A cincea zi de proteste pentru angajații industriei de armament din România, nevoiți să se descurce cu salarii de sub 1.800 de lei pe lună

protest cugir Foto: Florin Spătaru, Facebook

Sub 1.800 de lei. De astfel de salarii se plâng angajații de la Fabrica de Arme și de la Uzina Mecanică din Cugir, două unități de producție de armament din Alba, filiale ale companiei naționale Romarm. Aceștia protestează, în stradă, de câteva zile și se plâng că abia își mai pot plăti facturile. Ziua de miercuri s-a încheiat cu aceeași propunere vehiculată deja: o creștere de 6,5% la fondul de salarii. Fără să promită mare lucru, Ministerul Economiei recunoaște: „Sunt ani de zile de când angajații de la Cugir încasează salarii extrem de mici”.

UPDATE Angajații de la Uzina Mecanică de la Cugir protestează și joi, pentru a cincea zi la rând. Sindicaliștii susțin că urmează o nouă rundă de negocieri.

Știrea inițială:

Sute de angajații de la Uzina Mecanică și de la Fabrica de Arme din Cugir au protestat miercuri, pentru a patra zi, nemulțumiți de salarii și condițiile de muncă, potrivit publicației locale Alba24. Angajații au cerut încă de vineri dimineață, de când a început protestul la Cugir, mărirea salariilor cu minim 30%, însă luni, în consiliu de administrație, conducerea ar fi oferit o mărire de 6,5%, procent considerat insuficient pentru muncitori. La Uzina Mecanică lucrează aproximativ 600 de oameni, iar la Fabrica de Arme, alți 1.000, potrivit publicației locale.

Un muncitor de la Cugir câștigă mai puțin de 1.800 de lei pe lună, bani în mână și există chiar și salarii mai mici, conform datelor din presa locală.

În urma discuțiilor din cursul zilei de azi, concluzia a fost aceeași: se poate oferi o creștere cu 6,5% a fondului de salarii, spune, pentru Economedia, Sorin Tomescu, lider de sindicat la Uzina Mecanică Cugir.

„Au fost discuții divergente, având în vedere situația actuală și creșterile de prețuri. Concluzia a fost că, legal, se poate oferi acest procent de 6,5% și se caută soluții pentru a fi și ceva în plus. Revendicarea noastră era de 30%”, a menționat Tomescu.

Acesta a precizat că această creștere se referă la fondul de salarii și ar putea însemna un plus de 10-12% pentru muncitorii cu cele mai mici venituri. Angajații urmează să decidă dacă vor continua protestul.

„Solicitarea doamnei ministru (secretar de stat, de la Ministerul Economiei n.red) a fost să se înceapă lucrul și în paralel să continuăm negocierile și să discutăm și cu Ministerul Economiei. Deocamdată, nu s-a luat o decizie. Ceea ce pot să spun este că solicitările salariale ale angajaților sunt foarte îndreptățite. Se va face o analiză, oamenii merg acasă, își văd fluturașele de salariile, facturile…”, a mai spus Tomescu. Acesta a confirmat că există salarii de aproximativ 1700 de lei pentru muncitorii din uzină.

Liderul de sindicat a mai menționat că se vor face demersuri și în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă și sporuri de toxicitate.

Ce bugete de salarii au uzinele de la Cugir

În bugetul pentru 2020 al societății Fabrica de Arme Cugir, filiala companiei Naționale Romarm, cheltuielile cu personalul au fost de 50.299.000 de lei, iar cheltuielile de natură salarială 37.132.000 lei. Mai exact, cheltuielile cu salariile au fost de 30.031.000 lei, bonusurile au ajuns la 7.101.000 lei și alte cheltuieli figurează cu suma de 11.503.000 lei (inclusiv plăți compensatorii pentru disponibilizări și diferite cheltuieli pentru conducere).

