Hotelierii bulgari prognozează o creștere moderată a prețurilor pentru vacanțele de vară, așteptându-se la o creștere de 10-15% față de anul trecut, determinată în principal de inflație și creșterea costurilor. În ciuda acestui fapt, industria este încrezătoare că viitoarea trecere la euro în 2026 nu va provoca șocuri bruște ale prețurilor pentru turiști, potrivit Nova TV, citată de Novinite.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Chiar dacă leva va fi în continuare moneda oficială a Bulgariei pe tot parcursul acestei veri, întreprinderile din turism au început deja pregătirile pentru adoptarea euro. Multe dintre tranzacțiile cu partenerii străini au fost efectuate în euro de ceva timp, iar consumatorii bulgari sunt familiarizați cu moneda prin călătoriile în Europa.
„Bulgarii călătoresc prin Europa folosind euro, astfel încât schimbarea monedei nu va afecta negativ turiștii”, a declarat Pavlin Kosev, președintele Asociației Restauratorilor și Hotelierilor din Varna.
În Nisipurile de Aur, hotelierii se așteaptă la o tranziție lină, prețurile fiind pur și simplu convertite în euro la cursul de schimb fix. „Prețurile vor rămâne aceleași, doar că vor fi exprimate în euro. Acest lucru va ușura lucrurile pentru vizitatorii străini și va reduce riscul de fraudă la schimbul valutar”, a explicat Stanislav Stoyanov, vicepreședinte al sindicatului hotelierilor din stațiune.
În ceea ce privește sezonul 2025, se preconizează că tarifele pe noapte vor începe de la aproximativ 70 de leva, adică aproximativ 35 de euro, pentru cazare de bază în hoteluri de 2 sau 3 stele, ajungând până la 1.000 de leva ( circa 500 de euro) pentru pachetele de lux all-inclusive în hoteluri de 5 stele, cu fructe de mare și facilități suplimentare. În medie, prețurile camerelor duble de-a lungul coastelor nordice și sudice ale Mării Negre ar trebui să scadă între 150 și 300 de leva, în funcție de categoria și locația hotelului.
De asemenea, operatorii de turism nu anticipează creșteri drastice ale prețurilor după introducerea euro. „Contractele cu partenerii sunt semnate în avans și se bazează deja pe prețurile în euro. Orice creștere va fi controlată de condițiile de pe piață”, a declarat Evelina Puleva, un operator de turism.
Se așteaptă ca și prețurile pentru serviciile de plajă să rămână stabile. „Prețurile umbrelelor de plajă nu vor crește brusc, deoarece contractele sunt fixe; am putea asista la o creștere de până la 10%”, a remarcat Simeon Tsvetkov de la Asociația pentru dezvoltarea activităților pe plajele maritime.
Pentru turiștii care doresc o vacanță cu un buget mai redus, hotelierii recomandă planificarea călătoriilor în afara lunilor aglomerate iulie și august, vizând iunie, septembrie sau chiar octombrie, când prețurile pot fi cu până la 50% mai mici.