Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile a şase importatori auto, în cadrul investigaţiilor declanşate din oficiu pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor şi/sau pe piaţa distribuţiei de piese de schimb pentru autovehicule din România, potrivit unui comunicat remis Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
“Autoritatea de concurenţă deţine indicii cu privire la existenţa unor înţelegeri între cei şase importatori auto şi membrii reţelelor lor autorizate de dealeri şi reparatori auto, înţelegeri care au aptitudinea de a restricţiona accesul concurenţilor (unităţi de reparaţii auto din afara reţelei autorizate şi/sau distribuitori de piese de schimb de calitate echivalentă) la clienţi, pe pieţele pe care aceştia îşi desfăşoară activitatea”, se menţionează în comunicat.
Astfel, Consiliul Concurenţei are suspiciuni că anumite prevederi contractuale ar putea determina proprietarii să realizeze operaţiuni de întreţinere a autovehiculelor şi anumite lucrări de reparare a acestora, care nu sunt acoperite de garanţie, doar în reţeaua autorizată a importatorilor şi/sau folosind doar piese de schimb de origine, sub sancţiunea pierderii garanţiei autovehiculului.
“Garanţia unui autovehicul nu ar trebui condiţionată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanţie şi care sunt plătite de proprietar doar în cadrul reţelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurenţă şi prejudiciază clienţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat în comunicat.
Autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile a şase importatori auto activi în România: BMW Romania SRL, Porsche Romania SRL, Mercedes-Benz România SRL, Hyundai Auto România SRL, Renault Commercial Roumanie SRL/Automobile-Dacia SA şi Euro Inter Trade Corporation SRL.
Importatorii inspectaţi comercializează mărcile Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen şi Volvo, ce reprezintă circa 70% din parcul de autoturisme din România, precizează sursa citată.
Conform sursei citate, inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.
“În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor”, se menţionează în comunicat.