Producătorul auto american Ford se confruntă cu un viitor sumbru în Europa, avertizează Ferdinand Dudenhöffer, directorul Centrului de cercetări auto din Bochum, Germania, transmite DPA, preluat de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Situația este proastă și perspectivele sunt chiar mai sumbre. Ford este o companie prea mică pe segmentul vehiculelor de pasageri pentru a fi profitabilă în Europa – aceasta este situația acum și probabil așa va rămâne în viitor”, a apreciat expertul în industria auto, Ferdinand Dudenhöffer.
Ford se confruntă cu o situație dificilă în special la fabricile sale din Köln, Germania, unde angajații vor să declanșeze prima grevă de la înființarea unității, în 1930, din cauza planurilor de reducere a costurilor.
Dudenhöffer are o evaluare pesimistă privind operațiunile Ford din Europa, deoarece numărul automobilelor vândute este prea scăzut, în timp ce costurile cu forța de muncă sunt prea ridicate. Acesta avertizează că de mult timp Ford își pierde cota de piață din Germania și din Europa.
„Ford scade și iar scade, este acum o companie atât de mică în Europa, că nu are sens să continue să opereze în actualele condiții”, a explicat directorul Centrului de cercetări auto din Bochum.
Situația Ford în Köln
În Köln este sediul diviziei europene a Ford. Compania are în acest oraș două uzine, unde lucrează în total 11.500 de persoane, față de 20.000 în 2018.
Conform datelor oficiale, mașinile Ford au fost anul trecut responsabile pentru doar 3,5% din noile înmatriculări din Germania, comparativ cu 5% în urmă cu doi ani. Procentul este semnificativ mai ridicat pentru vehiculele comerciale, dar acestea nu sunt fabricate în Germania.
Conform lui Dudenhöffer, există două soluții pentru problemele Ford din Europa. Una dintre opțiuni ar fi ca firma mamă din SUA să vândă divizia sa europeană pentru a rezolva dificultățile. Producția auto poate rămâne la Köln, dar departamentul de dezvoltare și zonele administrative ar trebui să ajungă la cumpărător. O altă opțiune ar fi înființarea unei societăți mixte cu un alt producător auto, ceea ce va duce la o producție mai mare și la costuri mai scăzute, a explicat expertul.
În acest mod, Ford Europa „ar putea deveni în cele din urmă competitivă”, iar unul dintre posibilii parteneri ar putea fi producătorul auto francez Renault, susține Dudenhöffer.
Conform datelor publicate recent de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în primele trei luni din acest an vânzările Ford în Europa au scăzut cu 1,9%. Datele statistice sunt valabile pentru statele din Uniunea Europeană, Marea Britanie și țările din Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA), respectiv Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.