IMM-urile din industria prelucrătoare românească pot primi sprijin financiar de tip grant (nerambursabil) de până la 50.000 franci elvețieni (CHF), în cadrul Programului pentru Consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare – SME Eco-Tech, derulat în cadrul unui proiect cu finanțare din cea de-a doua contribuție elvețiană pentru România, anunță Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT).
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Obiectivul general este transformarea verde și digitală a întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii din industria prelucrătoare românească, cu scopul îmbunătățirii amprentei acestora asupra mediului, aliniindu-se, astfel, obiectivului relevant al Uniunii Europene de atenuare sau adaptare la schimbările climatice.
„Programul pentru Consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare – SME Eco-Tech” urmează a fi lansat în a doua jumătate a anului 2025, după ce, conform prevederilor acordului de implementare, MEDAT va pregăti infrastructura IT necesară și va încheia parteneriatul cu instituțiile de credit interesate în implementarea acestui nou program.
Programul va fi gestionat și implementat de către MEDAT, în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu instituțiile de credit selectate, până la 31 mai 2029, oferind un orizont amplu pentru dezvoltarea și consolidarea sectorului IMM-urilor din România.
Bugetul acestui program este de 288,8 milioane lei, din care 70% reprezintă contribuția elvețiană (202,2 milioane lei) și 30% contribuția proprie a MEDAT de la bugetul de stat (86,6 milioane lei).
Programul se va implementa în baza unei scheme de ajutor de minimis, care vizează acordarea de sprijin financiar întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii care desfășoară activități de producție (secțiunea C din nomenclatorul activităților economice), cu excepția celor excluse de la finanțare de reglementările naționale și europene în vigoare.
Sprijinul financiar oferit IMM-urilor în cadrul acestui Program constă într-un grant la un nivel de maximum 40%, dar nu mai mult de 50.000 CHF (echivalent în lei) din cheltuielile eligibile aferente unui proiect de investiții în echipamente / tehnologii / soluții / sisteme/ specifice economisirii de energie, care utilizează sau generează energie regenerabilă, în echipamente de colectare, reciclare, reutilizare, precum și în alte echipamente tehnologice convenționale.
Minimum 60% din cheltuielile eligibile aferente proiectului de investiții, dar nu mai puțin de 75.000 CHF (echivalent în lei), vor fi asigurate de beneficiari prin intermediul unui credit bancar obținut de la instituțiile de credit partenere, în condiții avantajoase de piață și prin intermediul programului.
Pentru mai multe informații despre Programul pentru Consolidarea IMM-urilor prin acces îmbunătățit la finanțare – SME Eco-Tech, consultați procedura de implementare, în forma publicată în Monitorul Oficial, pe 23 iunie 2025:
- Procedura implementare Program SME Eco-Tech
- Anexa 1 – Formular inscriere
- Anexa 2 – Imputernicire
- Anexa 3 – Declaratie incadrare IMM
- Anexa 4 – Calcul intreprinderi
- Anexa 5 – Declaratie minimis pe proprie raspundere
- Anexa 6 – Acord de finantare
- Anexa 7 – Raport de progres anual al beneficiarului
- Anexa 8 – Documente justificative