O eventuală creștere a taxelor, pe fondul inflației, va duce multe business-uri din România în insolvență sau faliment, avertizează experți în domeniu / Cele mai vulnerabile sectoare

un barbat este stresat în timp ce i se citește ceva Sursa foto: Freepik / Drazen Zigic

Deprecierea cursului monedei naționale, creșterea dobânzilor și reducerea liniilor de finanțare, noul val de inflație generat de liberalizarea piețelor de energie și gaze, alături de efectele unei posibile creșteri a taxelor ar putea duce România într-o situație de risc, cu falimente în serie pe lanțurile economice, relevă o analiză de specialitate publicată marți.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform consultanților Sierra Quadrant, cele mai mari vulnerabilități sunt înregistrate în comerțul cu ridicata și amănuntul, în construcții, depozitare, transporturi și servicii. În acest context, pentru mulți dintre antreprenori, scăderea vânzărilor, semnalată la nivelul întregii economii, s-a tradus deja într-o restrângere semnificativă a afacerilor, amplificată de accentuarea blocajului financiar, transmite Agerpres.

La nivel regional, cele mai multe firme cu probleme se află în București-Ilfov, Cluj, Constanța și Brașov.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„IMM-urile, mai ales microîntreprinderile, sunt cele mai afectate, în momentul de față. Sunt peste 100.000 de firme din domeniile dinamice ale economiei, de la comerț la construcții, care reușesc cu greu să se descurce de la o lună la alta. O eventuală creștere a taxelor venită pe fondul inflației riscă să ducă multe dintre aceste business-uri în insolvență sau faliment”, se arată în analiza citată.

Datele de la Ministerul Finanțelor și Registrul Comerțului evidențiază faptul că numărul firmelor aflate în dificultate a trecut de 160.000, în 2025, unele dizolvate, radiate, în insolvență sau cu activitatea suspendată, o cifră-record în ultimii cinci ani.

Efectele predictibilității fiscale

„Lipsa de predictibilitate fiscală vine să se adauge provocărilor generate de inflație, de scăderea vânzărilor. Discuțiile din spațiul public, legate de reforma fiscală despre care se speculează că se va traduce printr-o creștere a TVA, a taxei pe profit, pe dividende și o majorare a accizelor și impozitelor pe proprietate vine să pună gaz pe focul temerilor investitorilor. Din păcate, pe acest fond, fenomenul de dezintermediere s-a accentuat – firmele ezită să mai deschidă noi linii de business, să facă investiții, să deruleze contracte pe termen mediu și lung”, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant, citat în comunicat.

Potrivit experților, încasările din TVA, după primul trimestru al acestui an, au fost mai mici decât cele din perioada similară a anului trecut, iar acest indicator ridică semnale de alarmă pentru investitori.

„Dacă TVA colectată este mai puțină decât anul trecut înseamnă că economia și-a redus motoarele la limita de avarie. Este un semnal că, în perioada următoare, trebuie găsite soluții pentru stimularea economiei, pentru creșterea consumului. Încasările nete din TVA au fost de 28,6 miliarde lei, în scădere cu 2,7% față de cele din primul trimestru din 2024”, se menționează în document.

În viziunea economiștilor, chiar dacă datele privind colectarea la buget s-au mai îmbunătățit în aprilie, perspectivele semestrului al doilea necesită o abordare mult mai concentrată pe reducerea evaziunii și sprijinirea lanțurilor de business.

Cifrele oficiale arată că inflația, creșterile de taxe și scăderea vânzărilor au făcut ca numărul firmelor cu probleme să atingă un adevărat record la finalul lui 2024, de 155.207, cu 21.950 mai multe decât cu un an înainte.

Totodată, din datele Institutului Național de Statistică (INS) reiese faptul că avansul economic din 2024, de 0,8%, a fost cel mai scăzut din ultimii 12 ani, cu excepția anului pandemiei (2020), când s-a înregistrat o pondere de 0,6%.

Statisticile arată, totodată, că numărul firmelor dizolvate, de exemplu, a atins anul trecut cel mai mare nivel de la precedenta criză economică, din 2008. Astfel, dacă în acel an, Registrul Comerțului raporta 3.762 de firme dizolvate, în 2024 s-a ajuns la 46.205, mai multe cu 18% față de 2023.

„După pandemie, multe firme și-au reorganizat afacerile, și-au restructurat operațiunile și au devenit mai reziliente în fața efectelor inflației, a scăderii vânzărilor și costurilor mai mari generate de inflație. Restructurarea a fost cuvântul de ordine în 2023-2024, mai ales în zona marilor companii. Din păcate, în sectorul IMM-urilor există încă sute de mii de firme vulnerabile, cu capitaluri reduse, dependente de dinamica vânzărilor și de evoluția blocajului financiar. Acolo e nevoie, ca de aer, de măsuri preventive de restructurare a cheltuielilor, de restrângere a expunerii financiare, de asigurare a unor buffere financiare menite să ofere o plasă de salvare”, sunt de părere specialiștii.

Cu o experiență de peste 26 de ani în mediul de business românesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate în lucrări de administrare și lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare și diversificat.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.