Numărul procedurilor noi de insolvenţă deschise în România în 2021 a crescut cu 10% faţă de anul anterior, la 6.113, acesta fiind cel mai semnificativ avans din ultimii 5 ani, conform unui raport Coface, citat de Agerpres.
Potrivit analiștilor, creşterea insolvenţelor a fost generată, parţial, de efectul de bază, minimumul înregistrat în 2020 pe fondul scăderii de urgenţă la nivel naţional în contextul pandemiei COVID-19 şi al măsurilor de sprijin oferte de Guvern.
Cel mai ridicat număr de insolvenţe raportat la 1.000 de firme active a fost consemnat pe segmentul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte “pe fondul scăderii vânzărilor şi creşterii concurenţei datorită avansului comerţului online (importuri).
De asemenea, companiile din construcţii cu un grad mare de îndatorare şi stocuri puţine sunt afectate de creşterea preţului materiei prime, în timp ce vânzările companiilor din HoReCa s-au diminuat cu 39% pe parcursul anului 2020, iar profitul a înregistrat o contracţie cu 77%.
România consemnează aproape de două ori mai multe insolvenţe raportate la o mie de companii active prin comparaţie cu media regională, respectiv 11 firme.
Potrivit Coface, în cursul anului trecut, valoarea totală a sumelor refuzate la plată s-a ridicat la 1,237 miliarde de lei, în scădere cu 46% faţă de anul 2020 (valoare de 2,273 miliarde de lei, -29% faţă de 2019).
În viziunea consultanţilor, spaţiul fiscal al României este unul extrem de limitat, iar dificultăţile în creşterea veniturilor publice au generat discuţii de compensare prin creşterea taxelor (solidaritate, impozit progresiv, prag redus, microîntreprinderi la 500.000 lei vs 1 milion de lei.
Pe partea de buget, în 2022, analiştii consideră ca “optimist” pe zona de venituri (+12 miliarde de lei) şi subdiminuează dobânzile (10 miliarde de lei).
În ceea ce priveşte situaţia de pe piaţa muncii, raportul Coface relevă faptul că salariul mediu net a pierdut circa 5% în starea de urgenţă (martie – mai 2020), dar a revenit la nivelul pre-pandemic până la finalul aceluiaşi an, la aproximativ 3.300 de lei, şi a rămas relativ stabil în semestrul II, la valoarea netă de 3.645 de lei. Totodată, creşterea cu 7,3% a salariului în 2021 acoperă inflaţia anuală, dar că această măsură se va tempera la 6%, în 2022.
Pe de altă parte, pentru acest an şomajul este estimat la 375.000 de persoane (tineri + persoane necalificate), echivalentul unei rate de 4,5%.