EXCLUSIV Bătălie politică pentru terenurile agricole. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, cere coaliției să respingă la votul final un proiect trecut de Senat care permite scoaterea mai facilă a terenurilor din circuitul agricol pentru proiectele de fotovoltaice

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto Pixabay

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, avertizează că un proiect legislativ votat de coaliția PSD-PNL în Senat poate conduce la o criză alimentară și cere coaliției de guvernare să respingă proiectul la votul decisiv din Camera Deputaților.

Proiectul, inițiat de deputatul PNL Glad Varga, prevede în esență că nu mai este necesar un aviz special pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol în scopul realizării de proiecte de producție a energiei solare și eoliene. În acest moment, legea 18/1991 a Fondului Funciar condiționează acest proces de avizul Ministerului Agriculturii.

”E o problemă reală scoaterea terenurilor din circuitul agricol pentru proiecte energetice de montare a panourilor solare”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru Economedia. ”Problema a apărut în contextul dezbaterii la Senat a unei inițiative legislative care prevede să nu fie mai fie nevoie de avizul ministerului. Dacă proiectul de lege va fi votat, vom ajunge să avem o problemă de independență alimentară în numele asigurării independenței energetice”, a mai spus Chesnoiu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Inițiatorul proiectului legislativ, Glad Varga, arată în expunerea de motive că promovează această modificare pentru a armoniza legislația cu cea europeană. De asemenea, el susține că proiectul are rolul de a facilita procesele administrative pentru demararea proiectelor de energii regenerabile.

În replică, ministrul Chesnoiu a declarat pentru Economedia că România își poate lua din Fondul de Modernizare sumele necesare pentru proiecte de energie regenerabilă, fără a scoate terenurile agricole din circuitul agricol, cu excepția terenurilor degradate.

”Vom demara un program de asigurare a independenței energetice a fermelor din Fondul de Modernizare pentru energie, e un potential uriaș. Cu aceste fonduri pot fi demarate proiecte de fotovoltaice în ferme, în solarii pentru consumul propriu, astfel încât aceste ferme să devină independente energetic”, a spus Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a declarat pentru G4Media că a discutat cu președintele PSD, Marcel Ciolacu, despre acest proiect, iar acesta a ridicat problema la nivelul coaliției și al guvernului.

Proiectul de lege a trecut săptămâna trecută de Senat cu votul majorității PSD – PNL. El a intrat acum la dezbateri în Camera Deputaților, cameră decizională.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un hectar de panouri foto-voltaice produce într-un an (mediu dpdv al condițiilor meteo) undeva la 225 KWh.

    România produce undeva la 1,221 MWh de energie nucleară anual.

    Pentru a produce încă 1221 GWh (1.221.000 KWh) de energie solară, avem nevoie de 5427 de hectare de panouri solare, adică 54 de kilometri pătrați.

    România are undeva la 134.000 de km pătrați de teren pretabil agriculturii, din care 86.860 de km pătrați de teren arabil, conform estimărilor recente. 54 km2 ar fi suficienți pentru a dubla producția de energie nucleară a țării.

    România produce anual aproximativ 50 TWh, din care 18% (puțin peste 10 TWh) energie nucleară. Cu 54 de kilometri pătrați de teren acoperit de panouri solare, am adăuga încă 18%. Cu 200 de km2 de panouri solare, acoperim întregul consum al țării (300 km2, dacă închidem centralele nucleare, hidrocentralele, și parcurile eoliene deja existente, împreună cu toate celelalte termocentrale pe cărbune, păcură, gaz, etc.).

    300 de kilometri pătrați, din 86.860 km2 total teren arabil. Adică 0.34%. Ce părere aveți de ministrul nostru al agriculturii…?

    • Dacă panourile fotovoltaice ar produce energie și noaptea, comparațiile ar fi valide. Centralele hidro și termo dau energie când vrea dispecerul, eoliana dă când vrea Cel de Sus.

      • Media de 225 KWh per hectar per aan include zi/noapte, zile cu vreme bună și zile cu vreme rea, vară, iarnă, etc.

        • Amica “adi P” – Chiar nu vrei sa iei in considerare ca terenul agricol PRODUCE PAPICA ? Si vorba lui Creanga “Goliciunea )si adaug eu – si intunericul) inconjura – dar foamea da de-adreptuL” !!! Puneti cate panouri “d-aleachinezesti” cate vreti DAR NU pe terenuri agricole !!! Sau esti angajat sa faci reclama produselor cinezesti si SA SUSTINEM comunismul AGRESIV chinezesc ! Faceti dreaq moristi si fofeze pe mare – “a Neagra” ca poate ii vo mai incurca pe rusnaci daca ne ataca !! “adiu P” – oare de ce nemtii si-au facut condute de gaze de la rusnaci ? Poate nu ai aflat dar “regenerabilele” lor surse – eoliene si solare – au dat un splendid kix in 2021 !!

    • vezi ca te-ai incurcat in cifre. ia mai incearca o data:
      – 1 ha (0.01 kmp) = 225KWh => 1 kmp = 22.5 MWh (22500 kWh)
      -10 TWH = 10000 MWh = 444 kmp
      pentru toata productia de energie (care-i vreo 60 TWh, de fapt), ar fi nevoie de 2666 kmp. deci ceva mai mult decat ai calculat tu ca sa dea bine in narativul ecologist.
      oricum ideea in sine e o aberatie, pentru ca varfurile de sarcina se suprapun cu lipsa de productie (ai nevoie de mai multa energie iarna, pe intuneric – atunci cand productia e zero), dar am tinut sa fac calculele astea ca sa ajut la clarificarea faptului ca lipsa liceului (a scolii, in general) pare sa fie o conditie pentru talibanii verzi, de la Geta in jos.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.