Un război comercial global, volatilitatea de pe pieţele financiare şi nivelul ridicat al datoriilor sunt cele trei riscuri cheie cu care se confruntă economia zonei euro, a apreciat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, în avanpremiera viitorului raport BCE privind stabilitatea financiară, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Conform datelor Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 0,3% în primul trimestru din 2025, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un avans de 0,2%.
Datele par să indice o evoluţie bună a economiei zonei euro, în pofida taxelor vamale americane care au dus la sporirea volatilităţii pe pieţele financiare, dar regiunea încă se confruntă cu bariere comerciale care ar putea evoluţia în 2025, ţinând cont de dependenţa ridicată de comerţ.
În 21 mai urmează să fie publicat raportul bianual al BCE privind stabilitatea financiară, care va analiza modul în care turbulenţele globale de după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA ar putea afecta Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică, a explicat Luis de Guindos.
Acesta a adăugat: “Riscurile la adresa creşterii rezultate în urma tensiunilor comerciale, combinate cu majorarea cheltuielilor din domeniul apărării, ar putea limita spaţiul fiscal disponibil pentru a proteja economia de şocurile adverse, pentru rezolvarea dificultăţilor structurale asociate cu schimbările climatice, digitalizarea şi productivitatea scăzute”.
În timp ce volatilitatea de pe pieţele financiare de la începutul lunii aprilie, când au fost anunţate taxele vamale americane, s-a atenuat în mare măsură, potenţialele riscuri nu s-au diminuat, avertizează analiştii.
“Există riscul ca investitorii să subestimeze probabilitatea şi impactul unui scenariu advers”, a declarat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.
Acesta consideră că tensiunile comerciale vor afectate creşterea, în urma reducerii încrederii, şi chiar dacă va exista o soluţie politică, companiile şi gospodăriile îşi vor reduce probabil cheltuielile ca măsură de precauţie.
Guvernele vor majora probabil cheltuielile din domeniul apărării dar deja nivelul datoriilor este ridicat iar costurile asociate rambursării datoriei ar putea pune presiune pe finanţele publice, chiar înainte ca statele să rezolve alte dificultăţilor structurale, a avertizat Luis de Guindos.