Guvernul ar putea folosi circa 8 miliarde lei din prefinanțarea primită prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a rostogoli datoria publică, arată calculele Economedia.
România a primit deja prin PNRR un avans, pe componenta de granturi, de 1,8 miliarde euro, respectiv de circa 8,8 miliarde lei. Totodată, țara noastră urmează să primească o prefinanțare de 1,94 miliarde euro, respectiv de 9,5 miliarde lei, pe componenta de împrumuturi, pentru care Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență. În total, România va primi un avans de 18,3 miliarde lei din PNRR.
În același timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are prevăzut pentru 2022 un buget cu 10,5 miliarde lei mai mare decât anul acesta, datorită sumelor care sunt programate să vină prin PNRR. Este vorba despre 10,2 miliarde lei credite bugetare din proiecte cu finanțare din sumele reprezentând asistență financiară nerambursabilă aferentă PNRR și 322 milioane lei proiecte cu finanțare din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR.
Drept urmare, rămâne o diferență de circa 7,8 miliarde lei din PNRR care nu sunt prevăzuți pe proiectele din PNRR derulate de Ministerul Investiții și Proiectelor Europene și care merg pentru finanțarea unor cheltuieli ale bugetului de stat.
Chiar Ministerul Finanțelor a transmis, miercuri, că sunt trei destinații majore ale banilor din împrumutul pe care îl va lua din PNRR, respectiv finanțarea reformelor prevăzute în Planul de Redresare, acoperirea deficitului bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale, potrivit unui comunicat de presă.
În consecință, statul ar putea folosi cele 7,8 miliarde lei din PNRR pentru a finanța deficitul bugetar și datoria publică.