De la un magazin modest deschis în Bacău în 1992, Dedeman a devenit liderul pieței de bricolaj din România, cu afaceri de miliarde de euro, însă ceea ce face cu adevărat impresionantă povestea fraților Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii retailerului, este modul în care au construit, în paralel, un imperiu financiar diversificat prin vehiculele de investiții PAVAL Holding și PIF Industrial – de la retail și imobiliare, la energie, construcții, agricultură, pharma și industria hotelieră.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Imperiul Pavăl se ridică la cel puțin 18 miliarde de lei, potrivit estimărilor Economedia care iau în calcul activele totale ale firmelor de real estate și afacerile companiilor din celelalte domenii. La realizarea estimării, am luat în calcul prețul de achiziție al celei mai recente tranzacții (Praktiker). De asemenea, a fost inclus prețul de achiziție și o participație estimată la 70% pentru cele două investiții hoteliere în comun cu Apex Alliance. Dacă adăugăm și banii din companii – 875 de milioane de lei doar la PAVAL Holding – averea lor trece de 20 de miliarde de lei, adică peste 4 miliarde de euro.
Prin PAVAL Holding, vehicul de investiții care deține integral Dedeman, frații Dragoș Pavăl (60%) și Adrian Pavăl (40%) au dezvoltat un portofoliu vast în mai multe industrii, iar Economedia a analizat companiile din fiecare.
Bricolaj
Frații Pavăl reprezintă astăzi un simbol al antreprenoriatului românesc de succes, iar Dedeman este bijuteria coroanei. Fiind cea mai mare rețea de magazine de bricolaj din România, cu o rețea națională ce cuprinde 64 de magazine în toate marile orașe ale țării și peste 12.000 de angajați, Dedeman este lider incontestabil pe segmentul DIY. Anul trecut, retailerul a realizat un profit net de 1,64 de miliarde de lei, în creștere cu 6% comparativ cu 2023, la afaceri de 12,29 miliarde de lei, cu 6% mai mari.
Spre comparație, următoarele cele mai mari companii din piața locală cu același profil în funcție de cifra de afaceri sunt Leroy Merlin (3,42 de miliarde de lei), Arabesque (2,57 miliarde de lei, Hornbach (1,61 miliarde de lei) și Bricostore (1,55 de miliarde de lei), arată o analiză Economedia.
Recent, antreprenorii au cumpărat rețeaua de magazine de bricolaj Praktiker Hellas din Grecia de la Eurobank pentru mai mult de 130 de milioane de euro. Praktiker are 16 magazine, peste 700 de angajați și o notorietate puternică a brandului. Deși a intrat târziu în negocierile pentru Praktiker Hellas, PAVAL Holding a reușit să depășească ofertele unor giganți precum Leroy Merlin (grupul Adeo) și Videolux Holding din Bulgaria (Technopolis), prezentând cea mai competitivă propunere. Momentan, nu este clar dacă magazinele vor fi integrate sub brandul Dedeman sau dacă vor funcționa în continuare sub aceeași identitate.
Real estate
Fondatorii Dedeman au devenit în ultimii jucători influenți și pe piața imobiliară din România, prin intermediul PAVAL Holding, care a investit masiv în clădiri de birouri premium din București și din marile orașe ale țării. Portofoliul lor de real estate acoperă în prezent o varietate de active, de la clădiri iconice din zona centrală a Capitalei până la dezvoltări moderne din zonele emergente.
Unul dintre cele mai vizibile proiecte din portofoliul lor este Ethos House, o clădire boutique de birouri situată în cartierul Floreasca din București. Achiziționată în primăvara anului 2025 pentru o sumă estimată la 24-25 de milioane de euro, clădirea oferă circa 8.000 de metri pătrați de spații moderne și atrage chiriași de top din zona serviciilor financiare, IT sau consultanță.
O altă investiție emblematică o reprezintă The Bridge, un proiect dezvoltat inițial de Forte Partners și aflat în zona Grozăvești – Orhideea. PAVAL Holding a achiziționat în 2018 fazele 1 și 2 și în 2020 faza 3 ale acestui complex pentru un total de aproximativ 200 de milioane de euro, consolidându-și astfel poziția în segmentul office premium. The Bridge găzduiește companii precum BCR și IBM.
Poate cea mai mare lovitură a lor a venit în noiembrie 2022, când PAVAL Holding a achiziționat de la dezvoltatorul austriac CA Immo un portofoliu format din șapte clădiri de birouri emblematice din București. Tranzacția, estimată la 377 de milioane de euro, este considerată cea mai mare din istoria pieței imobiliare românești. Portofoliul include imobile precum Opera Center One și Two, Bucharest Business Park, Europe House, River Place, Campus 6.1 și Orhideea Towers, toate aflate în zone centrale sau semi-centrale. Preluarea acestui portofoliu a transformat PAVAL Holding în al doilea cel mai mare proprietar de birouri din România, după NEPI Rockcastle. După preluarea activelor CA Immo, aceștia au păstrat managementul local și l-au cooptat pe Marian Roman, fostul director general al CA Immo România, pentru a coordona divizia de birouri sub umbrela Europolis Real Estate Management.
