Afaceri (cu) mici, provocări mari: Un inginer specializat în construcţia de maşini prepară şi vinde mici, de peste un milion de euro pe an, după reţete tradiţionale. A aprovizionat inclusiv celebrul „La Cocoșatu’”

mici, atelierul de mici, Adrian Bărbăcioru Sursa foto: Arhivă proprie/ Adrian Bărbăcioru, Atelierul de Mici

A aprovizionat cu mici celebrul restaurant „La Cocoşatu’” din Capitală. Foloseşte doar carne proaspătă, românească, din patriotism. Prepară bunătăţi pentru grătar după reţete tradiţionale culese dintr-o carte de bucate veche, după care se ghidau, odinioară, unităţile alimentare de stat. Carmangeria lui funcţionează într-un spaţiu cu o poveste aparte, amintit până şi în romanul unui scriitor contemporan. În spatele acestei afaceri de succes nu e vreun master-chef de renume, ci un inginer specializat în Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Adrian Bărbăcioru.

Atelierul de mici de lângă atelierele CFR

Calea Griviţei, zona de Nord a Bucureştiului. La o aruncătură de băţ de Podul Grant, peste drum de atelierele CFR, inginerul Adrian Bărbăcioru conduce un altfel de atelier: unul în care se prepară mici, crenvurşti şi alte mezeluri.

mici, atelierul de mici, Adrian Bărbăcioru
Sursa foto: Arhivă proprie/ Adrian Bărbăcioru, Atelierul de Mici

Adrian Bărbăcioru a declarat, pentru Economedia: „Am ales denumirea Atelierul de Mici pentru că exprimă ceea ce facem. Atelier în Dex este descris ca un local înzestrat cu uneltele sau maşinile necesare, în care se desfăşoară o muncă meşteşugărească sau industrială organizată. Noi am vrut să exprimăm manualitatea şi creativitatea de care dăm dovadă. Având în vedere că de la mici a început totul, alegerea a fost una simplă”.

În spatele vitrinelor, procesul de producţie e în toi. Pentru angajaţii carmangeriei perioada minivacanţei de 1 Mai e cea mai aglomerată din an.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Antreprenorul a explicat: „Pentru mici, perioada de maxim este evident sărbătoarea de 1-2 mai, dependentă însă de partea săptămânii în care pică în respectivul an şi maximizată de evoluţia vremii. Este posibil ca vânzarea în aceste zile să crească şi de 10 ori”.

În spatele vânzărilor record din aceste zile e însă un volum mare de muncă şi o experienţă acumulată în peste 20 de ani. Dar şi mult noroc care i-a surâs antreprenorului, în momentele-cheie.

mici, atelierul de mici
Sursa foto: Arhivă proprie/ Adrian Bărbăcioru, Atelierul de Mici

De la paza clădirilor industriale, la producţia de mici

Adrian Bărbăcioru a lucrat ca inginer în anii `80. Imediat după Revoluţie, a ales să muncească pe cont propriu. În anul 1991, a deschis prima firmă, iar trei ani mai târziu un magazin alimentar, într-o localitate de provincie. Contabilul de la acea vreme avea să joace un rol providenţial pentru ce avea să urmeze.

„Contabila firmei de atunci, care lucra şi într-o unitate de stat din industria cărnii, mi-a sugerat să dezvolt o unitate de producţie proprie, ca pas firesc pentru a creşte profitabilitatea”, îşi aminteşte antreprenorul.

Costrucţia unei unităţi de producţie, care să aprovizioneze magazinul alimentar, avea să fie primul moment-cheie al afacerii, încă la început de drum.

Producţia de mici a început mai târziu, în anul 1998. Alegerea preparatului nu a fost întâmplătoare. Românii consumă mici de peste 150 de ani, indiferent de clasa socială din care fac parte.

Antreprenorul îşi aminteşte: „Investiţia a fost susţinută parţial din profitul altor activităţi, în contextual în care firma avea ca domeniu principal paza industrială, dar şi dintr-un credit bancar. Am început cu o echipă mică, de 4-5 oameni, iar începuturile au fost grele, lipsa de experienţă cântărind destul de mult”.

Al doilea moment-cheie a fost atunci când a început colaborarea cu patronul restaurantului „La Cocoşatu’”. L-a cunoscut cu ajutorul unei cunoştinţe comune, pe nume „Nea Nicu”.

mici, atelierul de mici, Adrian Bărbăcioru
Sursa foto: Arhivă proprie/ Adrian Bărbăcioru, Atelierul de Mici

Adrian Bărbăcioru a explicat: „Domnul Oiţă, proprietarul restaurantului La Cocoşatu a observat potenţialul, seriorizatatea şi capacitatea mea de muncă. Datorită încrederii pe care mi-a oferit-o, dorinţei mele de afirmare, măiestriei şi dedicării dânsului în comerţ, în timp s-a format o echipă între producător şi vânzător ce a propulsat brandul La Cocoşatu pe primul loc al vânzărilor de mici din Capitală”.

