VIDEO & FOTO Autostrada A1 Lugoj – Deva. Cum avansează lucrările la tunelurile pentru urși de pe sectorul dintre Margina și Holdea

tunelul 1 (T1) de pe Autostrada A1 Margina - Holdea 4 Sursa foto: Facebook/ DRDP Timișoara
Se lucrează din ambele părți la tunelul 1 (T1) de pe sectorul Margina – Holdea din Autostrada A1 Lugoj – Deva, anunță Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
“La intrarea în galeria din stânga, abordată de echipele bosniacilor de la Euro-Asfalt, s-au forat aproape 140 de metri, iar la galeria din dreapta, realizată de echipele UMB, s-a înaintat aproape 60 de metri. Pe partea cealaltă, la ieșirea din T1, s-a realizat bolta, pe o lungime de 22 de metri. La tunelul al doilea (T2) se lucrează la plăcile de coronament din zona portalelor și continuă lucrările la zona cut & cover.”, notează Direcția Regională Drumuri și Poduri Timișoara pe pagina sa Facebook.
tunelul 1 (T1) de pe Autostrad A1 Margina - Holdea - 1
Sursa foto: Facebook/ DRDP Timișoara
Conform proiectului, tunelul 1 are pe un sens 415 metri, iar pe celălalt sens, 367 metri. Tunelul 2, unde se va aborda și metoda cut & cover, va avea 1985 metri pe un sens și 1825 metri pe celălalt sens.
Pe șantier se lucrează în trei schimburi, cu un total de peste 700 de oameni și circa 350 de utilaje, mai precizează CNAIR.
tunelul 1 (T1) de pe Autostrada A1 Margina - Holdea 7
Sursa foto: Facebook/ DRDP Timișoara

UMB va finaliza tunelurile lotului Margina – Holdea până la sfârșitul anului viitor, conform termenului din PNRR, pentru că va fora tunelurile de peste 2 kilometri de la toate intrările, spunea luna trecută secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -
tunelul 1 (T1) de pe Autostrada A1 Margina - Holdea.
Sursa foto: Facebook/ DRDP Timișoara

Lotul de 9 kilometri dintre Margina (jud. Timiș) și Holdea (jud. Hunedoara) este singurul tronson care mai lipsește pentru a circula pe autostradă completă între Sibiu (Boița) și Nădlac II, iar UMB în asociere cu EuroAsfalt (din Bosnia și Herțegovina) lucrează la portalurile de intrare în cele două tuneluri.

Date tehnice tuneluri A1 Lugoj – Deva:

Pe Autostrada A1 Lugoj – Deva, secțiunea Margina (jud. Timiș) – Holdea (jud. Hunedoara) este proiectat cel mai lung tunel contractat din România: pe firul I, tunelul unidirecțional cu o lungime de 1985 metri (km. 53 +600 – km. 55+585) respectiv tunelul de 1825 metri lungime fir II (km. 53 +580- km. 55 +480) potrivit documentației tehnice pe care a consultat-o Economedia. Tunelul Curtea de Argeș pe care îl construiește PORR pe Lotul 4 al Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești are o lungime de 1350 metri (total 2700 metri ambele fire, dar complet forat), tunelul Poiana de pe lotul 3 pe care îl va începe WeBuild anul acesta și cu TBM are 1700 metri, iar cel de pe Lotul Meseș al Autostrăzii Transilvania are peste 2 kilometri, contractul fiind semnat cu turcii de la Makyol.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
tunelul 1 (T1) de pe sectorul A1 Margina - Holdea 8
Sursa foto: Facebook/ DRDP Timișoara

Practic, pe lotul Margina – Holdea sunt proiectate două tuneluri: cel scurt, de 415 metri pe Firul I respectiv 367 metri fir II și cel lung de (1985/1825 metri). Însă, spre deosebire de Tunelul Curtea de Argeș de pe A1, tunelurile lungi UMB au și un segment central unde nu vor fi forate cu tehnologie NATM (noua tehnologie din Austria), ci cu câte o secțiune tip cut&cover care va permite intrarea în tuneluri de la capete cu câte patru seturi de utilaje deja cumpărate.

„Autostrada, între kilometrii 52+870 si 55+600, traversează o zonă colinară, neregulată. Pentru înlocuirea debleelor cu adâncimi medii, conform condițiilor din Acordul de mediu nr.7/09.09.2010, revizuit in data de 24.12.2013 – revizuit în data de 09.12.2016,  se prevede realizarea a 2 tuneluri și a unui viaduct, în contexul evitării problemelor de stabilitate și a impactului negativ cu implicații majore asupra mediului.

tunelul 1 (T1) de pe Autostrada A1 Margina - Holdea 5
Sursa foto: Facebook/ DRDP Timișoara

Se vor respecta cerințele speciale de proiectare și execuție pentru tuneluri prevăzute de Legea nr. 277/2007 privind cerințele minime de siguranță pentru tunelurile situate pe secțiunile naționale ale Rețelei rutiere transeuropene (transpune Directiva PE și a Consiliului nr.54/2004) si Eurocodurile”.

Tunelul II

„Tunelul T2 este, este considerat un tunel lung, în care galeria stânga are o lungime de 1825,0 metri, iar galeria dreapta are o lungime de 1985,0 metri. În conformitate cu standardele, ghidurile și cerințele beneficiarului, configurația funcțională a tunelului – lucrări de construcție conține următoarele structuri principale:

– două galerii principale separate, cu sens unic pentru fiecare direcție, cu două benzi de circulație și o bandă suplimentară de urgență, inclusiv trotuare pentru întreținerea tunelului și pentru situații de urgență;

– 4 galerii transversale de evacuare a pietonilor, echipate cu sisteme cu uși antifoc și antifum la ambele capete ale galeriilor;

– 1 galerie transversală pentru vehicule, situată aproximativ în mijlocul tunelului și echipată cu sisteme de uși antifoc și antifum la ambele capete ale galeriei. Ușile sunt separate pentru pietoni și vehicule;

– nișe pentru apel de urgență (SOS), amplasate pe partea dreaptă, privite în direcția de mers, lângă banda de urgență, la o distanță maximă de 150 de metri între ele. De asemenea, echipamentele pentru apel de urgență sunt amplasate la portalurile tunelului, cum ar fi lângă autostradă în afara tunelului;

– nișe pentru sistemul antiincendiu (FFN), amplasate în partea stângă a benzii de circulație, privite în direcția de mers, la o distanță maximă de 150 de metri, în fața nișelor de apel de urgență. Hidranții sunt, de asemenea, localizați la portalurile tunelurilor;

– nișele electrice sunt proiectate în interiorul tunelului, câte două în fiecare galerie, la aproximativ 250 de metri de portaluri.

Imagini din zona șantierului au fost postate și pe contul de YouTube Raducu P Drum.

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.