Centralele nucleare europene de nouă generație vor avea nevoie de o investiție de 500 de miliarde de euro până în 2050, afirmă comisarul european pentru Piața internă, în opinia căruia includerea acestei energii în taxonomia verde este „crucială” pentru tranziția energetică a Uniunii Europene, potrivit Le Figaro.
„Doar centralele nucleare existente, ele singure, vor avea nevoie de investiții de 50 de miliarde de euro până în 2030. Și 500 de miliarde până în 2050 pentru cele de nouă generație!”, a afirmat comisarul francez, într-un interviu pentru Journal du dimanche (JDD) . În 31 decembrie, Comisia Europeană a dezvăluit un proiect de clasificare drept verde a centralelor nucleare și gazelor, care vizează facilitarea finanțărilor în instalații care să ajute la tranziția climatică.
Această clasificare, sau „taxonomie”, definește domeniile de investiții care vor beneficia de marca „verde”. Obiectivul european privind neutralitatea carbon în 2050 implică investiții colosale iar taxonomia este concepută pentru a permite finanțarea în condiții favorabile. Pentru Thierry Breton, „includerea nuclearului în taxonomie este crucială pentru a permite filierei să atragă toate capitalurile de care va avea nevoie”.
„Revoluție industrială de o amploare inedită”
„Tranziția ecologică va antrena o revoluție industrială de o amploare inedită. Dar și o cursă a capitalurilor între diversele surse energetice – investițiile regenerabile vor trebui doar ele spre exemplu să mobilizeze investiții anuale de 65 de miliarde de euro. Și ar trebui să adăugăm la acestea 45 de miliarde investiții anuale pentru dotarea cu infrastructuri de rețele suplimentare”, a continuat el. În condițiile în care 26% din electricitatea produsă în UE este în prezent de origine atomică, Breton crede că „nuclearul va reprezenta cel puțin 15% din ansamblu în 2050”.
Subiectul stârnește o dezbatere puternică între cele 27 de state membre. Zece țări, cu Franța în frunte, dar între care regăsim și România, promovează activ energia nucleară în fața statelor foarte reticente față de atom, precum Germania sau Austria.
Comisia a transmis propunerea sa, dezbătută de luni de zile și încă provizorie, către statele membre în 31 decembrie. Textul fixează condițiile, în special o limitare în timp: pentru construcția de noi centrale atomice, proiectele trebuie să fi obținut autorizația de construire înainte de 2045.