Serban Voda Plaza Development SRL este compania care a dezvoltat proiectul imobiliar U Center 1, situat pe Calea Șerban Vodă, Sector 4, București. Acesta este un complex de birouri de clasă A, cu o suprafață brută închiriabilă de aproximativ 45.000 m², distribuită pe opt etaje și două subsoluri, incluzând spații comerciale la parter și facilități de parcare subterană.
Pe lângă clădirile menționate, grupul deține și vehicule implicate fie în managementul activelor, fie în dezvoltarea de noi proiecte, precum Intermed Consulting & Management (complexul River Place), Cluj Business Centre, Șerban Vodă Plaza Development (dezvoltarea U Center 1), Victoria International Property, Victoriei 174 Business Development sau BBP Leasing.
Materiale de construcții
Frații Pavăl dețin totodată controlul asupra producătorului de cărămidă Cemacon (83,6% PAVAL Holding și 16,2% PIF Industrial), asupra companiei de plăci ceramice Navaria Ceramics (100% PAVAL Holding) și asupra companiei de tâmplărie PVC/aluminiu Tehnolux (52% PAVAL Holding), dar și o participație minoritară de 5,9% în producătorul de var și cărămidă Helios Aștileu. Cemacon și Helios sunt listate la Bursa de Valori București (BVB).
Energie & Utilități
PAVAL Holding are de asemenea investiții în sectorul energetic, mai exact în domeniul energiei regenerabile, precum producătorul de energie fotovoltaică Grunman Energy (100%) și producătorul de sisteme fotovoltaice Simtel Team (8,2%), listat la BVB. Grunman Energy a fost înființată pentru a produce energie electrică prin intermediul centralelor fotovoltaice instalate de Simtel Team pe acoperișurile centrelor logistice din țară, scria Economedia.
Brațul PAVAL Holding, alături de Dedeman și PIF Industrial, s-a extins și în sectorul utilităților prin investițiile în furnizorul de energie electrică Electrica (7,5% PAVAL Holding și 0,8% Dedeman), în transportatorul de energie electrică Transelectrica (6,14% PAVAL Holding și 0,34% PIF Industrial) și în transportatorul național de țiței Conpet Ploiești (6,69% PAVAL Holding și 0,72% Dedeman), toate trei companii din portofoliul statului român listate la Bursa de Valori București.
Industrie
Alte trei companii în care PAVAL Holding are participații importante și care se găsesc pe Bursa de la București sunt Alro Slatina (23,2%), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est, Promateris (24%), un producător important de ambalaje biodegradabile și Vrancart (17,35%), lider în industria cartonului și a hârtiei.
Pharma & Medical
Tot prin PAVAL Holding, proprietarii Dedeman au investit în sectorul farmaceutic prin achiziția a 30% din acțiunile Grupului Tei, compus din Farmacia Tei și Bebe Tei și fondat de antreprenoarea Roxana Maftei. Prețul tranzacției nu a fost făcut public, dar este estimat la aproximativ 80 de milioane de euro.
De asemenea, la începutul anului 2021, PAVAL Holding a investit în Policlinica Victoria, o rețea de servicii de stomatologie și imagistică, cumpărând 41,7% din acțiuni.
Automotive & Transporturi
În 2003, frații Pavăl au fondat Dedeman Automobile, dealer Dacia, Renault, Nissan. Compania a intrat în holding în noiembrie 2021, iar ulterior și-a schimbat denumirea în Daren Automobile.
În vara anului 2021, PAVAL Holding a cumpărat 5,3% din acțiunile Transport Trade Services, cel mai mare transportator român pe Dunăre, companie listată la Bursa de Valori București.
Agricultură
Investițiilor celor doi frați băcăuani se extind și în agricultură. În 2019 aceștia au cumpărat 19% din Moldova Farming, firmă de exploatare agricolă, într-o tranzacție derulată împreună cu Comfert Agricultura.
De asemenea, în martie 2020, PAVAL Holding a cumpărat 5% din producătorul de vinuri Purcari Wineries, listat la BVB, de la SEB Investment Management AB.
Totodată, în martie 2025 au preluat integral firma agricolă Dueci Agro, controlată anterior de un antreprenor Italian și deținând suprafețe de teren în județele Tulcea și Brăila.
Turism
Dragoș și Adrian Pavăl s-au extins și în industria turismului și a ospitalității prin două tranzacții –în resortul de cinci stele Waldhaus Flims Wellness Resort din Elveția (septembrie 2024) și în hotelul Grand Hotel Gardone de pe malul lacului Garda, Italia (mai 2023). Cele două tranzacții au fost realizate împreună cu Apex Alliance, care vine cu expertiză. Presa internațională a relatat că prețul plătit pentru hotelul din Elveția este de 70 de milioane de euro. În privința emblematicului Grand Hotel Gardone, cele două entități implicate în tranzacție au anunțat un plan de investiții de 45 de milioane de euro.
Altele
O altă deținere a fraților Pavăl este în Cross Work, companie de plasare temporară a forței de muncă, care au cumpărat 50% din acțiuni în 2017. Alături de PAVAL Holding, în acționariat se află și Iulia Rindasu (20%), Adrian Dumitru Rindasu (15%) și Răzvan Mitocariu (15%).
Nu în ultimul rând, frații Pavăl au intrat în 2021 în acționariatul ROCA Investments, firmă de investiții lansată de CITR Group și dedicată susținerii IMM‑urilor românești aflate în dificultate sau în creștere prin achiziția unei participații de 6,9% în schimbul sumei de circa 2 milioane de euro. În acționariatul ROCA Investments se mai află și alți antreprenori și investitori de calibru.
O forță economică discretă
Deși evită expunerea mediatică, frații Pavăl conduc unul dintre cele mai puternice grupuri antreprenoriale din România. Strategia lor se bazează pe control total, reinvestirea profiturilor și o diversificare atent planificată. Cu active imobiliare de sute de milioane de euro, participații semnificative în companii strategice și un nucleu solid în retail, imperiul fraților Pavăl se impune ca un model de succes antreprenorial românesc.
Companiile în care sunt acționari frații Pavăl prin intermediul PAVAL Holding, Dedeman și PIF Industrial | ||
Companie | Activitate | Deținere |
Retail | ||
Dedeman | bricolaj | PAVAL Holding (100%) |
Praktiker | bricolaj | PAVAL Holding (?%) |
Real estate | ||
The Bridge 3 Office Building | birouri | PAVAL Holding (100%) |
The Bridge 2 Development | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Ethos House | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Opera Center One | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Opera Center Two | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Europolis Real Estate Management | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Europolis Orhideea B.C. | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Campus 6.1 Europolis | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Șerban Vodă Plaza Development | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Victoriei 174 Business Development | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Upscale Development | birouri | PAVAL Holding (100%) |
BBP Leasing | birouri | PAVAL Holding (100%) |
Intermed Consulting & Management | dezvoltare și operare imobiliară | PAVAL Holding (100%) |
Victoria International Property | închiriere și subînchiriere bunuri imobiliare | PAVAL Holding (100%) |
Cluj Business Centre | închiriere și subînchiriere bunuri imobiliare | PAVAL Holding (100%) |
Construcții | ||
Cemacon | materiale de construcții/ cărămidă | PAVAL Holding (83,6%), PIF Industrial (16,2%) |
Tehnolux | tâmplărie PVC/aluminiu | PAVAL Holding (52%) |
Navaria Ceramics | producție de plăci ceramice | PAVAL Holding (100%) |
Helios Aștileu | producăție de var și cărămidă | PAVAL Holding (5,9%) |
Energie & Utilități | ||
Grunman Energy | energie fotovoltaică | PAVAL Holding (100%) |
Simtel Team | energie fotovoltaică | PAVAL Holding (8,2%) |
Electrica | furnizare energie electrică | PAVAL Holding (7,5%), DEDEMAN (0,8%) |
Transelectrica | transport energie electrică | PAVAL Holding (6,14%), PIF Industrial (0,34%) |
Conpet | transport de țiței | PAVAL Holding (6,69%), Dedeman (0,72%) |
Industrie | ||
Alro Slatina | producție de aluminiu | PAVAL Holding (23,2%) |
Promateris | producție ambalaje bio | PAVAL Holding (24%) |
Vrancart | producție hârtie | PAVAL Holding (17,35%) |
Pharma & Medical | ||
BebeTei Investments Group | industria farmaceutică | PAVAL Holding (30%) |
Farmacia Tei | industria farmaceutică | PAVAL Holding (30%) |
Policlinica Victoria | servicii medicale | PAVAL Holding (41,7%) |
Turism | ||
Waldhaus Flims Wellness Resort (Elveția) | resort | Împreună cu Apex Alliance |
Grand Hotel Gardone (Italia) | hotel | Împreună cu Apex Alliance |
Automotive & Transporturi | ||
Daren Automobile | dealer Dacia, Renault, Nissan | PAVAL Holding (100%) |
Transport Trade Services | transport fluvial de mărfuri | PAVAL Holding (5,33%) |
Agricultură | ||
Moldova Farming | cultivare cereale și legume | PAVAL Holding (19%) |
Dueci Agro | cultivare cereale și legume | PAVAL Holding (100%) |
Purcari | producție și comercializare de vinuri | PAVAL Holding (5%) |
Altele | ||
ROCA Investments | activități financiare și investiționale | PAVAL Holding (6,9%) |
Cross Work | plasare temporară a forței de muncă | PAVAL Holding (50%) |
Sursa: date agregate de Economedia.ro de la Termene.ro |