Colaborarea cu restaurantul „La Cocoşatu” i-a dat impulsul de care avea nevoie să mute carmanageria în Bucureşti. Norocul i-a surâs din nou, atunci când a găsit spaţiul potrivit, în care funcţionează şi astăzi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În anul 2009, a închiriat clădirea de pe calea Griviţei, după ce a sunat la un anunţ de la mica publicitate. Propietarul spaţiului, un fost director la o societate ce a gestionat unităţile alimentare din sectorul 1 pe vremea lui Ceauşescu, i-a făcut cadou o carte de bucate, cu reţete tradiţionale, tipărită de Ministrul Agriculturii, în anul 1971.

Adrian Bărbăcioru a explicat: „El mi-a spus că era cartea de căpătâi a fostelor carmangerii de pe vremea lui Ceauşescu. Din punct de vedere sentimental, această carte are o valoare inestimabilă pentru mine”.

Atunci avea să afle că spaţiul pe care l-a închiriat are şi o poveste aparte. E amintit în romanul „Groapa” a scriitorului Eugen Barbu. Tot aici, în anii `80 a funcţionat unul dintre punctele de lucru ale celebrei afaceri „Bachus”, care a declanşat un scandal uriaş la acea vreme, după ce autorităţile au descoperit că pe piaţa neagră ajungeau cantităţi mari de vin neinventariat şi prelucrat.

mici, atelierul de mici
Sursa foto: Arhivă proprie/ Adrian Bărbăcioru, Atelierul de Mici

Afacere cu mici, provocări mari

Decizia de a muta carmangeria în Bucureşti i-a deschis antreprenorului accesul la o piaţă mult mai mare decât în provincie, dar unde şi concurenţa e acerbă. Chiar şi aşa, omul de afaceri a căutat soluţii să se diferenţieze în comparaţie cu alţi competitori.

Carmangeria foloseşte doar materii prime de la furnizori locali. Carnea de vită provine din Botoşani, cea de porc din mai multe ferme din țară, iar carnea de oaie de la Sibiu. Conservarea se face doar cu sare, aşa cum prevăd reţetele vechi de peste 50 de ani.

mici, atelierul de mici
Sursa foto: Arhivă proprie/ Adrian Bărbăcioru, Atelierul de Mici

Pe lângă reţetele tradiţionale pe care le foloseşte, a obţinut certificări care să ateste calitatea produselor.

Adrian Bărbăcioru a precizat: „Am obţinut atestatul de produs tradiţional pentru Micii Atelier precum şi alte certificări care implică respectarea reţetelor vechi, fără compromisuri. Pentru noi a fost o chestiune de mândrie, nu de strategie comercială”.

Scumpirea repetată a materiei prime, a utilităților, lipsa forței de muncă s-au dovedit a fi doar unele dintre cele mai mari provocări pe care a fost nevoit să le depăşească.

Adrian Bărbăcioru a explicat: „Din păcate, dezechilibrele aduse de potopul pandemiei au fost amplificate, cuantificate de conflictul din Ucraina. Instabilitatea politică, legislativă din jur, lipsa unei susţineri reale din partea statului, problemele legate de forţa de muncă, puterea de cumpărare în scădere, toate acestea ne forţează să plutim în ape tulburi, lipsiţi de predictibilitate”.

De exemplu, un kilogram de mici tradiţionali costă acum 33 de lei, unul de cârnaţi proaspeţi de porc şi vită 30 de lei, iar unul de burgeri, 57 de lei.

Micii au o istorie mare

Micii sunt atât de îngrăgiţi de români încât au până şi festivalurile lor. Chiar şi aşa, puţină lume ştie cum au apărut, prima oară, în bucătăria noastră.

După unele surse ar fi vorba de un accident. Un bucătar nu ar mai fi avut maţe pentru cârnaţi şi ar fi pus compoziţia direct pe grătar. Sunt voci care susţin că micii au ajuns la noi pe filiera Imperiului Otoman, în condiţiile în care şi alte popoare din balcani au produse similare precum „cevapcici” în spaţiul ex-iugoslav.

Adrian Bărbăcioru a explicat: „Avem varianta în care istoria micilor în România e strâns legată de influenţele culturale şi culinare ale Imperiului Otoman asupra regiunii, având în vedere faptul că ei se găsesc în diverse forme în ţări din Balcani sau varianta cârnatului fără membrană, la noi fiind menţionată o formă iniţială a lor în cărţile de bucate din 1871 şi 1877, variantă care exclude împrumutul de la vecini, având încă de la început în compoziţie carnea de porc. Este clar că micul a fost adoptat şi adaptat româneşte şi că face parte din identitatea noastră culinară”.

În anul 2023, la un festival de profil, unul dintre colaboratorii specializați în grătare, „In Mici We Trust”, a câștigat trofeul “Micul de Aur”, cu micii livrați de atelierul lui Adrian Bărbăcioru.

Antreprenorul are planuri mari.

Adrian Bărbăcioru a conchis: „Momentan lucrăm la o gamă de produse crud-uscate, am început din toamnă să lucrăm la ele şi încă le testăm şi perfecţionăm. Vor apărea în vitrină când vom fi mulţumiţi de reţetă, însă asta durează pentru că ele, în varianta lor de manufactură, nu industrială, au nişte timpi de maturare îndelungi”.

„Atelierul de Mici” a încheiat, anul 2023, cu o cifră de afaceri de aproape 5,2 milioane de lei, conform celor mai recente date disponibile la Registrul Comerţului.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.