți pe termen lung.”

Fabricat în SUA?

O privire mai atentă asupra lanțului de aprovizionare pentru trei componente ale celor mai recente modele iPhone ilustrează complexitatea mutării producției în SUA, într-o industrie care necesită ani de zile pentru a face chiar și schimbări incrementale.

Singura componentă a ecranului tactil fabricată în prezent în America este capacul, produs de vechiul producător de sticlă al Apple, Corning, în Kentucky, deși compania are instalații și în China și India.

Însă ecranul OLED, care ajută la menținerea duratei de viață a bateriei, și stratul multi-touch integrat, care permite interacțiunea pe ecran, sunt produse în cea mai mare parte de Samsung în Coreea de Sud.

Piesele electronice de bază care fac ecranul funcțional sunt combinate cu unitatea de afișare la facilitățile de producție din China, înainte ca această componentă să fie transportată la o fabrică Foxconn pentru a fi combinată cu restul iPhone-ului.

Rama metalică surprinde perfect provocarea de a elimina China din lanțul de aprovizionare al Apple. Pentru majoritatea modelelor, carcasa este tăiată și modelată dintr-un bloc de aluminiu cu ajutorul unor mașini cu control numeric computerizat (CNC) de înaltă precizie.

Wayne Lam, analist la TechInsights, spune că procesul se bazează pe o „armată” de astfel de mașini, pe care furnizorii Apple din China le-au acumulat ani de zile și care nu pot fi reproduse în prezent în altă parte. „Dacă Apple ar urma să producă iPhone la nivel local, nu ar exista suficiente mașini CNC pe care să le poată achiziționa pentru a face față dimensiunii ecosistemului din China”, spune el.

Lam adaugă: „Aceasta este o abilitate specializată care este aproape imposibil de reprodus în afara Chinei”.

Chiar și cea mai simplă componentă a iPhone-ului – șuruburile sale miniaturale – sunt complexe. Acestea sunt fabricate din materiale diferite, în funcție de rolul lor, și au mai multe capete: philips, flat, tri-tip și pentalobe, printre altele.

Dar procesul de înșurubare este cel care sintetizează provocările cu care s-ar confrunta compania dacă producția iPhone ar fi mutată în SUA. Designul Apple, diferit de multe alte mărci de smartphone-uri, nu utilizează lipici pentru a fixa rama, iar analiștii spun că, în prezent, este mai rentabil pentru Foxconn să angajeze oameni care să efectueze înșurubarea decât să investească în soluții robotizate.

Având în vedere că forța de muncă din SUA nu va fi probabil dispusă să îndeplinească astfel de sarcini repetitive la un salariu care să susțină marjele de profit ale Apple, un proces de producție american ar necesita automatizare – a cărei tehnologie nu a fost încă dezvoltată.

„Trebuie să ne imaginăm cum ar arăta acea instalație [din SUA]”, spune Tsay. „Nu va fi o instalație de 300.000 de persoane, cu dormitoare și săli de sport, așa cum au în China. Nu va fi un mic oraș fabrică, deoarece cantitatea de forță de muncă umană față de automatizare pe care o folosești într-o instalație este o funcție a costului relativ al celor două.”

Dependența industriei tehnologice de elemente de pământuri rare este o complicație suplimentară pentru Apple. Lantanul, de exemplu, este un metal din pământuri rare utilizat în bateria iPhone pentru a-i prelungi durata de viață, precum și în ecran pentru a îmbunătăți culorile. Dysprosium este, de asemenea, utilizat în ecranul color al iPhone, precum și în funcția de vibrații.

Majoritatea acestor materiale, esențiale pentru cipuri și baterii, sunt extrase și prelucrate de China. Conform unui raport al US Geological Survey, SUA se bazează pe China pentru 70 % din compușii și metalele de pământuri rare pe care le importă. Companiile, inclusiv Apple, se aprovizionează direct de acolo.

Acest lucru oferă Chinei un avantaj, țara impunând deja restricții la export pentru o serie de pământuri rare ca răspuns la tarifele impuse de Trump.

Alternative la China

Sub conducerea lui Tim Cook, Apple și-a consolidat rezistența lanțului de aprovizionare prin găsirea de surse și rute alternative pentru componentele cheie. Pe măsură ce compania încearcă să navigheze prin escaladarea războiului comercial dintre administrația SUA și Beijing, analiștii spun că este probabil ca Apple să continue să transfere producția din China către țări precum India, Vietnam și Brazilia.

