Gabriel Biriș: E clar cred, nu ne e bine deloc, există riscul ca în câteva săptămâni să nu mai poate fi plătite pensiile, ajutoarele sociale și salariile bugetarilor/ Pe 18 mai nu este atât despre alegerea Președintelui, ci despre alegerea Primului Ministru!

gabriel biris - facebook Sursa foto: Facebook/ Gabriel Biriș

Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriș, consideră că românii vor ieși la vot pe 18 mai nu atât pentru alegerea președintelui, cât pentru alegerea premierului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

El a făcut o sinteză pe pagina sa de Facebook a efectelor votului de duminică și de câte voturi va avea nevoie Nicușor Dan în turul al doilea.

Redăm mai jos postarea lui Gabriel Biriș.

“E clar cred, nu ne e bine deloc…

Rezultatul votului de duminică, urmat de retragerea imediată a dlui. Ciolacu de la guvernare produce deja rezultate nedorite:

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

– cursul a sărit de 5 lei/1 euro (5.0376), ceea ce în sine nu este un dezastru. Rau e ca asta s-a făcut cu intervenția masivă a BNR, care a intervenit cu aprox. 3 mld euro din rezerva ca să tempereze creșterea;

– Robor a sărit si el. Asta e rău, oamenii vor avea de plătit rate mărite la credite;

– statul nu s-a putut împrumuta ieri, dobanzile cerute fiind considerate prea mari. Asta e foarte rău, dacă trendul continuă (și va continua!) există riscul ca în câteva saptamani să nu mai poate fi plătite pensiile, ajutoarele sociale și salariile bugetarilor;

– riscul de a pierde miliardele din PNRR crește, nimeni la Bruxelles nu va discuta serios cu un guvern interimar. Asta e foarte, foarte rau, multe proiecte de infrastructură pot fi blocate;

– evident, bau-baul se arată din ce în ce mai amenințător: downgrade la junk si haos financiar si mai apoi social.

Pentru corectitudine, sa spunem si că belele cu deficitul, PNRR-ul si junk-ul nu sunt rezultatul alegerilor de duminică, ci a lipsei de coerență si responsabilitate a guvernelor din ultimii ani.

Ce va urma?

Greu de spus acum…

Vă spun însă cum văd eu lucrurile, pentru cine conteaza ce zic.

Pe 18 mai nu este atât despre alegerea Președintelui, ci despre alegerea Primului Ministru!

Da, eu așa văd următorul vot!

Dl. Simion a anunțat deja că îl va numi pe dl Călin Georgescu. Poate sa facă asta? Sigur, ca deputații si senatorii care doar ce și-au început mandatul de 4 ani nu vor vrea să și-l piardă la anticipate, având în vedere tsunami-ul declanșat de dl Georgescu.

Unde poate dl Georgescu să ducă România? O mare necunoscută, deși cred că intuim cei mai mulți… Incertitudinea este ucigatoare pentru piețele financiare de care depinde – care ne vor functiona fără milă, probabil că ne vom întoarce ca nivel de trai la nivelul de dinaintea aderării la UE, din 2007.

Va recomand o lectură atentă a programului de guvernare al AUR.

Dl. Dan a anunțat si el că îl va desemna pe dl Ilie Bolojan. Poate sa o facă? Sigur, din aceleași motive ca cele de mai sus.

Unde poate duce dl Ilie Bolojan Romania? Aici lucrurile sunt mai clare, este suficient sa ne uităm la ce a făcut in Oradea si mai apoi in Bihor: ordine în cheltuielile super exagerate ale statului, investitii, reducerea risipei si a evaziunii, dezvoltare sanatoasa. Nu va fi deloc usor, cel putin vreo 2-3 ani. Nici în Oradea nu a fost ușor la început…

Asadar, avem de ales intre soft landing (restructurare controlată a statului) cu premier Ilie Bolojan si hard landing (destructurarea statului urmată de o restructurare pe baze complet necunoscute azi) cu premier Calin Georgescu.

Eu prefer soft landing-ul, desi pare ca hard landing-ul e mult mai probabil…

Haideti sa ne uitam putin la cifre, plecând de la rezultatele turului 1, făcând următoarele presupuneri:

– Dl Simion va fi votat 100% de cei care l-au votat deja + 80% din votantii dlui Ponta + 20% din votantii dlui Antonescu + 50% din votantii candidaților de pe locurile 5-11 => aprox. 5,3 milioane de voturi;

– Dl Dan va fi votat 100% de cei care l-au votat deja + 20% din votantii dlui Ponta + 80% din votantii dlui Antonescu + 90% din votantii dnei Lasconi + 50% din votantii candidaților de pe locurile 5 -11 => aprox. 4 mil de voturi.

Diferenta de 1,3 mil de voturi in favoarea dlui Simion este foarte mare, greu de surmontat.

Dar, istoria ne arată ca in turul 2 sunt tot timpul mai multi votanti decat in turul 1 (care acum a si fost organizat neinspirat in minivacanta de după minivacanta de Paste).

Presupunand ca cei care se vor mobiliza la vot nu sunt in principal votantii dlui Georgescu si ca vom avea o distribuție 75% Bolojan/25% Georgescu, facem un calcul simplu:

0,75*X = 0,25*X + 1.300.000 => X = 2.600.000

De atatia cetățeni este nevoie pentru a face diferenta intre soft landing si hard landing, adică de 12 milioane de votanți pe 18 mai. Ca sa nu fie pe muchie de cutit, 13 milioane.

Posibil? Da, dar putin probabil… Depinde de fiecare dintre noi!”, conchide Gabriel Biriș.



Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.