Factorii de decizie europeni au cerut liderilor unor companii și directori executivi din cadrul blocului comunitar să furnizeze rapid detalii privind planurile lor de investiții în Statele Unite, în contextul în care Bruxelles-ul se pregătește pentru discuții comerciale cu Washingtonul, spun două surse familiare cu subiectul, potrivit Reuters.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Membrii Confederației Întreprinderilor Europene, cunoscută și sub numele de BusinessEurope, o alianță a 42 de federații din regiune, au primit luni un chestionar din partea Comisiei Europene. Aceasta solicita informații despre investițiile viitoare în SUA, cu indicația de a răspunde cât mai curând posibil, a spus una dintre surse.
O notă similară, care cerea informații despre planurile de investiții pentru următorii cinci ani, a fost trimisă celor 59 de membri ai European Roundtable for Industry, a precizat a doua sursă, menționând că solicitarea a venit personal din partea Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
BusinessEurope, European Roundtable for Industry și Comisia Europeană nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Sursele au cerut să rămână anonime, nefiind autorizate să vorbească public despre acest subiect.
Comisia, care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, își intensifică eforturile pentru a obține un acord cu Statele Unite care să pună capăt tarifelor de import impuse de SUA asupra bunurilor europene sau cel puțin să prevină creșterea acestora.
Comisia încearcă să identifice ce ar putea să-l mulțumească pe președintele american Donald Trump, după ce a propus un acord în care ambele părți să reducă tarifele industriale la zero, iar UE să cumpere mai mult soia, armament și gaze naturale lichefiate.
Trump a declarat în mod clar că unul dintre principalele obiective ale tarifelor sale este reindustrializarea Statelor Unite, un obiectiv la care ar putea contribui investițiile europene în SUA.
Nemulțumit de ritmul lent al negocierilor, Trump a amenințat că va crește tarifele pentru blocul european până la 50% începând cu 1 iunie, dar a dat înapoi după o convorbire telefonică cu von der Leyen duminică.
Diplomații UE informați luni seara au spus că li s-a transmis că cei doi lideri nu au discutat aspecte de fond, dar au convenit să intensifice contactele și să accelereze negocierile.
Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a avut luni convorbiri pe care le-a descris drept „bune” cu secretarul american al comerțului, Howard Lutnick, și cu reprezentantul comercial al SUA, Jamieson Greer, cu care anterior avusese discuții mai tensionate.
„Comisia Europeană rămâne pe deplin angajată în eforturi constructive și rapide pentru un acord UE-SUA. Continuăm să menținem un contact constant,” a scris el pe X.
UE își dorește eliminarea tarifelor de 25% la oțel și automobile și ca Trump să renunțe la tariful „reciproc”, stabilit provizoriu la 20% pentru UE, dar menținut la 10% pe durata unei pauze de 90 de zile, până în iulie.