Mugur Isărescu, despre intervenția BNR în piață după turul 1 al alegerilor prezidențiale: “Nu numai că am intervenit, s-au creat probleme legate de lichiditatea din piață. Cursul sub 5 lei era imposibil de apărat”

bani lei euro Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

În luna mai s-a înregistrat o presiune puternică pe piața valutară, ieșiri mari de capital, probabil unele din cele mai mari, istoric, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat marţi raportul trimestrial asupra inflaţiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Economiștii băncilor estimau că BNR a intervenit cu 6-8 mld de euro, după primul tur al alegerilor prezidențiale, însă Isărescu a menționat că aceștia chiar „au subevaluat ieșirile și intervențiile noastre”.

“În luna mai am avut o presiune puternică pe piața valutară, ieșiri mari de capital, probabil unele din cele mai mari, istoric. Nu au fost determinate de un singur element, a fost o avalanșă de factori negativi, a  început din cauza tensiunilor și discursului public din perioada campanilor electorale, s-au deteriorat treptat, au urmat rezultatele alegerilor, demisia guvernului, practic, și mai ales semnalul de alarmă l-a constituit faptul că Ministerul Finanțelor nu a putut luni după alegeri (primul tur, n.red.) să ia bani din piață și a și anunțat acest lucru”, a spus Isărescu.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Am asistat la ieșiri masive, problema majoră nu au fost intervențiile. BNR a intervenit și în ziua imediat după alegeri, cu sume mari, chiar foarte mari. Nu numai că am intervenit, s-au creat probleme legate de lichiditatea din piață. Cursul sub 5 lei era imposibil de apărat”, a spus Isărescu. Acesta a menționat că s-a creat o celulă de criză. “A venit ministerul de Finanțe aici (la BNR, n.red.), s-a discutat și am găsit o soluție. S-a limitat deprecierea cursului. S-a asigurat și lichiditatea în piață pentru a putea face plățile bugetare. Oricum cursul nu mai putea să fie păstrat, cred că ar fi dat mult mai rău ca el să se fi rupt chiar în prag de turul 2 și între timp să fie dificultăți și în onorarea unor plăți publice”, a spus guvernatorul.

“De ce cursul a fost relativ stabil? Cursul a fost un curs de piață și singurul lucru pe care l-a făcut Banca Națională în ultimii 3-4 ani a fost să evităm o apreciere a cursului. Deci până anul trecut, în toamnă, mai degrabă intervențiile noastre au evitat aprecierea cursului pentru două motive foarte clare: avem deficit de balanță comercială, asta mai trebuia, să mai apreciem cursul. E vorba și de celelalte efecte, în special stimularea creditului în valută. Dacă ți se apreciază moneda în felul acesta, înseamnă că atunci când iei un credit în valută plătești mai puțin la rambursare. Păi cine nu ar face asta?”, a menționat Isărescu.

Citește și:

VIDEO LIVE Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: “Problema principală din punctul meu de vedere: finanțarea fluentă a deficitului bugetar. Nu va fi ușor în perioada următoare”

 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.