VIDEO Danezii de la Eurowind au inaugurat în România cel mai mare parc fotovoltaic al grupului / Parcul solar Teiuș, investiție de 55 milioane de euro, finanțată parțial din PNRR, poate alimenta circa 70% din gospodăriile din Alba

Parc fotovoltaic Eurowind Energy Sursa foto: Eurowind

Dezvoltatorul și operatorul danez de proiecte eoliene, solare și hibride Eurowind Energy a inaugurat, marți, parcul fotovoltaic Teiuș, prima investiție majoră finalizată de grup în România și cel mai mare parc fotovoltaic al grupului. Danezii au mai demarat și investiții în parcuri eoliene, care sunt estimate să fie finalizate tot în acest an.

Investiția are o valoare de 55 milioane de euro și este finanțată parțial din Planul Național de Redresare și Reziliență (15 milioane de euro).

Proiectul are o putere instalată de 69 MW PIP, cu care va putea să alimenteze astfel aproximativ 70% din gospodăriile din județul Alba.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Parcul fotovoltaic Teiuș este prima investiție majoră a grupului Eurowind în România. Are o putere aprobată de 60,2 MW și o putere instalată de 69 MW pip – putere instalată în panouri. Este dezvoltat pe 80 de hectare de pășune”, a declarat Bogdan Nicolaescu, Head of EPC, Eurowind Energy România.

Potrivit lui, această investiție este printre primele parcuri fotovoltaice din România cu structură de susținere a panourilor pe trackere. „Trackerele sunt sisteme de susținere cu orientare est-vest, care măresc producția până la 15%. Și pentru că se rotesc după soare, panourile sunt bifaciale, adică au celule fotovoltaice atât pe față, cât și pe intrados. Asta pentru că o parte din radiația solară se reflectă din sol și se poate mări producția de electricitate cu până la 20%, în funcție de tipul de așternut de sub panouri. Cazurile optime sunt cu așternere de piatră albă”, a precizat Nicolaescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Constantin Saragea, secretar general la Ministerul Energiei, a declarat că acest proiect este unul dintre cele mai mari pe care Ministerul Energiei le finanțează din PNRR.

„El ar putea să susțină 86.000 de gospodării, calculate la un nivel mediu, ceea ce înseamnă aproximativ 70% din gospodăriile de la nivelul județului Alba”, a precizat Saragea.

Parcul este finanțat din PNRR, are o valoare totală de 55 milioane de euro, dintre care finanțare nerambursabilă de 15 milioane de euro, spuen secretarul general al Ministerului Energiei.

Adrian Dobre, country manager Eurowind Energy România, a declarat: „Pentru noi înseamnă un moment de reîntoarcere în forță în piața românească. Am început acum 13 ani cu un parc de 1,5 MW atunci în Vrancea. Acum, după 13 ani, construim un parc semnificativ, cel mai mare din grupul nostru și cel mai mare parc finanțat cu fonduri PNRR”.

Cât de important este acest parc fotovoltaic pentru regiune? Adrian Dobre precizează că în Transilvania nu sunt prea multe surse, motiv pentru care acest parc aduce foarte multe beneficii și consumatorilor de energie și din punct de vedere rețea.

Parc fotovoltaic Eurowind Energy
Sursa foto: Eurowind

Jens Rasmussen, CEO Eurowind Energy, precizează: „Parcul fotovoltaic Teiuș este cel mai mare parc fotovoltaic al Eurowind Energy. Suntem mândri să îl inaugurăm astăzi. Au trecut 13 ani de când am inaugurat ultimul parc solar aici în România. Vor veni mult mai multe”.

El a menționat că Teiuș a fost ales pentru că este o zonă foarte bună, apropiată de autostradă, cu acces la rețea.

Jens Rasmussen mai spune că pentru acest parc fotovoltaic grupul danez plănuiește să adauge stocare, pentru a stoca energia în sit, atunci când consumul și producția sunt în dezechilibru, și pentru a o livra în perioadele cu maxim consum al zilei.

Eurowind mai are în România și proiecte eoliene. În februarie, dezvoltatorul danez a finalizat instalarea a opt turbine eoliene Siemens Gamesa în parcul eolian de 48 MW de la Pecineaga, în județul Constanța. Danezii plănuiesc ca proiectul să fie operațional în acest an. Parcul eolian presupune o investiţie de 79 de milioane de euro.

În plus, în martie, Eurowind Energy a mai anunţat că va dezvolta un proiect important de energie eoliană în judeţul Botoşani. Proiectul se află în prezent într-o fază incipientă de planificare şi vizează atingerea unei capacităţi instalate de aproximativ 1.200 MW. Investiţia totală este estimată de peste 1 miliard de euro.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.