Premierul interimar Florin Cîţu a afirmat marţi dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că o guvernare liberală este cea care va aduce bunăstare pentru toţi românii, transmite Adevărul. Întrebat cum resimte el bunăstarea în acest moment, premierul a spus că „se vede la toţi românii”. Chiar dacă prognozele de creștere economică pentru acest an în România sunt într-adevăr foarte optimiste, o serie de alte cifre ne arată însă de ce nu o ducem chiar atât de bine pe cât declară premierul demis.
„O guvernare liberală este cea care va aduce bunăstare pentru toţi românii. În acest moment, dacă nu am fi stabilizat economia şi nu am fi avut o creştere economică peste aşteptări şi nu am fi avut venituri la buget peste aşteptări, tot ceea ce facem în această iarnă cu amânarea facturilor, cu compensarea lor, cu plafonarea preţurilor. Toate acestea reprezintă costuri pe care le susţinem de la buget. Dar dacă nu am fi avut creştere economică, toate acestea s-ar fi văzut”, a declarat Florin Cîţu, conform Adevărul. Întrebat cum se resimte la el bunăstarea, premierul interimar a răspuns: „Se vede la toţi românii. Este important pentru români să se vadă”.
Din cifrele „bunăstării”: inflație peste prognoze, salarii mici, români care vor să plece din țară
Bunăstarea nu e resimțită la fel ca în declarațiile politice. 2 din 10 români ar pleca la muncă sau și-ar trimite copiii la studii într-o altă țară UE, conform unui sondaj realizat de Avangarde pentru G4Media.ro, publicat în această vară. Salariile mici din România reprezintă principala cauză care i-ar face pe români să plece din țară, corupția și clasa politică fiind în coada clasamentului nemulțumirilor.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3% în luna septembrie 2021, de la 5,3% în august, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare cu 4,26%, iar serviciile cu 3,75%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Energia electrică e cu 24,65% mai scumpă în septembrie 2021 față de aceeași lună a anului trecut.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a îmbunătăţit recent estimările privind evoluţia economiei româneşti, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 7% (în primăvară, se estima o creştere de 6%). Cu toate acestea,. românii vor simți mult mai acut creșterea prețurilor România ar urma să înregistreze o creştere medie anuală a preţurilor de 4,3% în 2021, faţă de un avans de 2,8% cât se prognoza în primăvară.
Aproape jumătate dintre români au observat că nivelul de muncă a crescut în timp ce salariile au stagnat, potrivit unui studiu al platformei BestJobs.