Prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani pe fondul temerilor privind perturbarea lanțului de aprovizionare

petrol Sursă foto: Pixabay

Prețul petrolului a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani din cauza temerilor că o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia ar putea declanșa sancțiuni americane și europene care ar perturba exporturile de la cel mai mare producător mondial, informează Reuters.

Contractele futures pentru țițeiul Brent erau la 95,61 dolari pe baril, în creștere cu 1,17 dolari sau 1,2%, după ce a atins anterior un vârf de 96,16 dolari, cel mai mare din octombrie 2014. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,41 dolari sau 1,5%, la 94,1 dolari, un baril apropiindu-se de un maxim de sesiune de 94,94 dolari, cel mai ridicat din septembrie 2014.

Anunțul de duminică potrivit căruia Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment a creat o agitație pe piețele financiare mondiale. În acest context, analiștii au spus că prețul țițeiului ar putea urca foarte rapid la nivelul de peste 100 de dolari.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Tensiunile apar pe măsură ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+, se luptă să crească producția, în ciuda angajamentelor lunare de a crește producția cu 400.000 de barili pe zi până în martie.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat că decalajul dintre producția OPEC+ și ținta sa a crescut la 900.000 barili pe zi în ianuarie, în timp ce JP Morgan a spus că decalajul doar pentru OPEC este de 1,2 milioane barili pe zi.

„Remarcăm semne de tensiune în cadrul grupului: șapte membri ai OPEC-10 nu au reușit să îndeplinească creșterile cotelor în această lună, cel mai mare deficit fiind prezentat de Irak”, au declarat analiștii JP Morgan într-o notă din 11 februarie.

Banca a adăugat că prețurile petrolului ar putea depăși 125 de dolari pe baril. Analistul CMC Markets, Tina Teng, a declarat că oferta de rezervă este limitată, iar cererea de petrol a depășit creșterea producției, pe măsură ce economiile revin din perioada cea mai gravă a pandemiei de coronavirus.