Guvernul Bolojan continuă miercuri discuțiile și negocierile în privința pachetului de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului, astfel încât ele să fie anunțate public miercuri sau joi, și adoptate înainte de Consiliul EcoFin de săptămâna viitoare, marți, 8 iulie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Vicepremierul Dragoș Anastasiu spunea marți la Digi24 că „mâine dimineață (astăzi, n.r.), probabil până la prânz, Coaliția se va întâlni. Se uită partidele pe pachetul final. Probabil poimâine (mâine, n.r.) dl prim-ministru va ieși, va prezenta pachetul fiscal, va fi pus în transparență, va fi în consiliul tripartit”.

Anastasiu a declarat că Guvernul va adopta fie o ordonanţă-trenuleţ, fie va trece măsurile prin asumarea răspunderii în Parlament.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Surse oficiale au declarat pentru G4Media că în coaliția de guvernare au loc din nou discuții despre creșterea cotei TVA de la 19% la 21%, dar o decizie finală nu e luată.

În pachetul de măsuri fiscale vor apărea doar două cote de TVA, în loc de trei praguri în acest moment.

De asemenea, e așteptată creșterea impozitului pe dividende la 16%, dar și plata CASS pentru pensiile peste 4.000 de lei.

De asemenea, e așteptat un impozit pe profitul „excesiv” al băncilor.

O altă creștere va fi la accize, cu 10%, potrivit informațiilor Economedia și G4Media.

Alte creșteri: taxarea suplimentară a jocurilor de noroc, pariuri și a tranzacțiilor bancare asociate acestora, taxarea câștigurilor din criptomonede, taxarea închirierii proprietăților pe termen scurt (AirB&B, Booking).

În ceea ce privește scăderea cheltuielilor statului, ordonanța ar putea să prevadă concedieri prin grile de salarizare naționale pentru primăriile care nu acoperă salariile din venituri proprii și scheme de personal maximale.

De asemenea, e așteptată restructurarea companiilor cu capital de stat.

Despre TVA, Dragoș Anastasiu a transmis că „face parte din acest pachet”. „Vreau doar să spun că derapajul nostru vine din trei zone – pensiile, salariile în zona celor din buget și investiții. Economia României funcționează, în schimb deficitul bugetar e prea mare. Nu putem să ținem cont că toate acele cheltuieli au adus beneficii. Îmi cer scuze că acest guvern nu are timpul necesar să explice ce va face. Îi înțeleg pe toți acești oameni și apelez la faptul că trebuie să fim solidari. O să găsim vinovații, dar nu acum. Ne arde casa…deci hai să stingem focul. Trebuie să avem răbdare și solidaritate“, a precizat el.

Context. Măsurile fiscale au ca scop reducerea deficitului bugetar record produs de guvernul PSD-PNL condus de Marcel Ciolacu în 2024, de 9,3% din PIB.

Guvernul este nevoit să adopte rapid acest pachet, pentru a „petici” bugetul astfel încât să se reducă deficitul în acest an față de anul trecut. Măsurile mai sunt necesare pentru a evita declanșarea măsurii de suspendare a fondurilor europene, la Consiliul EcoFin din data de 8 iulie și pentru a da un semnal agențiilor de rating, astfel încât să nu ducă România la „junk”, o categorie de țări nerecomandate investițiilor, prin deciziile pe care le vor lua în lunile septembrie și octombrie.

BNR a avertizat chiar ieri că o scădere a ratingului de țară ar conduce România în categoria nerecomandată investițiilor (junk), ceea ce ar genera ”dificultăți majore” în ceea ce privește accesul la finanțarea datoriei publice.