În metaverse, casele și terenurile virtuale au atras deja investiții de sute de milioane de dolari

Decentraland captura decentraland.org

Sute de milioane de dolari au fost deja cheltuite pentru cumpărarea unei proprietăți virtuale, în condițiile în care entuziasmul pentru metaverse determină unii investitori să mizeze puternic de imobiliarul digital, potrivit BFM TV.

Săptămâna trecută, compania Republic Realm, cu sediul în New York, a anunțat că a cheltuit suma record de 4,3 milioane de dolari pentru achiziționarea unui teren pe The Sandbox, o platformă care oferă acces la o lume virtuală unde oamenii pot discuta, se pot juca sau pot participa chiar la concerte.

Pe site-ul concurent Decentraland, societatea canadiană Tokens.com, specializată în cryptomonede, a alocat în noiembrie 2,4 milioane de dolari pentru o achiziție imobiliară.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Cu câteva zile înainte, Barbados, o mică țară din Caraibe, a deschis o ambasadă virtuală în metaverse, această rețea de spații virtuale interconectate, descrisă uneori drept viitorul internetului.

Interesul pentru metaverse a crescut masiv din octombrie, după decizia Facebook de a face din această idee noul proiect al companiei, care a mers până la a redenunmi firma mamă “Meta”.

Această decizie a popularizat ideea în rândul a milioane de oameni, „mai rapid decât ar fi putut cineva să-și imagineze”, a comentat Cathy Hackl, consultant tech pentru companii care doresc să intre în metaverse.

Potrivit bazei de date privind cryptomonedele Dapp, peste 100 de milioane de dolari au fost cheltuiți în cursul săptămânii trecute pentru achiziții imobiliare pe principalele patru site-uri ale metaverse-ului, respectiv The Sandbox, Decentraland, CryptoVoxels și Somnium Space.

Dacă va fi nevoie de timp până când aceste site-uri să funcționeze ca adevărate metaverse-uri, terenurile digitale funcționează deja ca active financiare, explică Cathy Hackl. “Se poate construi pe ele, se pot închiria, se pot vinde”, afirmă ea.

Tokens.com a cumpărat un lot pe Decentraland în cartierul Fashion Street pe care platforma vrea să-l transforme în destinație pentru magazinele virtuale ale grupurilor de lux.

“Dacă nu aș fi făcut studii și nu aș fi înțeles că este vorba de proprietăți de mare valoare, ar putea părea complet nebunesc”, a recunoscut directorul Tokens.com, Andrew Kiguel.

Andrew Kiguel a lucrat timp de 20 de ani ca bancher de investiții în sectorul imobiliar. Potrivit acestuia, terenurile virtuale reprezintă o oportunitate similară bunurilor din lumea reală: sunt situate într-un cartier în vogă foarte frecventat.

“Sunt locuri pentru publicitate și evenimente virtuale unde oamenii se vor aduna”, explică el, menționând un recent festival muzical care a atras 50.000 de vizitatori pe Decentraland.

Mărcile de lux se aventurează deja în metavers: o geantă Gucci s-a vândut pe platforma Roblox mai scump decât versiunea sa fizică. Andrew Kiguel speră că Fashion Street va deveni echivalentul 5th Avenue din New York.

În ceea ce privește obținerea de venituri, “poate fi la fel de simplu ca deținerea unui panou publicitar sau la fel de complex ca a avea un boutique cu un salariat real”, explică el.

“Poți intra cu avatarul tău, poți privi modelul 3D al unui pantof pe care îl putem ține în mână, punând întrebări.”

Second Life 2.0

În 2006, o dezvoltatoare imobiliară a devenit cunoscută după ce a vândut un teren pentru 1 milion de dolari în lumea virtuală Second Life, site precursor al metaversului. Second Life este în continuare funcțional, dar partizanii rivalilor mai tineri subliniază o diferență majoră.

Pe Decentraland, toate cumpărăturile, fie că e vorba de imobiliare sau opere virtuale de artă, se fac cu ajutorul tokenurilor jetons non fungibile (NFT). Unii internauți au cheltuit zeci de mii de dolari pentru achiziționarea acestor obiecte digitale, conceptul stârnind atât entuziasm cât și scepticism.

Andrew Kiguel crede că proprietatea digitală va deveni un fapt curent în următorii ani grație tehnologiei “blockchain”, care garantează securitatea și transparența tranzacțiilor. “Pot vedea istoricul proprietăților, cât a costat și cum a ajuns e la o persoană la alta”.

Investițiile comportă însă riscuri, începând cu volatilitatea cyptomonedelor folosite pentru cumpărarea de NFT.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: