La nivel mondial, cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare (C&D) au totalizat 2,8 trilioane de dolari în 2023 – în creștere de la 1 trilion de dolari, ajustate pentru inflație, de la începutul secolului, scrie Visual Capitalist.
În ansamblu, economiile asiatice au reprezentat 46% din aceste cheltuieli, urmate de America de Nord (29%) și Europa (21%). Fiind un motor esențial al inovării, investițiile în cercetare și dezvoltare modelează nenumărate industrii, de la apărare și sănătate la tehnologie și energie verde.
Acest grafic prezintă investițiile în cercetare și dezvoltare ca procent din PIB pe țară, pe baza datelor OCDE.
Clasamentul este întocmit în funcție de cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare ca procent din PIB în 2023, pe baza celor mai recente date disponibile.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Începând cu 2020, țările OCDE au cheltuit în medie 2,7% din PIB pentru cercetare și dezvoltare, cheltuind în total 1,9 trilioane de dolari în 2023.
Israelul iese în evidență la nivel mondial – nu numai pentru că este lider în ceea ce privește intensitatea cercetării și dezvoltării, ci și pentru că are cel mai mare număr de întreprinderi de înaltă tehnologie pe cap de locuitor. În total, Israelul a cheltuit 28,3 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare, din care aproximativ 92% au fost efectuate de sectorul privat.
Coreea de Sud, Taiwan și Suedia se numără, de asemenea, printre țările cu cel mai ridicat raport cercetare-dezvoltare/PIB.
În Taiwan, investițiile corporative în cercetare și dezvoltare au crescut cu 3,7% în 2023, o încetinire în comparație cu media anuală de 8,8% din ultimii cinci ani – în mare parte alimentată de sectorul semiconductorilor. Micul stat insular a cheltuit 59,9 miliarde de dolari pentru cercetare și dezvoltare în 2023, a opta cea mai mare sumă din OCDE.
În ceea ce privește China, investițiile în cercetare și dezvoltare au crescut de aproape optsprezece ori din 2000, ajungând la 723 de miliarde de dolari – a doua cea mai mare valoare la nivel mondial. Pentru a privi lucrurile altfel, ponderea Chinei în cheltuielile globale pentru cercetare și dezvoltare a crescut de la 4 % la 26 % în această perioadă. În general, sectorul privat a contribuit cu 77,6% din aceste cheltuieli în 2023, un nivel similar celui înregistrat în America.
România este pe locul 42, cu doar 0,5% din PIB.