Apple are o relație tot mai strânsă cu India și intenționează să transfere asamblarea tuturor iPhone-urilor vândute în SUA în această țară chiar de anul viitor, ceea ce ar însemna dublarea producției naționale de smartphone-uri.

„Dacă vă uitați la strategia de producție a Apple pentru iPhone-uri, aceasta a fost în principal în țările în care au obținut beneficii în ceea ce privește producția: avantaj geografic, stimulente guvernamentale și costuri, și unde au o cerere internă bună”, spune Neil Shah, analist din Mumbai și co-fondator al Counterpoint Research.

India nu numai că oferă sprijin guvernamental și costuri mai mici decât China, dar are și ingineri de software vorbitori de limba engleză și un bazin mare de consumatori, spune el. „India este a doua cea mai mare piață de smartphone-uri din lume și ar putea deveni potențial cea mai mare”.

Aproximativ 16% din iPhone-urile produse la nivel global pentru Apple anul trecut au fost asamblate în India, estimează Shah, iar proporția va ajunge la 20% în acest an. „Toate stelele sunt aliniate pentru ca India să fie destinația alternativă la China”, adaugă Shah.

Când India a început să producă iPhone-uri în 2017, kituri parțial construite au fost trimise în țară pentru a fi asamblate – „ca mobila IKEA”, spune Shah.

Guvernul Modi a încercat să utilizeze taxele de import pentru componente precum plăcile de circuite pentru a încuraja companiile să asambleze mai multe telefoane la nivel local, dar cea mai mare parte a componentelor sunt încă aduse din China, Coreea de Sud, Taiwan sau din alte părți.

Complicarea unei mutări complete a lanțului de aprovizionare în India este dată de sensibilitățile politice din China cu privire la transferarea acestei activități către fabricile de acolo. Inginerii și tehnicienii chinezi care instalează sau întrețin utilaje pentru producători precum Foxconn s-au confruntat în unele cazuri cu întârzieri în obținerea vizelor. Relațiile dintre China și India rămân tensionate, ceea ce înseamnă că societatea va trebui să se descurce cu eventualele încercări ale Chinei de a încetini procesul de mutare a furnizorilor de componente și a echipamentelor specializate.

Brazilia – la jumătatea distanței dintre India și China în ceea ce privește costurile, spune Shah – ar putea fi o opțiune și mai favorabilă pentru Apple în cazul în care SUA și-ar pune în aplicare amenințarea de a impune tarife suplimentare de 26 % pentru India. Cu o piață internă mai mare decât cea din Vietnam, Apple poate livra cu ușurință din Brazilia către restul Americii Latine, Canada și Europa de Vest, pe lângă SUA.

Un viitor incert

Modul exact în care tarifele vor afecta iPhone și alte smartphone-uri și produse electronice fabricate în China este neclar. După ce a exclus telefoanele, echipamentele de fabricare a cipurilor și anumite computere din așa-numitele tarife reciproce, președintele Trump a lansat o revizuire a securității naționale pentru a evalua modul în care ar trebui aplicate tarifele asupra semiconductorilor și produselor electronice. Nimeni, spune el, nu este „scutit”.

De asemenea, impactul tarifelor asupra consumatorilor este incert.

Potrivit TechInsights, costul unui iPhone 17 va crește cu 10-30% în a doua jumătate a anului 2025. Cu toate acestea, Morgan Stanley sugerează că Apple va putea evita creșterea prețurilor pe termen mediu printr-o combinație de măsuri, inclusiv un mix mai mare de asamblare în India, împărțirea poverii creșterii costurilor cu furnizorii și renunțarea la modelele neperformante cu capacitate de stocare redusă.

Se prefigurează alte perturbări potențiale. Ca răspuns la informațiile conform cărora administrația Trump intenționează să utilizeze negocierile comerciale cu mai multe țări pentru a izola China, Beijingul a avertizat că va riposta împotriva oricărei națiuni care negociază acorduri în detrimentul intereselor sale. Orice constrângeri mai ample asupra exporturilor chineze care trec granițele s-ar răsfrânge asupra lanțului de aprovizionare al Apple.

„Acesta este un moment crucial pentru Apple din cauza dependenței sale de China și a naturii duale a acestei dependențe – atât ca furnizor, cât și ca piață de consum în creștere”, spune Tsay. „Și va lăsa China Apple să plece atât de ușor? Pentru că și China are nevoie de Apple”.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.