Rezultatul protestelor de câteva zile ale angajaților din industria Armamentelui de la Cugir: Cu cât cresc salariile?

protest spontan Cugir Sursa foto: G4Media.ro

Salariile angajaţilor de la Uzina Mecanică Cugir vor creşte cu cel mult 450 – 500 de lei, în funcţie de categoriile de personal, iar activitatea la cele două fabrici de armament va fi reluată de miercuri, a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, ministrul Economiei, Florin Spătaru, citat de Agerpres. Ministrul de resort a menţionat că se va face o analiză în ceea ce priveşte managementul companiei. Majorarea netă ar fi de maxim 397 de lei, la suma de încadrare, a menționat liderul de sindicat al uzinii mecanice, menționând că negocierile nu s-au încheiat cu rezultatul dorit pentru oamenii care au salarii extrem de mici.

Nu e normal ca așa să trăiască oamenii din industria de Armament, spun reprezentanții angajaților. “Muncitorii au fost și sunt plătiți mizerabil!”, după cum descrie situația un fost angajat de la Cugir, pensionat recent, care a povestit pentru Economedia despre condițiile de muncă și salariile din industrie.

“În cursul zilei de azi (marţi, 22 februarie, n.r.) dimineaţa, după mai multe discuţii pe care le-am avut atât cu reprezentanţii managementului, Consiliului de Administraţie şi reprezentanţii sindicatului am primit informaţia că s-a semnat un protocol de creştere salarială care include şi alte revendicări. Începând de mâine va reîncepe activitatea la Uzina Mecanică Cugir. Ieri am avut discuţii atât cu managementul, reprezentanţii Consiliului de Administraţie şi sindicatele de la fabrica de armament. Acolo situaţia a fost rezolvată anterior tot printr-un acord pe care l-am avut de creştere salarială în limitele restricţiilor bugetare pe care le avem, dar, de asemenea, ţinând cont că au existat decalaje acumulate în decursul multor ani pe care am reuşit, în acest moment, să le corectăm. Salariile au fost crescute în funcţie de categoriile de personal. Creşterile salariale pentru anumite categorii vor fi, maximum, undeva între 450 şi 500 de lei. Vorbim aici de a veni cu o soluţie pentru aceşti oameni care, într-adevăr, aveau salarii foarte mici”, a afirmat Spătaru.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ministrul de resort a menţionat că se va face o analiză în ceea ce priveşte managementul companiei.

“Acesta nu este finalul, pentru că acolo au fost mai multe. S-a vorbit de condiţiile de muncă, de relaţiile sociale dintre management şi angajaţi. Sunt semnale care au fost transmise anterior şi care, din păcate, nu au ajuns la minister. Acei angajaţi au făcut o grevă japoneză şi această informaţie nu a ajuns la Ministerul Economiei. Conducerea ar fi trebuit să informeze, pentru că mi se pare normal ca noi, ca acţionar majoritar, să ştim ce se întâmplă acolo. Vom face o analiză în ceea ce priveşte managementul şi modul în care aceste companii sunt conduse şi profesionalismul şi competenţa oamenilor care sunt în Consiliul de Administraţie”, a avertizat demnitarul, conform Agerpres.

Amintim că sute de muncitori de la cele două fabrici de armament din oraşul Cugir au întrerupt, pe data de 15 februarie, activitatea, cerând creşterea salariilor. Oamenii au explicat că veniturile sunt atât de mici (unele chiar de 1800 de lei), încât nu le ajung să îşi plătească facturile la electricitate şi căldură.

În primă fază, au oprit lucrul cei de la Uzina Mecanică Cugir, una dintre cele două fabrici de armament din oraş, care au plecat în marş prin oraş de la fabrică până în centrul oraşului, unde se află sediul administrativ. Acolo s-au raliat protestului şi cei de la Fabrica de Arme, unitate care funcţionează în centrul oraşului.

Întrunit cu o zi înainte de protest, Consiliul de Administraţie al Uzinei Mecanice Cugir le-a oferit protestatarilor o mărire salarială de doar 6,50%, faţă de solicitările de 30%.

Protestele au continuat vineri, iar angajaţii au declarat că nu au mai avut o majorare salarială de doi ani.

Oamenii ar putea relua lucrul de mâine, dar, deocamdată, nu există o decizie definitivă în acest sens, spune, pentru Economedia, Sorin Tomescu, lider de sindicat la Uzina Mecanică Cugir. “Angajaților li s-a comunicat care ar fi ultima sumă care se poate aloca la această creștere salarială sau, mai corect ar fi să spunem, creștere socială, având în vedere creșterile de prețuri și faptul că salariații au ajuns în situația să nu își poată plăti facturile. Va fi o creștere etapiztă, am luat în calcul nivelul de salarizare. Nu e nivelul la care ne-am fi dorit să ajungem, asta e clar, dacă ne gândim la salariile foarte mici și costurile de trai. Nu e normal ca așa să trăiască oamenii din industrie, din industria de Armament în special, sunt oameni care lucrează în condiții speciale, cu un grad de risc. Dar, pe parcurs, vom mai căuta soluții, poate la rectificarea bugetară”, a spus Tomescu. Acesta a explicat că majorarea netă ar fi de maxim 397 de lei, la suma de încadrare, dar poate fi și de 50 de lei. Sumele se calculează apoi în funcție de vechime, primă de pericol etc.

“Muncitorii au fost și sunt plătiți mizerabil!”

Un fost angajat de la Cugir, pensionat recent, a povestit pentru Economedia despre condițiile de muncă și salariile din industrie. “Acești oameni care au ieșit în stradă sunt disperați! Au salarii foarte mici. Nu cred că există în țară locuri de muncă cu astfel de salarii! Există două întreprinderii aici, în oraș, unde se lucrează în acest domeniu. Dar de la revoluție s-au perindat mulți în conducere după fel și fel de criterii ,,nesănătoase”, nepotisme, relații etc. Însă ei au avut numai de câștigat, iar muncitorii au fost și sunt plătiți mizerabil! Iar despre condițiile de muncă nu sunt cuvinte! Secții fără căldură, fără geamuri etanșe, plouă în interior,iar despre băi… sunt josnice! Nici să te speli pe mâini nu poți!”, ne-a relatat fostul angajat de uzină.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: