Piața de capital a reacționat negativ și investitorii au retras masiv capital din România, după ce George Simion, unul dintre candidații la alegerile prezidențiale, a vorbit despre naționalizări de companii private, a declarat marți guvernatorul BNR Mugur Isărescu, care a subliniat că este esențială restabilirea încrederii piețelor de capital după aceste alegeri.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Prioritățile sunt restabilirea încrederii piețelor de capital. Ea a fost zguduită, nu tulburată, ne-am jucat cu focul, noi, ca țară. Nu poți să te joci cu focul. Dacă cineva vorbește de naționalizare… Piața de capital ce poate să facă? Să se ducă se zică: „Da, am venit să îmi tai capul”. Bineînțeles că pleacă. Și au fost ieșiri mari de capital. Deci restabilirea încrederii este esențială, în condițiile de pace socială”, a declarat Mugur Isărescu, marți, în cadrul unei conferințe de presă pentru prezentarea raportului privind inflația.
Guvernatorul BNR a precizat că în luna mai am existat o presiune puternică pe piața valutară. „Ieșiri mari de capital, probabil unele din cele mai mari, istoric. Nu au fost determinate de un singur element, a fost o avalanșă de factori negativi, a început din cauza tensiunilor și discursului public din perioada campanilor electorale, rezultatele alegerilor, demisia guvernului, practic, și mai ales semnalul de alarmă l-a constituti faptul că MF nu a putut luni după alegeri să ia bani din piață și a și anunțat acest lucru”, a declarat el.
Guvernatorul a indicat și o evaluare vagă a ieșirilor de capital, spunând că economiștii băncilor chiar au subevaluat ieșirile de capital și intervențiile băncii centrale. „Nu pot să dau (evaluări, n.r.), vedem la sfârșitul lunii. Cei care au apărut în spațiul public, fiind bancheri, au mai multă libertate decât banca centrală, nu au greșit prea mult. Ușor au subevaluat ieșirile și intervențiile noastre. Și au fost sub toate formele. Mai puțin investițiile directe, că nu pleci cu fabrica în spinare. Multe au fost hedge funds…”, a precizat Isărescu.
Amintim că bancherii au evaluat la 6-8 miliarde de euro intervențiile BNR în piață, pentru a ține cursul leului. Economiștii ING Bank estimau într-un raport că Banca Națională a României (BNR) a cheltuit între 6 și 8 miliarde de euro pentru a susține leul românesc. Suma reprezintă peste 10% din totalul rezervei valutare. La sfârșitul lunii martie, rezervele valutare erau de 62 de miliarde de euro. Anterior, banca austriacă Erste estima că BNR a cheltuit probabil 6 miliarde de euro din rezervele valutare ca să susțină leul.
Investitorii și cetățenii simpli au început să vândă lei și să cumpere euro de teama consecințelor economice ale unei eventuale victorii a lui George Simion, au declarat pentru G4Media sursele oficiale citate.
George Simion a propus un program populist și a promis că va lupta împotriva unor politici ale Uniunii Europene. În acest moment, dezvoltarea României depinde de fondurile europene, cruciale pentru marile proiecte de infrastructură și de asistență socială.
De asemenea, George Simion a promis în mod repetat că îl va numi premier pe Călin Georgescu dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
Călin Georgescu a promis în campania electorală naționalizări, inclusiv naționalizarea terenurilor agricole, și a vorbit despre ieșirea României din NATO.