Turul decisiv al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 18 mai. Viitorul președinte al României pentru următorii 5 ani va fi ales dintre candidatul independent Nicușor Dan și candidatul AUR George Simion.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Urmărește în timp real datele despre prezența la vot.
Ora 16.42: S-a depășit pragul de 50% pentru prezența totală la vot. Au votat peste 9 milioane de români, dintre care 7,65 de milioane în țară și 1,35 milioane în diaspora.
Ora 16.00: Prezența totală a ajuns la 47,09% față de 35,92% în turul întâi. Sunt cu peste două milioane de voturi mai multe față de primul tur la aceeași oră.
- Prezența din diaspora – 7,23% (față de 4,15%)
- Prezența în țară – 39,85% (față de 31,78%)
Top județe: Ilfov, Cluj, Brașov, Argeș, Prahova.
Bucureștiul a urcat pe locul 6, cu o prezență de 44,79%.
Ora 14: Prezența la vot la ora 14.00 a ajuns la 37,51%, în comparație cu 28,6% în turul 1. Până la această oră au votat 6,7 milioane de români.
Ora 13.10: Prezența la ora 13.00 a ajuns la 31,9%, față de 24,4% în turul 1. Peste 5,7 milioane de votanți au votat până la ora 13.00.
Ora 12.22: Peste 5 milioane de români au votat până acum (ora 12.20), potrivit datelor oficiale agregate de G4Media. Reamintim că prezența finală la Turul 1 de acum două săptămâni a fost de 9,5 milioane.
Ora 12.15: De remarcat prezența bună în județele cu mari centre urbane Constanța (locul 4), Cluj (locul 5), Brașov (locul 8) și București (locul 11).
Județele codașe sunt Vaslui, Satu Mare, Maramureș, Bistrița și Caraș.
Ora 12.00: Prezența totală a ajuns la 25,53% față de 19,54% în turul întâi. Sunt cu peste un milion de voturi mai multe față de primul tur la aceeași oră.
- Prezența din diaspora – 5,03% (față de 2,8%)
- Prezența în țară – 20,51% (față de 16,75%)
Top județe: Ilfov, Argeș, Prahova, Constanța, Tulcea.
Ora 11.05: Remus Ștefureac, directorul institutului INSCOP, a estimat duminică la ora 10 că prezența finală la votul din turul 2 al prezidențialelor va fi de 65% dacă ritmul de votare s-ar menține ca în primele ore. Detalii aici.
Ora 11.00: Prezența totală a ajuns la 19,28% față de 14,58% în turul întâi.
- Prezența din diaspora – 4,6% (față de 2,53%)
- Prezența în țară – 14,68% (față de 12.04%)
Top județe: Ilfov, Tulcea, Argeș, Constanța, Prahova.
Ora 10.24: S-a depășit numărul de 2 milioane de voturi în țară. Diaspora se apropie de 800.000 de voturi.
Ora 10.00: Prezența totală a ajuns la 13,78% față de 10,14% în turul întâi.
- Prezența din diaspora – 4,33% (față de 2,36%)
- Prezența în țară – 9,45% (față de 7,78%)
Top județe: Ilfov, Tulcea, Constanța, Argeș, Giurgiu.
Ora 9.40: Au votat peste 2 milioane de români, dintre care 1,25 de milioane în țară.
Ora 9.16: S-a depășit pragul de 10% al prezenței totale, cât se înregistra la primul tur la ora 10.00.
Ora 9.00: Prezența a ajuns la 9,3% în total, față de 6,47% la primul tur:
- Prezența din diaspora – 4,21% (față de 2,28%)
- Prezența în țară – 5,09% (față de 4,19%)
Ora 8.00: Prezență de 6,33% la alegerile prezidențiale. Prezența din țară reprezintă 2%.
În primul tur, prezența totală la ora 8.00 era de 4,01%.
Votul în țară are loc duminică, 18 mai, între orele 7 și 21. În străinătate, votul a început din 15 mai ora 22.00, ora României, când s-a deschis prima secție de votare, în Noua Zeelandă.
