ANALIZĂ Peisaj din sectorul industrial, într-un an care a început cu reorganizări și concedieri în fabrici. Consultanți: Companiile sunt interesate de reducerea spațiilor și optimizare/ Unii jucători și-au diminuat suprafețele sau au renunțat la unități, dar vin și jucători noi
Pe scurt
Au avut loc concedieri și restructurări în industria auto și electrocasnică, dar și adaptări la noi condiții de piață.
S-a înregistrat o scădere marginală a cererii pentru spații industriale în 2024; optimizarea spațiilor rămâne o prioritate.
Se remarcă schimbări structurale în producție.
Vin și noi investitori, dar piața este afectată de incertitudinile macroeconomice locale și mondiale.
Companii din industria auto, dar și din sectorul electrocasnicelor, precum și un șantier naval, dar nu numai, au început anul cu anunțuri legate de concedieri și restructurări, după cum scria Economedia într-o analiză AICI. Asta după un 2024 în care au avut loc alte restrângeri de activități în industrie. Care sunt perspectivele pentru 2025? Care sunt companiile cele mai afectate? Mai vin investitori în loc? Unii consultanți în sectorul industrial al pieței imobiliare spun că observă o scădere a numărului de investitori comparativ cu anii anteriori, dar interes există în continuare, așa că situația nu este deocamdată „neagră”. Au loc însă adaptări la condițiile de piață. Sectorul automotive este cel mai expus la schimbări, dar sunt și alte sectoare care au legătură cu bunurile de larg consum, unde, de asemenea, preferințele consumatorilor se schimbă, așa că și producția este afectată.
În ceea ce privește piața închirierilor de spații industriale în ansamblu, cererea totală în 2024 a depășit 830.000 de metri pătrați, înregistrând o scădere marginală de 7% față de anul precedent, conform datelor companiei de consultanță imobiliară iO Partners. Consultanții menționează că, deși unii jucători s-au retras, alții noi au intrat pe piață. Există totuși încă un specific al pieței în această perioadă: companiile sunt interesate de reducerea suprafețelor și optimizarea spațiilor.
Sursa foto: IO Partners
„Deși unele companii de producție și-au redus activitatea în 2024, altele au deschis noi unități, cum este cazul Nokian Tyres și Stada. Astfel, considerăm că piața rămâne relativ echilibrată. În afară de disponibilizările anunțate în presă și pe platformele de specialitate, la nivel de companie nu am fost afectați direct de astfel de situații în rândul clienților noștri. Totuși, am observat o creștere a solicitărilor de reducere a suprafețelor ocupate, prin optimizarea spațiilor din depozite și încercări de subînchiriere. Estimăm că aproximativ 2 din 10 clienți au încercat să subînchirieze o parte din spațiul utilizat”, spune Ionuț Grigoraș, Senior Consultant Industrial io Partners, pentru Economedia.
Acesta adaugă că evoluția pieței a fost influențată de scăderea cererii în anumite domenii de activitate, de impactul războiului din Ucraina, dar și de incertitudinea politică din ultima parte a anului și de noile ordonanțe și măsurile legislative adoptate de guvern la început de an.
„Cel mai afectat sector a fost cel al electrocasnicelor și al industriei auto. În ultima perioadă, am observat retragerea a două mari companii din aceste domenii de pe piața românească”, menționează Grigoraș.
Consultanții spun că observă o scădere a numărului de investitori comparativ cu anii anteriori. În trecut, România a atras un interes mai mare, în special în producția de senzori pentru diverse industrii – auto, eoliene, electrocasnice – și baterii.
„Schimbări structurale” în producție
Reprezentanții companiei de consultanță Cushman&Wakefield consideră că anunțurile recente fac parte dintr-un proces de schimbări structurale la nivelul activității de producție, iar schimbările în obiceiurile de consum vor mai aduce efecte în piață.
Sursa foto: CWE
„Într-adevăr, am văzut în ultima perioadă mai multe anunțuri de închideri de fabrici sau de reducere a numărului de angajați, însă în paralel au fost și multe companii care au anunțat noi investiții sau creșterea numărului de angajați. Din aceste considerente, nu vedem neaparat motive de îngrijorare, ci mai degrabă suntem martorii unor schimbări structurale la nivelul activității de producție. Companiile își adaptează capacitățile de productie la noile realități economice bazate pe noi nevoi de consum”, transmite Rudolf Crețu, consultant industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox, pentru Economedia.
„Credem că aceste schimbări care apar în obiceiurile de consum vor fi din ce în ce mai dese, iar firmele de producție vor avea nevoie să fie din ce în ce mai flexibile și să se adapteze rapid la aceste schimbări. Închirierea spațiilor, în locul construirii propriilor fabrici, va fi o soluție luată în considerare de un numar din ce în ce mai mare de companii din domeniul producției”, adaugă acesta.
Reprezentanții companiei menționează că în anii recenți se remarcă o creștere a ponderii firmelor de producție în totalul suprafeței de spații industriale închiriate la nivel național, până la 25% din volumul anual.
Sectorul auto, dar și unele legate de retail sunt cele în care au avut loc cu precădere restrângeri de activitate, conform observațiilor companiei.
„Sectorul automotive este cel mai expus la schimbările de care vorbeam, mai ales în contextul creșterii cererii de mașini electrice/hybrid, dar sunt și alte sectoare care au legătură cu bunurile de larg consum, unde, de asemenea, preferințele consumatorilor sunt într-o dinamică puternică”, spun reprezentanții companiei.
Perspective pentru 2025. Vin investitori noi?
„Chiar dacă unele companii au diminuat suprafața pe care o ocupau sau au renunțat la anumite unități de productie, creșterea cererii din partea altor sectoare industriale precum e-commerce, retail și logistica a echilibrat parțial aceste schimbări”, spune reprezentantul Cushman& Wakefield Echinox. Acesta menționează că sectorul industrial si de logistică rămâne destinația preferată pentru investitori și în perioada următoare.
„Există semne de ușoară încetinire a activității de dezvoltare comparativ cu anii anteriori, dar acestea vin pe fondul incertitudinilor macroeconomice atât la nivel local, cât și regional și mondial. În prezent, la nivel național sunt în construcție proiecte cu o suprafață de circa 250.000 metri pătrați, cea mai mare parte fiind însă închiriată. Exxistă nume noi de dezvoltatori care au anunțat intenția de a se extinde pe acest segment de piață. Lion’s Head a cumpărat deja un teren în sudul Bucureștiului, tranzacție intermediată chiar de Cushman & Wakefield Echinox și unde va fi dezvoltat un parc industrial de 85.000 metri pătrați. Pe lângă aceștia, grupul german Garbe și americanii de la Hillwood sunt alte două exemple de noi investitori care se uită să înceapă dezvoltări în România”, transmit cei de la Cushman& Wakefield Echinox.
Și reprezentanții iOPartners spun că urmează să fie livrate câteva proiecte industriale, în principal în București. „De asemenea, observăm investiții majore în piața industrială prin achiziții de terenuri, iar câțiva jucători analizează oportunitatea de a intra pe acest segment. În schimb, dezvoltatorii deja prezenți pe piață și-au redus volumul construcțiilor speculative”, menționează Grigoraș.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: