Preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin: Orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaţioniste pune în pericol ratingul,atragerea de investiţii şi chiar cursul valutar

Direcţia politică a ţării influenţează direct capitalul, încrederea investitorilor şi viitorul fiecărei afaceri, susţine Cristina Chiriac, preşedinta Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ea menţionând că antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert, transmite Agerpres.

“România se pregăteşte să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, într-un context în care fragilitatea economică şi polarizarea socială ating un prag critic. Nu mai avem luxul de a trata alegerile ca pe un exerciţiu simbolic sau de a vota cu lejeritatea celor care cred că mizele sunt abstracte. În calitate de doctor în economie şi antreprenor, dar şi de preşedinte al celei mai mari organizaţii dedicate antreprenoriatului feminin din România, pot spune cu toată responsabilitatea: direcţia politică a ţării influenţează direct capitalul, încrederea investitorilor şi viitorul fiecărei afaceri. Antreprenoriatul feminin, în special în zona IMM-urilor, este primul care resimte efectele unui climat politic incert: accesul mai dificil la finanţare, schimbări legislative bruşte, amânări ale programelor guvernamentale de sprijin”, a afirmat Cristina Chiriac, într-un comunicat remis luni Agerpres.

Potrivit acesteia, economia României este puternic integrată în piaţa unică europeană. În 2023, peste 71% din exporturile ţării au fost către state din Uniunea Europeană, conform datelor INS şi Eurostat. Fondurile europene active, inclusiv cele din PNRR, disponibile în exerciţiul financiar 2021-2027, depăşesc 40 de miliarde de euro şi susţin proiecte vitale pentru infrastructură, educaţie, sănătate şi tranziţie verde.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Orice semnal de instabilitate politică, orice flirt cu euroscepticismul sau discursuri izolaţioniste pot pune în pericol ratingul de ţară, atragerea de investiţii şi chiar cursul valutar. Acestea nu sunt teorii abstracte: sunt efecte directe, deja resimţite în economii care s-au decuplat de la spaţiul european. Exemple relevante sunt Ungaria sau Polonia, care s-au confruntat cu fluctuaţii ale ratingului şi îngrijorări ale investitorilor din cauza deciziilor politice”, a subliniat Cristina Chiriac.

Ea a menţionat că bursele reacţionează rapid la incertitudine şi a precizat că, în România, oscilaţiile recente ale indicilor de referinţă dovedesc, încă o dată, că piaţa de capital este cel mai sensibil barometru al deciziilor politice. Investitorii reacţionează la cifre şi la semnalele transmise de discursul public. Există o relaţie de interdependenţă între stabilitatea politică şi încrederea investitorilor. Alegerile nu sunt evenimente izolate: ele trasează traiectorii reale pentru piaţă, monedă, capital.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Ce urmează, dacă ne abatem de la direcţia europeană? Un preşedinte care sabotează parteneriatele internaţionale sau transmite mesaje contradictorii către UE şi NATO poate antrena: scăderea încrederii investitorilor, creşterea costului finanţării, instabilitate legislativă şi, implicit, blocaje în mediul privat. Pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru antreprenorii care trăiesc din contracte corecte şi planuri de dezvoltare, lipsa de predictibilitate fiscală şi politică este un risc major, nu un scenariu teoretic. Iar pentru stat? Un buget sub presiune, cu venituri afectate de plecarea capitalului şi de scăderea consumului. În acest context, promisiunile de creştere a pensiilor şi a salariilor devin simple enunţuri fără acoperire”, spune Cristina Chiriac.

Ea susţine că, deşi preşedintele nu are prerogative directe în politica fiscală, el influenţează profund economia prin numirea premierului, prin poziţionările externe, prin veto-ul asupra anumitor legi sau prin sesizarea Curţii Constituţionale.

În opinia sa, România are nevoie de un preşedinte care înţelege echilibrul între suveranitate şi cooperare internaţională, între voinţa politică şi disciplina financiară. Avem nevoie de lideri care pot crea încredere – şi în afaceri, şi în societate. Mai ales acum, când inflaţia rămâne o ameninţare, investiţiile private au nevoie de protecţie, iar competitivitatea noastră depinde de capacitatea de a atrage know-how şi capital, nu de a le respinge.

“Apelul meu este simplu Nu este un moment pentru furie. Este un moment pentru luciditate. Pentru responsabilitate.Vă îndemn să mergeţi la vot. Alegeţi direcţia europeană. A rămâne pe direcţia europeană înseamnă pragmatism, nu obedienţă. Înseamnă acces la know-how, la piaţă comună, la capital ieftin. Înseamnă o Românie care contează şi decide, nu una care contestă şi pierde. Alegeţi stabilitatea. Alegeţi România care poate fi competitivă, conectată şi demnă. Viitorul nu e garantat. Se câştigă. Se construieşte pas cu pas, vot cu vot, alegere cu alegere”, a arătat Cristina Chiriac.

CONAF a luat fiinţă ca urmare a necesităţii de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă şi echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci şi pentru întregul mediu de business. CONAF are în componenţa sa 30 sucursale, 2 federaţii, 12 patronate, 38 asociaţii şi peste 5.500 de companii, peste 245.000 de angajaţi.

Printre proiectele CONAF, se numără “Pactul pentru Tineri”, “Maratonul pentru Educaţie Antreprenorială”. “DigitalUP”. “Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, “Pactul pentru Educaţie Antreprenorială”, “Romanian Venture Forum” seria de dialoguri deschise, “Turismul Românesc: între impas şi oportunitate”, ce au generat, pe lângă ecourile în spaţiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalităţi. Sute de speakeri şi mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante oraşe româneşti, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluţiilor optime şi celor mai bune strategii de viitor.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.