Compania avea un număr mediu de salariați de 907, iar câștigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielor de natură salarială, prevăzut în buget este de 4.297 de lei. Ceea ce înseamnă un salariu net de 2.514 lei. Pe de altă parte, dacă ne raportăm la un indicator mai realist – cheltuieli cu salariile – rezultă că un angajat al Fabricii de Arme avea un salariu net de undeva la 1.600 de lei. În acest caz, salariul mediu net a fost calculat după formula: cheltuieli cu salariile/ număr de angajaţi/ 1,7 (diferenţa brut/ net)/ 12 luni.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în 2020 compania avea o cifră de afaceri de 44,14 milioane de lei și înregistra o pierdere de 7,45 milioane. Afacerile sunt în scădere: în 2019, cifra de afaceri era 64.25 milioane de lei, iar firma era pe profit și avea 932 salariați.

Societatea Uzina Mecanică Cugir are în bugetul pentru 2021 prevăzute cheltuieli de natură salarială de 49.453.000 lei și cheltuieli cu salariile de 41.048. Compania avea 984 salariați. Conform datelor trecute în buget, câștigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială este de 4.794 de lei. Adică un salariu net de aproximativ 2.800 de lei. Dacă însă calculul se face pe baza cheltuielor cu salariile, suma per angajat ajunge abia la aproximativ 2.000 de lei.

Și această companie e pe pierdere. Conform datelor Ministerului Finanțelor, în 2020 compania avea o cifră de afaceri de 71.877.685 de lei, pierdere de 7.686.788 și 1058 de salariați.

Fără să promită mare lucru, Ministerul Economiei recunoaște: „Sunt ani de zile de când angajații de la Cugir încasează salarii extrem de mici”

„Oamenii de Cugir nu sunt ignorați de Ministerul Economiei”, acesta a fost mesajul ministrului Economiei Florin Spătaru, postat pe pagina sa de Facebook, după încă o zi în care sute de oameni au ieșit în stradă, plângându-se de salarii care nu le mai pot asigura un trai decent.

„Am luat la cunoştință revedendicările angajaților Fabricii de Arme Cugir, astfel că am decis delegarea doamnei secretar de stat Daniela Nicolescu pentru discuții la fața locului cu oamenii care protestează şi cu reprezentanții conducerii fabricii din Alba. Sunt ani de zile de când angajații de la Cugir încasează salarii extrem de mici raportate la prețurile strictului necesar zilnic. În plus, trebuie să ținem cont că aceşti oameni asigură resursa umană calificată în domeniul industriei de apărare, în condițiile în care, la acest capitol, deja înregistrăm un deficit de personal specializat. Așadar, DA, înțeleg nevoia creşterii salariilor angajaților, dar deciziile guvernamentale trebuie luate calculat, echilibrat şi cu asumarea impactului financiar important în conformitate cu Legea bugetului de stat. Voi promova în continuare ca soluţie pentru întreaga industrie de apărare, demararea de investiții bazate pe planuri de management sustenabile, astfel încât, creșterea salarială să fie în concordanță cu performanța societăților sau companiilor din sectorul industrial. Avem nevoie de retehnologizare la nivelul tuturor fabricilor din România şi de îmbunătăţirea condițiilor de muncă pentru că doar aşa vom reuşi să devenim competitivi”, a fost mesajul lui Spătaru. Acesta a mai menționat că ministerul rămâne în contact cu oamenii care protestează la Cugir și că revedicările lor se află, în acest moment, pe masa discuțiilor.

Sub administrarea Romarm

Fabrica de Arme Cugir S.A. s-a înființat în 2004 prin divizare parțială a Uzinei Mecanice din Cugir, ca ramură a Companiei Naționale ROMARM S.A. Cealaltă firmă, Uzina Mecanică din Cugir, dispune de o linie de producție a muniției de diferite calibre NATO, produce mitraliere, armament de infanterie și pistoale.

Compania Națională Romarm este cea care gestionează aceste companii –  principalul producător şi exportator direct de produse militare din România.

Compania Națională ROMARM are o structura tip holding, cu un capital 100% românesc și se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

Foto: Florin Spătaru, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *