Nadina Nedelea, Asociaţiei Producătorilor de Mobilă: România aruncă pe foc opt milioane de metri cubi de lemn din cele 20 de milioane de metri cubi exploatate

Nadina Nedelea, Directoare executivă a Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România Sursa: Economedia

România aruncă pe foc opt milioane de metri cubi de lemn din cele 20 de milioane de metri cubi exploatate, afirmă Nadina Nedelea Rus, directoarea executivă a „Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România” (APMR).

„Noi exploatăm 20 de milioane metri cubi de lemn, iar Polonia 40 de milioane metri cubi, pentru că are o suprafaţă mai mare, pentru că are populaţie mai mare şi aşa mai departe. Noi exportăm mobilă de 2,5 miliarde de euro pe an şi Polonia exportă mobilă de 15 miliarde de euro pe an. Că nu ştim să ne valorificăm intern resursele, că ducem pe foc 8 milioane mc din cele 20 de milioane mc pe care le exploatăm. Noi nu avem acces la acest lemn de calitate, pentru că toată lumea are alte interese. Nu vreau să comentez interesele nimănui, că nu e treaba mea. Există autorităţi ale statului care se pot ocupa de acest aspect. Ce vreau să vă spun este că Polonia a găsit această soluţie: prima dată securizezi necesarul pentru producţia internă şi apoi export”, a subliniat Nadina Nedelea Rus.

Potrivit ei, contribuţia industria mobilei la balanţa comercială a României este de 2,5 miliarde de euro şi suntem încă una dintre puţinele industrii pe excedent. 

Aceasta menționează că mobila şi sectorul forestier reprezintă 3,5% din PIB-ul României, iar contribuţia în balanţa comercială a României, înainte de pandemie, era de 1,5 miliarde de euro.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Adică suntem încă una dintre puţinele industrii pe excedent. Scădem, însă, în fiecare zi din 2016 încoace, cu 35% ca valoare a producţiei industriale. Exportăm 90% din ceea ce producem, însă, scădem la export, scădem ca valoare a producţiei industriale şi creşte importul în România din Asia pe bani din PNRR. Ar fi trebuit ca şcolile româneşti să fie utilate cu mobilă produsă în România, nu cu cea mai ieftină mobilă care există pe piaţă şi care intră în România şi în Europa, pentru că vorbim de context european, fără să i se verifice calitatea, fără să se verifice dacă respectă aceste importante reglementări pe care noi le punem producţiei. Spuneam în Parlamentul României că avem nevoie de susţinere pentru că industria mobilei îşi pierde competitivitatea. Nu suntem noi de vină că ne pierdem competitivitatea. De vină este contextul în care ne aflăm”, a spus Nedelea Rus. 

Reprezentanta APMR a solicitat Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să organizeze „cât mai rapid” întâlnirile din grupul de lucru pentru a pune a punct regulamentul de valorificare superioară a lemnului, transmite Agerpres.

„În industria mobilei, costul cu energia este între 8 şi 25%, foarte mult. Ne-a crescut costul cu forţa de muncă. Am spus mereu că resursa noastră principală, materia primă, este lemnul. Preţul lemnului a crescut foarte mult în 2022. Veneam şi spuneam aceşti trei factori care ne distrug competitivitatea pe pieţele internaţionale, pentru că noi, România, suntem un exportator în Europa, dar şi în afara Europei. Producţia de mobilă aduce valoare buşteanului de peste unsprezece ori, iar cherestelei între 6% şi 8%. Am şi o întrebare pentru Guvernul României: cum să funcţioneze o economie dacă nu are coloană vertebrală, iar coloana ei vertebrală este producţia ? Dacă nu facem producţia la noi acasă ca să aducem bani în balanţa comercială a României, să plătim salarii oamenilor de la noi din ţară, să contribuim cu taxe şi impozite la binele acestei ţări, cum am putea să ne dezvoltăm?”, a punctat Nadina Nedelea Rus.

Un consorţiu format din Universitatea Transilvania din Braşov – Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, WWF România, Asociaţia Forestierilor din România (ASFOR), Asociaţia Administratorilor de Arii Naturale Protejate din România (ANANP), Asociaţia Proprietarilor şi Administratorilor de Păduri din Estul Transilvaniei (APAPET), Asociaţia Administratorilor de Păduri din România (AAP) şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) a organizat, luni, conferinţa de specialitate cu tema „Pădurile – pilon central al viitorului investiţiilor verzi în Europa”.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.