Bucureștiul a adăugat la teritoriul său o suprafață mai mare decât suprafața Oradei, în ultimii 17 ani

bucuresti blocuri locuinte Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Bucureștiul a adăugat la teritoriul său o suprafață mai mare decât suprafața Oradei, în ultimii 17 ani, conform INS. Însă pe când unele oraşe se extind, altele pierd teren, la propriu. Spre exemplu: Ploieștiul, Slănic Moldova sau Eforie, scrie București FM, citat de Rador.

Dinamica e influenţată de mai mulţi factori printre care: presiunile făcute de dezvoltatori pentru includerea unor terenuri în perimetrul intravilan şi dezvoltarea industrială intensivă, plecarea localnicilor la muncă în străinătate sau îmbătrânirea populației.

În privinţa orașelor care și-au redus suprafața în ultimii 17 ani, Mizil e pe primul loc, acesta „pierzând” peste 1.400 de hectare.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Forma unui oraș este rezultatul dinamicii demografice, economice și sociale. Pe de o parte, ele pot „crește” ca urmare a expansiunii economice sau se pot „contracta” din cauza dinamicii sociale, cum ar fi îmbătrânirea populației și contracția spațială, arată un raport al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale.

Decalajul economic și dezvoltarea inegală a orașelor din România se reflectă în modelele de dezvoltare demografice și spațiale, creând diferențe mari între principalii poli de creștere economică – București, urmat de cele mai mari 7 orașe, orașele secundare mai puțin performante, cu importanță regională și un număr mare de orașe de dimensiuni mici și medii cu o economie cu probleme, după cum se detaliază în raportul ,,Oraşe – magnet ale Băncii Mondiale’’.

Expansiunea spațială nu este legată exclusiv de tendințele economice și demografice pozitive. Chiar și unele orașe mai puțin prospere sau dinamice au continuat să-și extindă masa urbană. Dezvoltarea neplanificată determinată de prețul terenurilor, accesibilitatea autovehiculelor pentru un număr tot mai mare de oameni, schimbarea nivelului de trai și a stilului de viață inclusiv prin preferința pentru locuințe mai mari (unifamiliale) în zone mai liniștite și mai puțin poluate și creșterea mobilității clasei superioare și de mijloc contribuie la expansiunea zonei construite.