Raport PwC: Un nivel minim al preţului internaţional al carbonului ar impulsiona o reducere mai rapidă a emisiilor

carbon-poluare-fum sursa foto: Pexels

Un nivel minim al preţului internaţional al carbonului (ICPF – international carbon price floor) ar impulsiona o reducere mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon şi altor gaze cu efect de seră şi ar limita efectele schimbărilor climatice, potrivit unui raport realizat de PwC şi Forumul Economic Mondial, citat de Agerpres.

“Impunerea unui nivel minim al preţului internaţional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investiţiilor în energie regenerabilă şi de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global şi ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale”, a declarat Dinu Bumbăcea, country managing Partner PwC România.

Preţurile actuale creează condiţii de concurenţă inegale şi limitează ambiţia climatică a ţărilor, care se tem de pierderea competitivităţii internaţionale, semnalează raportul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În iunie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de preţ diferite, în funcţie de stadiul de dezvoltare al fiecărei economii. Astfel, FMI propune ca, până în 2030, nivelul ICPF pentru ţările cu venituri mari să fie de 75 dolari/tonă, pentru statele cu venituri medii să fie de 50 dolari/tonă şi pentru ţările cu venituri mici de 25 dolari/tonă. Această structură este menită să limiteze posibilitatea ca emisiile să fie mutate în ţări în care costul emisiilor este scăzut, încurajând în acelaşi timp ţările cu venituri mici să participe la reducerea emisiilor, mai menţionează sursa citată.

De asemenea, raportul mai arată că ICPF ar putea genera venituri suplimentare de până la 3% din PIB în unele ţări, venituri care ar putea fi redistribuite gospodăriilor cu venituri mai mici şi ar putea contribui la realizarea unei tranziţii energetice juste, iar reducerea emisiilor cu 12% datorată nivelului minim de preţ al carbonului, combinată cu angajamentul fiecărei ţări pentru reducerea emisiilor ar contribui la limitarea încălzirii globale la 2 grade C peste nivelul preindustrial. Cu eforturi suplimentare s-ar putea atinge nivelul stabilit în Acordul de la Paris de 1,5 grade C.

De asemenea, ţărilor cu venituri scăzute li se pot oferi stimulente financiare pentru a participa la ICPF dintr-un cont global finanţat cu o mică parte din veniturile obţinute din preţurile carbonului ale ţărilor cu venituri mari.

Potrivit PwC Net Zero Economy Index, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creştere uşoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%. Indicele PwC arată că rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile să scadă la jumătate până în 2030 şi să ajungă la zero până în 2050.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: