Două consorţii formate, fiecare, dintr-o companie integratoare de soluţii robotice şi o fabrică românească au fost selectate pentru a primi o finanţare de aproape 500.000 de euro, oferită prin Transilvania Digital Innovation Hub, transmite Agerpres. Sumele ar urma să fie folosite pntru a realiza un experiment de inovare în vederea automatizării producţiei, cu scopul de a vinde soluţiile dezvoltate şi altor entităţi din acelaşi domeniu.
Potrivit hub-ului de inovaţie digitală, cele două consorţii selectate pentru finanţare, prin proiectul pan-european DIH (Digital Innovation Hubs), sunt: InnoWest: Inno-Robotics (companie tehnologică din Cluj-Napoca) cu West Side Production (Fabrică din Satu-Mare) – care vor creşte productivitatea prin lustruirea automată a ansamblurilor metalice sudate; PreBots: Canonical Robots (companie tehnologică din Gijon, Spania) cu Composite Industries (Fabrică din Zalău) – care vor îmbunătăţi producţia fibrei Pre-Preg cu ajutorul unor roboţi colaborativi.
Organizaţiile care vor beneficia de finanţare vor implementa experimentele de inovare în perioada 1 februarie 2022 – 30 noiembrie 2022 şi vor beneficia de mentorat tehnic şi dezvoltare antreprenorială din partea experţilor Transilvania Digital Innovation Hub, dar şi a celorlalţi parteneri din proiect.
În cadrul apelului de finanţare al DIHA au participat, în total, 70 de mini-consorţii din Europa, fiecare formate din cel puţin o companie tehnologică şi o fabrică, zece dintre acestea fiind din România. Dintre cele 70 de consorţii, 15 au fost selectate pentru a obţine finanţare, dintre care două sunt româneşti.
DIH este un proiect finanţat din programul de cercetare şi inovare Orizont 2020 al Uniunii Europene în baza acordului de grant nr. 824964, cu scopul de a crea o reţea sustenabilă de hub-uri de Inovare Digitală specializate în robotică, care să faciliteze comercializarea şi adopţia pe scară largă a soluţiilor pentru producţiei agilă.
Transilvania Digital Innovation Hub, primul Centru de Inovare Digitală din ţară, recunoscut drept operaţional de Comisia Europeană, acţionează în regiunea Nord – Vest a României, prin Transilvania IT Cluster.
Organizația aduce sub aceeaşi umbrelă un parteneriat compus din clustere ce reprezintă diferite industrii, trei universităţi, Institutul de Cercetare INCDTIM şi alte entităţi-suport.