Primele transporturi de pepeni din zona Dăbuleniului, cunoscută drept „Sahara Olteniei”, au au ajuns în piețele din București, scrie Antena 3 CNN. Deși recolta a întârziat aproape două săptămâni din cauza vremii, prețurile rămân ridicate din cauza producției reduse.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Primii pepeni din zona Dăbuleniului au fost culeși și încărcați în dube cu destinația București.
Fermierii spun că, deși vremea le-a dat bătăi de cap, calitatea pepenilor este bună.
Aurică și Alina Geampalia cultivă pepeni de peste 15 ani, pe patru hectare din comuna Călărași, județul Dolj.
Grindina și variațiile bruște de temperatură au întârziat coacerea pepenilor cu aproape două săptămâni față de anul trecut. Producătorii spun că vremea capricioasă a afectat serios culturile.
„Le acoperim cu fân, avem fân la dispoziție, că suntem în câmp, le acoperim cu fân și asta e”, a declarat Alina Geampalia, producător.
Fermierii au obținut anul acesta circa 30-40 de tone de pepene la hectar.
„Pepenele nostru vărgat mai durează câteva zile, să zicem, maximum 5 zile. Am ieșit puțin mai târziu cu el, deoarece vremea nu prea a ținut cu noi. Am avut și grindina care ne-a afectat puțin”, a declarat Roxana, producător.
Un pepene de 10 kg costă aproximativ 35 lei, dacă este cumpărat direct din en-gros. În piețe, însă, prețul poate fi dublu.