Comisia Europeană pregătește revizuirea normelor privind ajutoarele de stat pentru reţelele în bandă largă. S-a lansat consultarea publică

broadband Foto: Pexels

Comisia Europeană a lansat vineri o consultare publică specifică prin care invită toate părţile interesate să prezinte observaţii cu privire la o propunere de revizuire a Orientărilor referitoare la normele privind ajutoarele de stat pentru reţelele în bandă largă (Orientările referitoare la reţelele în bandă largă), informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.

Părţile interesate pot să participe la consultare până la data de 11 februarie 2022.

“În prezent, invităm toate părţile interesate să îşi împărtăşească punctele de vedere cu privire la propunerile noastre de modificări specifice aduse Orientărilor referitoare la reţelele în bandă largă. Dorim să facilităm promovarea de către statele membre a dezvoltării reţelelor în bandă largă, inclusiv a reţelelor de ordinul gigabiţilor şi a reţelelor 5G, dar şi să limităm denaturările concurenţei atunci când piaţa nu produce rezultate”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Orientările referitoare la reţelele în bandă largă au scopul de a facilita dezvoltarea şi adoptarea acestor reţele în zonele afectate de insuficienţa serviciilor de conectivitate, cum ar fi regiunile îndepărtate şi slab populate ale UE. Aceste orientări permit statelor membre, sub rezerva anumitor condiţii, să sprijine infrastructuri moderne capabile să le ofere utilizatorilor finali servicii de conectivitate de înaltă calitate şi la preţuri accesibile şi să reducă decalajul digital în cazul în care operatorii comerciali nu sunt stimulaţi să investească. În acelaşi timp, orientările vizează, de asemenea, protejarea investiţiilor private, stipulând faptul că nu poate avea loc nicio intervenţie publică atunci când operatorii privaţi investesc, precum şi promovarea concurenţei loiale prin intermediul unor proceduri de selecţie competitive, al neutralităţii tehnologice şi al unor cerinţe de acces liber.

Comisia a efectuat o evaluare a Orientărilor actuale referitoare la reţelele în bandă largă. Evaluarea a arătat că orientările actuale funcţionează bine, sunt în mare măsură adecvate scopului şi au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea reţelelor în bandă largă. În acelaşi timp, evaluarea a arătat că sunt necesare unele ajustări specifice ale normelor existente pentru a reflecta cele mai recente evoluţii ale pieţei şi ale tehnologiei, precum şi nevoile în materie de conectivitate aflate în evoluţie rapidă, astfel cum sunt reflectate în priorităţile actuale ale UE.

În acest context, Comisia propune o serie de modificări specifice. Mai precis, propunerea de revizuire constă în introducerea unor noi praguri de viteză pentru sprijinul public acordat reţelelor fixe de ordinul gigabiţilor şi a unor noi orientări privind sprijinul pentru dezvoltarea reţelelor mobile. Aceasta vizează: reflectarea nevoilor tot mai mari în materie de conectivitate ale utilizatorilor finali şi clarificarea condiţiilor în care poate fi acordat sprijinul, în special în ceea ce priveşte existenţa unei disfuncţionalităţi a pieţei şi performanţa pe care trebuie să o obţină reţelele.

De asemenea, ar urma să fie introduse noi categorii de ajutor posibil sub forma unor măsuri axate pe cerere care să susţină adoptarea reţelelor fixe şi mobile (vouchere). Scopul este de a asigura securitatea juridică, prin clarificarea condiţiilor de compatibilitate pe care Comisia le aplică în legătură cu aceste măsuri, pe baza practicii decizionale recente.

În plus, se urmăreşte clarificarea suplimentară a anumitor concepte care sunt importante pentru evaluarea ajutoarelor de stat efectuată de Comisie, cum ar fi, printre altele, cartografierea, consultările publice care trebuie efectuate înainte de acordarea ajutorului, procedura de selecţie concurenţială, obligaţiile în materie de acces la nivel angro şi extinderea reţelelor subvenţionate cu fonduri private.

Pe lângă consultarea lansată vineri, textul propus al Orientărilor referitoare la reţelele în bandă largă va fi discutat în cadrul unei reuniuni între Comisie şi statele membre care va avea loc spre sfârşitul perioadei de consultare. Astfel se va asigura faptul că atât statele membre, cât şi alte părţi interesate au suficiente posibilităţi de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei.

Adoptarea noilor Orientări referitoare la reţelele în bandă largă este prevăzută pentru jumătatea anului 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: