Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) anunță că a primit o singură ofertă la licitația pentru achiziția a 12 trenuri electrice pe bază de hidrogen. Licitația urma să fie finanțată prin fonduri PNRR, însă premierul Marcel Ciolacu a anunțat anul trecut că cele „360 milioane de euro” vor fi transferate pentru a cofinanța autostrăzi, pentru că nu există trenuri cu hidrogen care să fie cumpărate.
Societatea care a depus documentația este Asocierea Siemens Mobility formată din: Siemens Mobility SRL, Siemens Mobility GmbH, Siemens Mobility Austria GmbH.
Valoarea achiziției este cuprinsă între 1.596.354.562,00 lei fără TVA și 2.468.146.243 lei fără TVA, în funcție de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata contractului va fi de 225 luni.
Cele 12 automotoare vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate București – Pitești, cu extindere până la Piatra Olt – Craiova, București – Aeroportul Henri Coandă, București – Târgoviște, București – Pitești – Curtea de Argeș, contracte atribuite unor operatori de transport feroviar, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1370/2007/CE cu modificările ulterioare și potrivit legislației din România.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Finanțarea PNRR, „în pom”
ARF transmite că finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport durabil” și de la bugetul de stat.
Însă amintim că premierul Marcel Ciolacu anunța anul trecut, cele „360 milioane de euro pentru trenurile cu hidrogen” vor fi transferate pentru a cofinanța autostrăzi, pentru că nu există trenuri cu hidrogen care să fie cumpărate.
„Vom avea o renegociere. Ministrul își asumă. E ăla cu trenurile cu hidrogen. Ați văzut vreunul în Europa, în lume, vreun tren cu hidrogen? A ținut Grindeanu licitația de trei ori. Nu s-a prezentat nimeni. De ce? Pentru că nu există niciun tren cu hidrogen. Asta au trecut în PNRR. Normal că acum domnul ministru Câciu a cerut ca acei bani, 360 milioane de euro pentru trenurile cu hidrogen să îi prindă pentru cofinanțări la autostrăzi. Lucrăm cu materialul clientului”, a spus Ciolacu, în august 2024, după o întâlnire cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Amintim că licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen a fost ratată anterior în trei rânduri, pentru că ARF nu primise nicio ofertă de la producători sau pentru că oferta depusă era neconformă.
Tehnologia trenurilor cu hidrogen este una relativ nouă, doar câteva țări precum Italia, Germania sau Franța având câteva rute pe care circulă aceste rame.