Statele Unite intenţionează să investească în cinci până la zece proiecte mari de infrastructură în întreaga lume în luna ianuarie ca parte a unei iniţiative mai ample a Grupului celor şapte pentru a contracara Noul Drum al Mătăsii (Iniţiativa Belt and Road a Chinei, BRI), a declarat un înalt oficial american, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
O delegaţie condusă de consilierul adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Daleep Singh, a identificat cel puţin zece proiecte promiţătoare în Senegal şi Ghana, în cadrul celei mai recente runde de consultări, care a avut loc săptămâna trecută, a spus oficialul american.
Oficialii americani se întâlnesc cu lideri guvernamentali şi din sectorul privat în demersul lor de a identifica proiecte care să fie finanţate în cadrul iniţiativei Build Back Better World (B3W) lansată de G7 în iunie. Planurile ar putea fi finalizate cu ocazia unei reuniuni G7 în luna decembrie, conform sursei citate.
O delegaţie americană a vizitat Ecuador, Panama şi Columbia în timpul unui turneu similar la începutul lunii octombrie, iar o altă delegaţie urmează să viziteze mai multe ţări asiatice înainte de sfârşitul anului.
Iniţiativa G7 B3W are ca scop identificarea de investiţii în infrastructură în valoare de 40 de trilioane de dolari, investiţii de care ţările în curs de dezvoltare vor avea nevoie până în 2035, şi oferirea unei alternative la practica problematică a împrumuturilor promovată de China.
Statele Unite vor oferi ţărilor în curs de dezvoltare ‘gama completă’ de instrumente americane financiare, inclusiv participaţii, garanţii pentru împrumuturi, asigurări politice, granturi şi expertiză tehnică concentrare pe climă, sănătate, tehnologie digitală şi egalitate de gen.
Efortul urmăreşte “identificarea proiectelor emblematice care ar putea fi lansate până la începutul anului viitor”, a spus oficialul.
Preşedintele Joe Biden a încercat să promoveze iniţiativa în cadrul unei întâlniri în marja conferinţei ONU privind schimbările climatice COP26 cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul britanic Ministrul Boris Johnson şi alţi parteneri G7, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe.
Oficialul administraţiei americane a spus că înalţi oficiali din Senegal şi Ghana au salutat asigurările SUA potrivit cărora, spre deosebire de China, cel mai mare creditor din lume, Washingtonul nu vor cere acorduri de nedivulgare a informaţiilor sau acorduri colaterale care ar putea avea drept rezultat confiscarea ulterioară a porturilor sau a aeroporturilor.
Printre proiectele discutate se numără înfiinţarea în Senegal a unui posibil centru de producţie de vaccinuri pentru Africa de Vest, consolidarea aprovizionării cu energie regenerabilă, creşterea împrumuturilor acordate afacerilor deţinute de femei, precum şi reducerea decalajului digital.