Sute de mesaje au fost primite în urma punerii în transparenţă decizională a hotărârii de guvern privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu, apreciind, într-o postare pe o reţea de socializare, că demersul nu reprezintă o simplă „bifă”, ci este un instrument eficient pentru reformarea regiei, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Transparenţa nu e o bifă. Este un demers absolut necesar dacă vrem acel ‘mai bine’. Am pus în transparenţă săptămâna aceasta Hotărârea de Guvern prin care va fi reorganizată şi reformată Romsilva. Scopul? Să adunăm toate propunerile obiective care să facă Hotărârea de Guvern care reformează ROMSILVA un instrument eficient. Am primit sute de mesaje”, a scris Diana Buzoianu.
Potrivit acesteia, unele dintre mesaje au fost „juste, obiective, cu observaţii pertinente”.
„De exemplu – propuneri pentru unele sedii ale direcţiilor silvice, unde pot fi clar adăugate criterii de performanţă pentru a ajunge la o decizie corectă şi care să recunoască rezultatele existente pentru viitoarele direcţii silvice regionale. Altele, de la oameni din sistem sau care se văd pe posturi de conducere în viitor, cum nu e nimic bine – orice, dar să nu treacă nicio modificare că era foarte bine pentru ei cum au făcut lucrurile până acum. Sigur, îmbrăcat totul în argumente tehnice uşor de demontat”, a arătat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Diana Buzoianu se aşteaptă ca, în perioada de punere în transparenţă a actului normativ, “cei care au profitat de pe urma unei organizări Romsilva vădit incorecte să se lupte cu tot ce au să păstreze lucrurile cum au fost”. Ea crede că bătălia nu va fi câştigată de aceştia.
„Dar vreau să mă adresez aici mai ales celor care, cu bună credinţă, vor să îmbunătăţească acest proiect pentru a contribui la o reformă reală a instituţiei: punerea în transparenţă nu e o bifă – vom avea dezbateri săptămâna următoare marţi şi vineri, atâtea ore cât este necesar. Începem cu reprezentanţii Romsilva şi reprezentanţii sindicatelor şi continuăm cu experţii din universităţi şi societatea civilă”, a mai scris în postare Buzoianu.
Conform acesteia, scopul reorganizării Romsilva este unul clar şi anume “păduri gestionate corect, sustenabil pentru generaţiile viitoare, nu în funcţie de grupuri de interese”.
Ministrul Diana Buzoianu a prezentat joi câteva dintre propunerile vizate pentru reorganizarea Romsilva, printre acestea numărându-se mai puţine direcţii silvice, dar şi mai puţini directori.
Ea a menţionat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că reorganizarea Romsilva reprezintă o prioritate „zero” a mandatului său.
Propunerea de hotărâre de Guvern pentru reorganizarea Romsilva vizează regionalizarea direcţiilor silvice. În prezent există 41 de direcţii silvice, câte una la nivelul fiecărui judeţ, însă proiectul prevede 12 direcţii silvice.
Totodată, este preconizată o scădere cu 90% a numărului de directori, în condiţiile în care fiecare direcţie silvică regională va avea un singur director. În prezent la nivelul fiecărei direcţii există doi-patru directori. Reducerea numărului de directori va permite o economie de 19 milioane de lei, bani care urmează să fie utilizaţi de Romsilva pentru administrarea pădurilor.
Propunerea de HG conţine şi măsuri de eficientizare financiară. Mai exact, vor fi separate următoarele activităţi: administrarea pădurilor, exploatarea lor, întreţinerea drumurilor şi valorificarea produselor lemnoase.
Hotărârea de Guvern urmează să conţină şi indicatori de performanţă financiari, iar directorii şi şefii de ocoale vor avea criterii minimale de performanţă. Printre acestea vor figura: numărul orelor de formare, numărul activităţilor de instruire urmate, suprafeţele din fondul forestier acoperite de mijloace de supraveghere video, identificarea arborilor remarcabili, identificarea insulelor de îmbătrânire.
Diana Buzoianu a declarat că Ministerul Mediului elaborează în prezent un pachet legislativ, care va conţine şi alte propuneri de reformă pentru Romsilva.