În primul tur, George Simion a obținut 40,96% din voturi, iar Nicuşor Dan – 20,99%.
Alegătorii din România au la dispoziție 18.979 de secții de votare, iar în diaspora au fost organizate 965. În listele electorale permanente sunt înscriși 17.988.218 cetățeni, iar 1.016.327 de persoane au domiciliul în străinătate.
Președintele va fi ales cu votul majorității celor care merg la urne. Prezența în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 4 mai, a fost de 53,21%. De obicei, în turul doi prezența este mai mare, dar aceasta nu este o regulă. La alegerile din 2009, 2014 și 2019, turul doi a adus mai mulți români la urne, cu o prezență semnificativă de 64% când în turul doi au candidat Klaus Iohannis și Victor Ponta.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că toate secțiile de votare din țară au fost deschise duminică, 18 mai 2025, începând cu ora 07:00, în vederea desfășurării turului al doilea al alegerilor pentru Președintele României.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot la alegerile prezidenţiale este interzisă, iar alegătorul care, din motive temeinice, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Detalii aici.
Unde poți vota
Dacă vă aflați în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu sau de reședință, trebuie să votați la secția unde sunteți înscriși în lista electorală permanentă. Regula se aplică și pentru sectoarele Capitalei. Însă dacă sunteți plecați în această perioadă, în țară sau în străinătate, puteți să votați la orice secție, pe lista suplimentară. În orice situație, trebuie să aveți un act de identitate valabil.
Votarea propriu-zisă vă ia foarte puțin timp, pentru că buletinul de vot are o singură pagină cu două nume. Iar de votul fiecăruia dintre români depinde drumul pe care va merge România începând din 19 mai, pentru cel puțin 5 ani.
Documentele cu care poți vota
Alegătorii îşi pot exercita dreptul de vot în baza unui act de identitate valabil în ziua votării:
• cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
• buletinul de identitate;
• paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
• paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
• în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Cum se aplică ștampila „Votat” pe buletinul de vot
Votul valabil exprimat este atunci când ştampila cu menţiunea „’VOTAT”:
- este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
- depăşeşte limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opţiunea alegătorului este evidentă;
- a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater;
- a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
- este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot).
Totodată, votul este valabil şi când este exprimat în condiţiile legale, dar buletinul a fost introdus de către alegător în altă urnă decât cea corespunzătoare scrutinului pentru care este întrebuinţat.
Votul exercitat la secţia de votare din ţară sau din străinătate este valabil exprimat şi în situaţia în care tuşul se imprimă pe cealaltă pagină interioară ca urmare a plierii buletinului de vot purtând menţiunea TATOV şi/sau tuşul s-a imprimat/transferat şi pe versoul foii unde se află patrulaterul pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”.
Sunt considerate nule şi nu intră în calculul voturilor valabil exprimate:
- buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a biroului electoral al secţiei de votare, până la înmânarea acestuia către alegător. Aplicarea ştampilei de control pe altă pagină sau alte pagini decât ultima pagină a buletinului nu atrage nulitatea votului exprimat prin respectivul buletin;
- buletine de vot care au alt model decât cel legal aprobat;
- buletine de vot pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea ”VOTAT”;
- buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea ”VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora, inclusiv în situaţia în care una dintre impresiunile unei ştampile a fost tăiată olograf sau există înscrieri olografe numai cu privire la valabilitatea uneia dintre acestea;
- ştampila cu menţiunea ”VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului şi atinge un alt patrulater;
- buletinele de vot pe care a fost aplicată o ştampilă cu menţiunea ”VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat.
În ceea ce priveşte votul exercitat prin corespondenţă, acesta este valabil exprimat atunci când autocolantul cu menţiunea ”VOTAT” corespunzător turului de scrutin:
- este aplicat în interiorul unui singur patrulater;
- depăşeşte limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opţiunea alegătorului este evidentă;
- este aplicat în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot) sau sunt aplicate alte autocolante având alt model decât modelul legal aprobat pentru respectivul tur de scrutin.