Cu toate că anul a început cu anunțuri despre închideri de fabrici, despre care puteți citi aici și aici, în această primăvară s-au anunțat și o serie de investiții în zona industrială: unele companii plănuiesc investiții, iar altele se pregătesc de inaugurări. Economedia vă prezintă o radiografie a investițiilor din producție.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Producătorul finlandez de echipamente sportive Amer Sports a anunțat în acest început de lună că a inaugurat o nouă fabrică de legături pentru schiuri în Oradea, România, pentru mărcile Salomon, Atomic și Armada, și că achiziționează un furnizor din Deva. Fabrica are o suprafață de 12.000 de metri pătrați, este echipată cu peste 300 de utilaje și angajează acum 250 de persoane. Unitatea a început producția în ianuarie și a crescut deja în primul trimestru al anului 2025. Conform companiei, această investiție strategică marchează revenirea producției de legături alpine la producția internă, după două decenii de externalizare.
De asemnea, Yokohama Rubber Co., gigantul japonez din industria anvelopelor, a intrat în România, după ce a achiziționat activele Euro Tires Manufacturing SRL, un producător român de anvelope off-road (OTR) aflat în faliment. Activele companiei românești au fost scoase la licitație și adjudecate de către compania japoneză. Ele includ terenul de peste 19 hectare și un număr de 38 de clădiri industriale și administrative, printre care hale de producție, plus echipamente și instalații de fabricare a anvelopelor.
O nouă investiție pe platforma industrială a orașului Balș începe anul acesta și va genera 400 de locuri de muncă, fiind vorba de o fabrică de aluminiu, a anunțat în aprilie, primarul localității, Cătălin Rotea, care a precizat că a semnat certificatul de urbanism pentru obiectiv, transmite Agerpres. Fabrica, o investiție a companiei Delta Aluminium, va fi amenajată pe platforma industrială de la SMR Balș, prin reabilitarea unor hale. Cătălin Rotea a menționat că angajările ar putea începe la finalul acestui an.
De asemenea, compania ebm-papst, subsidiară locală a grupului german cu același nume, lider global în producţia de ventilatoare şi motoare electrice, investește 30 de milioane de euro într-o nouă fabrică și un centru de cercetare și dezvoltare la Oradea. Lucrările au început oficial pe 29 aprilie, în Parcul Industrial II Oradea Nord al CTP, pe un teren de 5,5 hectare achiziţionat de la municipalitate. Investiția va include o fabrică de producție, un depozit, zonă de birouri, precum şi o zonă dedicată unui Centru de Servicii pentru Grup în care va fi dezvoltat un centru R&D (cercetare și dezvoltare).
Un investitor olandez furnizor pentru Ikea, Daimler și Volvo, cu unități de producție în SUA și Mexic, a anunțat în aprilie că a inaugurat o fabrică și în România, în acest an, și încă este în căutare de angajați. Producătorul de textile și soluții pentru somn Innofa a decis să aleagă România pentru a patra unitate de producție a companiei, după locații din SUA și Mexic. Investitorul a ales Miercurea Sibiului, din Sibiu, pentru unitatea de producție de huse de saltele, care este operațională deja, începând cu 1 aprilie.
Grupul Carmistin, producător român de alimente, a inaugurat, în județul Vâlcea, o investiție de aproximativ 80 de milioane de euro într-o fabrică de procesare a păsărilor. Noua facilitate, amplasată pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați, are o capacitate de 13.500 de capete pe oră, procesate în două schimburi. Noua unitate de producție asigură livrarea pe piața internă şi externă a întregului portofoliu de produse, alături de lansarea unor viitoare noi game. Noua infrastructură permite și extinderea către piețele internaționale.
Fabrici pentru piața construcțiilor
S-au anunțat o serie de investiții în fabrici în sectorul construcțiilor.
Astfel, în Mureș, grupul german Knauf Insulation se pregătește să inaugureze în România, la Târnăveni, o unitate nouă, despre care spune că ar fi „cea mai modernă fabrică de vată minerală de sticlă din Europa Centrală și de Est”. Investiția în valoare de 140 de milioane de euro va fi inaugurată oficial la jumătatea lunii iunie. La sfârșitul lunii ianuarie, producătorul de materiale izolante Knauf Insulation, parte a grupului german Knauf, a început producția de vată minerală de sticlă în România, după o investiție de peste 140 de milioane de euro în unitatea de producție achiziționată în urmă cu trei ani la Târnăveni. Pentru această investiție, Knauf Insulation a primit în 2022 un ajutor de stat în valoare de aproape 90 de milioane de lei pentru o investiție anunțată de 648 de milioane de lei.
Compania spunea anterior că în această fabrică vor fi angajate peste 100 de persoane, de la muncitori calificați, la ingineri automatizare sau mentenanță.Construcția noii unități de producție Knauf Insulation din Târnăveni a fost demarată la începutul anului 2023. Knauf a achiziționat în anul 2022 fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni, județul Mureș.
O altă fabrică de vată minerală, care va crea circa 70 de noi locuri de muncă, va fi construită în municipiul Miercurea-Ciuc, au anunțat în aprilie autoritățile locale. Potrivit acestora, investiția, estimată la circa 20 de milioane de euro, va fi făcută de o firmă din Ungaria, iar construcția va începe în vara acestui an.
DVI Production, deținătorul brandului FORTEM, producător de elemente liniare de zidărie, deschide o fabrică de BCA în județul Mureș, la Iernut. Investiția a ajuns la 40 de milioane de euro, conform reprezentanților companiei, care a beneficiat și de ajutor de stat.
Bico Industries, companie producătoare de materiale de construcții a semnat un contract de finanțare cu Administrația Fondurilor pentru Mediu (AFM) pentru finanțarea unui Proiect de construcție și dotare a unei fabrici de producție material nețesut din fibră de sticlă prin reciclarea deșeurilor de fibră de sticlă rezultate atât din activitatea sa actuală (producție din plasă de fibră de sticlă pentru armarea termosistemelor), cât și prin colectare din piață.
De asemenea, grupul KÉSZ din Ungaria își extinde prezența pe piața românească printr-o investiție semnificativă în județul Cluj. Compania a inaugurat o fabrică de producție în localitatea Moldovenești, susținută de fonduri guvernamentale maghiare. Noua fabrică din Moldovenești reprezintă o investiție de 1,8 miliarde HUF (aproximativ 4,6 milioane EUR) și a beneficiat de un sprijin guvernamental maghiar de 761 milioane HUF.
Cum a evoluat industria în România la început de an: Au scăzut și comenzile și producția
Comenzile noi din industria prelucrătoare au scăzut în termeni nominali, pe ansamblu, în perioada 1.I-28.II.2025 comparativ cu perioada 1.I-29.II.2024 cu 1,8% ca urmare a scăderii înregistrate în industria bunurilor de capital cu 4,4%. Creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+17,7%), industria bunurilor de uz curent (+1,9%) şi industria bunurilor intermediare (+0,1%).
În primele două luni ale anului, producţia industrială a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut, atât ca serie brută (-3,9%), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-0,6%), arată datele Institutului Național de Statistică.