Companie de transport: Preţurile la transporturi externe vor exploda începând din această săptămână

sofer camion Sursa foto: Pexels

Preţurile la transporturi spre extern vor exploda, în timp ce, la importuri, acestea vor scădea drastic, începând de săptămâna aceasta, potrivit Euro Team GB Spedition, companie de transport mărfuri, citată de News.ro. Datele firmei arată că zilnic sunt, în medie, peste 9.200 de cereri de transport pe piaţa spot pentru import şi puţin sub 3.400 pentru export către principalele ţări din UE.

„De săptămâna aceasta preţurile la transporturi spre extern vor exploda, în timp ce, la importuri acestea vor scădea drastic. Explicaţia este una simplă: în timp ce românii care conduc în afară se vor întoarce acasă, vor dori să nu vină cu camioanele goale şi vor accepta orice ofertă vor primi, doar, doar îşi vor mai atenua din cheltuielile cu drumul. În schimb, pentru exporturi, pentru că vor exista clienţi care vor dori să-şi trimită mărfurile înainte de Crăciun, dar nu vor fi destui şoferi disponibili să facă acest lucru, vor cere preţuri de transport mărite”, a declarat Octavian Blăjan, CEO Euro Team Gb Spedition.

El spune că deşi importurile ajung să fie şi de 7-8 ori mai mari ca număr de transporturi decât exporturile, cele din urmă se vor efectua cu preţuri cel puţin duble faţă de până acum.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Pe export, preţurile se vor dubla şi pentru că transportatorii vor cere tarif de tur-retur, pentru că la retur nu vor avea marfă şi nu pot circula cu pierderi financiare. Clienţii care au o nevoie acută de transport plătesc sumele cerute. Importuri de aproape trei ori mai multe decât exporturile Dacă ne luăm după cererea de transporturi marfă pe cale rutieră importurile tip spot sunt de aproape trei ori mai mari decât importurile”, adaugă el.

Zilnic sunt, în medie, peste 9.200 de cereri de transport pe piaţa spot pentru import şi puţin sub 3.400 pentru export către principalele ţări din UE.

„Singurele anormalităţi ale ultimilor ani în legătură cu rata mărită a importurilor se regăseşte la Franţa, unde după cum se poate vedea cererile de transport la import şi export au un raport de aproape 1:1, în timp ce în Marea Britanie, exporturile sunt de peste 3 ori mai mari”, a mai afirmat Octavian Blăjan.

Potrivit expertului in transport internaţional, din ţările aflate pe nordul Mediteranei, România importă fructe şi legume, în această perioadă.

„Transporturile sunt de două feluri, cele prin contracte şi cele spot. La contracte, mărfurile sunt transportate după capacitatea companiei transportatoare. Când clientul are mai multă marfă de cât poate transporta firma cu care are contract, atunci surplusul de marfă ajunge spot, adică la ofertă pe bursele de mărfuri”, a mai afirmat Octavian Blăjan, expert în transporturi naţionale şi internaţionale.

Când în piaţă este mai multă marfă decât transportatori, preţurile spot sunt mai mari decât cele din contracte. În schimb, când este mai puţin marfă, preţurile spot pot ajunge să fie şi mai mici decât cele din contract.

Compania Euro Team GB Spedition a fost înfiinţată în anul 2015 şi se ocupă cu transportul de mărfuri, în Europa, dar cu preponderenţă în Marea Britanie. În prezent are la activ peste 3.000 de clienţi anual şi aproape 1.000 de subcontractori şi parteneri.  Pentru anul 2021, CEO-ul companiei Octavian Blăjan estimează o cifră de afaceri de 10 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: