VIDEO | Provocări de antreprenor. Cum a transformat Origo cafeaua de specialitate într-un fenomen național. Mihai Panfil: „E extraordinar să-ți dai seama că ai avut un rol în «democratizarea» cafelei bune în România”

Mihai Panfil Origo Sursa foto: Economedia

Orice afacere de succes pornește dintr-o nevoie. În cazul Origo, a fost vorba de cafeaua de calitate – un mic răsfăț zilnic, un moment de savoare, de relaxare în mijlocul agitației de zi cu zi. În spate, însă, este vorba de un proces complex, de înțelegerea pieței, de menținerea și consolidarea relațiilor cu producătorii, clienții, angajații, dar și de etică și inovație.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Prăjirea cafelei și administrarea propriei cafenele întâmpină o serie de provocări, pe care le-am explorat, într-un nou episod din seria Economedia „Provocări de Antreprenor”, cu Mihai Panfil, fondatorul Origo, cel care a adus cafeaua de specialitate în România.

https://youtu.be/_rcOYAOKQmQ

Filmare: Andrei Tinca / Montaj: Cosmin Tudorescu

Povestea Origo a început în 2013 din inițiativa lui Mihai Panfil: „Era ceva inovativ pentru țara noastră să-ți să bei cafeaua fără zahăr, să bei cafeaua așa cum este ea, să ai o prăjire ușor mai light, pentru a pune în evidență notele care vin din terroir și din din planta de cafea”. 

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Cafeaua de specialitate era o raritate, un lux la care puțină lume avea acces: „La început, când am deschis, cafeaua bună era foarte greu accesibilă. Aveam oameni care parcurgeau 20-30km să bea o cafea bună în fiecare zi, lucru care era inedit: să vezi cât de mult iubesc oamenii produsul”, își amintește Mihai Panfil. 

Publicul a prins repede gustul noului produs: „Toți bem cafea și se pare că oamenii recunosc foarte repede cafeaua bună și se atașează de ea”. În timp, odată cu cererea tot mai mare și perfecționarea tehnicii de barista în România, a crescut și numărul cafenelelor de specialitate. 

E un lucru extraordinar să-ți dai seama că ai avut un raport în ”democratizarea” cafelei bune în România”, notează Mihai Panfil. 

A lucra într-o cafenea, aşa cum evidenţiază fondatorul Origo, e un domeniu care te scoate din zona de confort și te ajută să te dezvolți ca persoană. Este o oportunitate antrenantă şi pentru tineri, pentru că învaţă să lucreze cu o echipă şi, mai ales, să gestioneze relaţia şi să ajungă să cunoască preferinţele unor consumatori foarte diferiţi, mulţi dintre ei clienţi fideli, deja buni cunoscători ai detaliilor de gust din cafeaua de specialitate. 

Deşi, în mod cert, a avea propria cafenea este visul multora dintre noi, Mihai Panfil atrage atenţia asupra provocărilor inevitabile care apar în momentul în care prioritizezi calitatea, transparenţa şi etica în muncă. 

„O provocare generală pentru piață este creșterea prețului cafelei verzi, care la bursă pur și simplu s-a dublat în ultimul an de zile”, precizează Mihai Panfil. Fenomenul a fost resimţit diferit de cafenele, în funcţie de profilul lor. Cafenelele care optează pentru o cafea comercială au avut şi costuri duble, cafenelele care achiziţionau cafea de specialitate au întâmpinat o creştere puţin mai lină, iar pentru cafenelele care oscilează între cafeaua de specialitate şi cea comercială, diferenţa de preţ nu mai constituie neapărat un criteriu, însă tocmai categoria din urmă întâmpină adesea cele mai multe provocări în menţinerea afacerii. 

O altă provocare sesizată de fondatorul Origo este resursa umană, mai ales în ospitalitate, un domeniu pentru care nu a existat niciodată suficientă educaţie calitativă în România. „Noi suntem într-o țară în care nu am avut nicio educație de hospitality (…). Nu există școli, nu există infrastructură pentru a crea oameni și profesioniști în domeniu. Și atunci, din păcate, tot ce înveți, înveți lucrând într-un loc sau în altul, dar nu într-un mod organizat, structurat”.

Ca orice afacere, și domeniul cafelei de specialitate necesită cunoștințe financiare pentru a putea susține un business. „În momentul în care cifrele devin mai complexe, ar trebui măcar să apelăm la specialiști, la firme de consultanță, pentru că ne lipsește în general acest lucru (…), ne lipsește puțină educație financiară”, precizează Mihai Panfil. 

Mulți antreprenori intră în acest domeniu din pasiune, fără să fie pregătiți pentru complexitatea cifrelor și ritmul pieței: „Pare un business ușor. Să-mi deschid o cafenea… E visul oricui. Realitatea este că trebuie să fii omniprezent, să înțelegi toate operațiunile și nevoile consumatorului.”

La aceste provocări se adaugă instabilitatea peisajului global: schimbările climatice afectează culturile de cafea – înghețuri în Brazilia, secete în America Centrală – iar noile piețe din Asia pun presiune pe achiziția de cafea verde. „Ești mai competitiv, trebuie să depui mai mult efort ca să accesezi cafele bune”. În obținerea cafelei de calitate, Mihai Panfil insistă asupra unei relații transparente cu furnizorii, dar și asupra sustenabilității. 

Dincolo de orice dificultate, afacerea lui Mihai Panfil are la bază pura pasiune pentru cafeaua de calitate, iar dorința de a perfecționa serviciile și de a educa publicul consumator se transformă în noi inițiative de succes: „Colegii îmi spun că încep prea multe. Dar asta mă ține antrenat și atent la piață. Unul dintre proiectele recente este COFFEeast, Festivalul Est-European de cafea, care în 2024 a atras 35.000 de oameni și peste 250 de producători. A fost o adevărată sărbătoare a cafelei.” 

În paralel, Mihai Panfil a lansat și un nou brand – Temple of BrewZeus – cu o a doua cafenea urmând să se deschidă luna aceasta, continuând să pună accentul pe informarea clienților – un factor diferențiator față de cafenelele „comerciale” – și pe oferirea unei experiențe memorabile. „Este important să ştim de unde cumpărăm cafea și că acea cafea nu conține alte lucruri adăugate (…). Aici cred că noi, producătorii sau prăjitorii de cafea, avem un lucru important de făcut: acela de a informa consumatorul față de produsele pe care le achiziționează de la noi”, spune el.

Economedia: Dacă ar fi să bei o cafea oriunde în această lume, unde unde ar fi acest loc și de ce? 

Mihai Panfil: Weekenders Kyoto la un prieten care face cafea de 25 de ani în aceeași cafenea, într-o parcare. O chestie foarte simplă, dar cu o dedicație foarte mare. 

Economedia: Ce sortiment de cafea preferi tu și cum este preparat? 

Mihai Panfil: Îmi place să experimentez. Îmi place cel mai mult cafeaua la filtru, după care la espressor e mai greu să găsești rețeta potrivită să faci o cafea bună. Cred că după ce am fost în Etiopia, Etiopia e cafeaua mea preferată și oameni trăiesc ca acum 2.000 de ani acolo, sub pădure, fără curent, fără nevoile pe care le avem noi astăzi, dar foarte fericiți și foarte apropiați de natură. Și m-a impresionat. Și tocmai de aceea cred că foarte multe cafele foarte bune provin din Etiopia. Este o poveste, te atașezi de oameni, te atașezi de locuri și pe urmă te atașez și de produsul lor. 

Economedia: Ce nu ai pune niciodată în cafea ta? 

Mihai Panfil: N-aș pune nimic niciodată. Deci aș lăsa-o așa cum este. Aș prefera să nu pun nimic. 

Câteodată, o dată la două-trei luni, îmi mai place să beau un capucino, mai ales cu cremă. Dar pentru Origo Coffee n-aş pune nimic. 

Economedia: Există un moment în viața ta în care cafeaua te-a salvat de la un potențial dezastru? 

Mihai Panfil: Ţin minte că atunci când am cunoscut-o pe soția mea a vrut să-mi facă o cafea și a fost un potențial dezastru, dar eu atunci nu eram încă domeniu cafelei, eram foarte la început și a fost un moment hazliu. 

Economedia: Și acum cine face cafeaua? 

Mihai Panfil: Şi eu, şi ea 🙂 

Economedia: Dacă brandul vostru ar fi o persoană, cum i-ați descrie personalitatea? 

