A doua treaptă a unei rachete Falcon 9 se va prăbuși pe Lună în luna martie, potrivit astronomilor care au recalculat traiectoria dispozitivului, care plutește în spațiu de șapte ani, scrie boursorama.com.
Racheta a fost folosită în 2015 pentru a amplasa pe orbită un satelit de observație asupra climatului Pământului, Deep Space Climate Observatory (DSCOVR).
De la acea dată, a doua treaptă a rachetei plutește în spațiu pe o orbită “haotică”, a explicat miercuri pentru agenția AFP astronomul Bill Gray.
Obiectul a trecut aproape de Lună la începutul lui ianuarie, ceea ce i-a modificat orbita, a precizat creatorul “Projet Pluto”, un soft care permite calcularea traiectoriei asteroizilor, folosit de programele de observare finanțate de NASA.
O săptămână mai târziu, expertul a putut observa din nou rămășițele rachetei și a calculat că acestea se vor prăbuși pe suprafața ascunsă a Lunii în 4 martie.
După ce a lansat un apel astronomilor amatori pentru calcule complementare, datele au fost confirmate.
Dispozitivul va lovi suprafața Lunii cu peste 9.000 km/h.
Momentul și locul exact ar putea să fie modificate cu câteva minute și kilometri, din cauza efectului dificil de prezis asupra acestui cilindru al luminii Soarelui.
Treapta rachetei va putea fi din nou observată la începutul lui februarie, când va fi posibilă o nouă estimare, dar coliziunea pare sigură.
“Urmăresc deșeuri spațiale de acest tip de 15 ani și este primul impact lunar neintenționat” detectat, a subliniat Bill Gray.
În general, a doua treaptă a rachetelor SpaceX revine în atmosferă și se dezintegrează deasupra oceanelor. Prima treaptă este recuperată și refolosită.
SpaceX nu a comentat informația.