Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat definitiv o decizie de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar. Decizia marchează închiderea unui dosar cu durată de peste un deceniu. Furnizorul a fost reprezentat de casa de avocatură GNP.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Litigiul își are originea în 2009 când Consiliul Concurenței a declanșat din oficiu mai multe investigații privind posibile încălcări ale legislației în domeniul concurenței în sfera retailului alimentar. În urma acestora, în 2014, Consiliul a emis o decizie de sancționare împotriva a 25 de societăți (4 retaileri și 21 de furnizori), aplicând amenzi totale de aproximativ 35 de milioane de euro.
Investigația a vizat presupuse înțelegeri verticale privind fixarea prețurilor de revânzare (prețuri de raft) și condițiile aplicabile promoțiilor dintre retaileri și furnizori, pentru perioada 2005–2009. Consiliul a reținut existența unor acorduri privind stabilirea unor prețuri minime sau fixe în campaniile promoționale, precum și angajamente ale furnizorilor de a nu desfășura promoții similare în rețele concurente, în paralel.
Instanța a respins inclusiv o cerere a Consiliului Concurenței de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care invoca un potențial risc sistemic de impunitate.
Potrivit raportului anual al Consiliului Concurenței din 2024, 94% din hotărârile Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt favorabile autorității.
Strategia juridică a fost bazată pe argumente privind nelegalitatea procedurii administrative, lipsa probelor directe ale unei înțelegeri restrictive, interpretarea regulilor privind prescripția, standardul de probă aplicabil în materie de concurență și natura prețurilor recomandate. Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene – și a ridicat o serie de probleme complexe, atât de fond, cât și de procedură.
Mandatul a fost gestionat de o echipă interdisciplinară formată din Manuela Guia – Managing Partner, Octavian Adam – Partener Litigii, Otilia Vîlcu – Partener Concurență, Violeta Geru – Managing Associate și Cristina Badea – Senior Associate.