Mihai Panfil: O întrebare foarte bună. Dacă brandul nostru ar fi o persoană, cred că ar trebui să fie o persoană generoasă și o persoană atentă și orientată către oameni, o persoană cu gust bun. 

Economedia: Dacă ar fi să descrii brandul în trei cuvinte, care ar fi acestea? 

Mihai Panfil: Pasiune, educație și gust. 

Economedia: De ce produs al vostru sunteți cei mai mândri şi de ce? 

Mihai Panfil: Cred că suntem foarte mândri de cafelele pe care le avem la raft. 

Economedia: Care dintre ele? 

Mihai Panfil: Toate cele pe care le aducem. Şi astăzi, de exemplu, sunt foarte fericit de Brazilia, pentru că tocmai ajuns un container și am avut o relație specială cu Augusto, fermierul cu care colaborez pentru cafelele din Brazilia. L-am vizitat în august anul trecut. Trebuia să achiziționăm cafeaua de la el și i-am spus un lucru neașteptat: “n-am toți banii să plătesc cafeaua. Îmi doresc foarte mult să cumpăr de la tine, dar aș putea să-ți plătesc în trei-patru rate”. El nu mă cunoștea. Era prima noastră întâlnire și a zis “ok, hai să testăm lucrul ăsta”. Și, deși toți apropiații lui i-au spus “cum dai la un străin cafeaua, nu există așa ceva, tot se plătește înainte”, el a zis “nu, eu te cred pe tine” și pe urmă l-am chemat în România și mi-a povestit despre relațiile lui în comunitatea lui și a fost wow, special pentru mine. Și acum sunt 100% dedicat să lucrez cu el, pentru că e un om care crede în oameni. 

Economedia: Care este cel mai neobișnuit sau amuzant feedback pe care l-ați primit vreodată din partea unui client?

Mihai Panfil: A fost o treabă super hazlie. Am făcut un concurs în cafenea de latte art în cafea și la un moment dat venise un expert din afară și am făcut o competiţie în echipă și a fost super hazliu că, la un moment dat, am zis “hai, pentru câștigător, să decidă oamenii din cafenea” și ne-am dus la ei cu două cafele cu latte art super desenat și am întrebat “care vă place mai mult?”. Și au luat ceașcă, au gustat “ăsta e interesant”. Mi s-a părut very cool, până la urmă erau acolo să bea o cafea bună. 

Economedia: Imaginează-ți o scenă dintr-un film, iar cineva servește cafeaua voastră. Ce se aude pe fundal? 

Mihai Panfil: Se aude jazz, se aude jazz din Etiopia de la Fendica. E un centru cultural și social acolo și s-au dezvoltat cei mai buni cântăreţi de jazz, ei sunt recunoscuți pentru muzica jazz.

Economedia: În final, dacă poți să termini propoziția: Fără cafea, lumea ar fi

Mihai Panfil: Mai tristă. Cu siguranță mai tristă și mai sober. 

Acest interviu a fost transcris cu Vatis Tech.


Un singur lucru este sigur când te vei apuca de antreprenoriat: că te vei lovi de provocări numeroase și surprinzătoare. Prin seria „Provocări de antreprenor”, Economedia își propune să descopere care sunt principalele provocări cu care se confruntă antreprenorii români și cum reușesc să le transforme într-o oportunitate de creștere, dezvoltare și inovare.


Urmărește episoadele anterioare:

VIDEO | Provocări de antreprenor. Un bărbat în lumea cosmeticii: de la pensat la produse de regenerare. Darius Stănese, fondator iBrows: Ce mă apasă pe mine sunt taxele la stat și social media

VIDEO | Provocări de antreprenor. Mit versus realitate în viața de antreprenor. Daniel Georgescu, dMonitor: „E mai puțin despre spotlight și mult mai mult despre munca din spate”

VIDEO | Provocări de antreprenor. dMonitor ajută companiile să își cunoască rapid clienții riscanți

VIDEO | Provocări de antreprenor. Flori Sauvage a introdus sustenabilitatea în arta florală. Alexa Petre, cofondatoare: „Antreprenoriatul nu se învață teoretic, ci piața îți va da o notă bună sau nu”

VIDEO | Provocări de antreprenor. Loopple.AI – platforma prin care îţi poţi crea un website în mai puţin de 30 de secunde / Fredy, cofondator: „Principalul factor diferențiator este că nu ai nevoie de niciun fel de cunoștință tehnică”

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.