Autoritățile române trebuie să creeze un plan de a atrage investiții în centre de date și în AI, așa cum a avut o strategie de a atrage investiții în industrie, producție, pentru că noua industrie este cea de IT și de AI, a declarat Mihai Manole, director general al Tema Energy, proiectant și constructor de centre de date, în cadrul DataCenter Forum, organizat de companie.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Managerul a adăugat că în România sunt 59 de data centere și data room-uri de tip cloud și colocare, majoritatea de dimensiuni mici și câteva medii.
„„La nivelul Europei de Sud-Est este un număr relevant de centre de date, dar puterile instalate sunt mici. Pe de altă parte, suntem într-un moment foarte prielnic pentru dezvoltarea de centre de date noi și observăm proiecte foarte mari de energie verde susținute de stat ori cu fonduri europene. Au fost anunțate proiecte care totalizează 55 de gigawați în zona eoliană, fotovoltaică, nucleară, reactoare nucleare mici, acestea conferind României un avantaj de stabilitate energetică și de preț competitiv pentru a obține interesul investitorilor internaționali. Ce trebuie să facă România ca să atragă investiții în această nouă paradigmă a centrelor de date și a Inteligenței Artificiale? În primul rând, autoritățile trebuie să creeze un plan de a atrage aceste investiții așa cum a avut o strategie de a atrage investiții în industrie, producție. Pentru că noua industrie este cea de IT și de AI”, a explicat Mihai Manole.
Inteligența Artificială schimbă enorm industria centrelor de date, generând un consum foarte mare de energie sau chiar o cursă a înarmării tehnologice între Europa, SUA și China.
„Odată cu adopția Inteligenței Artificiale la scară largă, piața de data center are o evoluție fulminantă, ceea ce presupune în primul rând un necesar foarte mare de energie. Majoritatea analiștilor estimează cel puțin o dublare a energiei dedicate centrelor de date în următorii 4-5 ani. SUA, Europa și China – zonele în care sunt cei mai importanți jucători în domeniu – au anunțat investiții masive în centre de date de tip fabrici AI, pentru Large Language Models, training de procese și aplicații. Astfel, SUA au anunțat că vor investi 500 de miliarde de dolari, Uniunea Europeană peste 200 de miliarde de euro, Marea Britanie – 50 de miliarde, China – peste 100 de miliarde. Vom vedea o putere de calcul și energie cu valori enorme. Statele Unite dezvoltă peste 4.000 de megawați pentru centre de date, Europa peste 1.000 de megawați, iar zona Asia-Pacific și China investește într-o putere în jurul a 2.000 de megawați. Sunt cifre fără precedent.”, a declarat Mihai Manole.